Galt eller genialt: Forskere strides om østersfiskeri i Vadehavet

Forskere er uenige, om der skal åbnes for fiskeri af de stillehavsøsters, der lige nu invaderer Vadehavet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Galt eller genialt: Forskere strides om østersfiskeri i Vadehavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens regeringen åbner op for muslingefangst i Vadehavet, er eksperter uenige om, hvorvidt det er en god idé at lade fiskere fange de stillehavsøsters, der lige nu invaderer vestkysten. På den ene side frygter man, at fiskeriet vil ødelægge det unikke Vadehav, mens der på den anden side argumenteres for, at det alligevel er ved at blive ødelagt af den invasive østersart.

Invasion: Lige nu spreder stillehavsøsters sig med høj hast langs vestkysten. En invasiv art, der er til fare for de oprindelige arter i området, og derfor ifølge dansk lovgivning et problem, der skal tages hånd om. Men er det en god idé at tillade fiskeri efter de stillehavsøsters, der lige nu invaderer og muligvis ødelægger den unikke vadehavsnatur? Ja, mener nogen. Nej, mener andre.

Indtil videre har man fra offentlig side, blandt andet i Naturstyrelsen, afvist fiskeres ønske om at skrabe havbunden for stillehavsøsters, fordi man frygter, at fiskeriet vil ødelægge naturen i Vadehavsområdet. Eksempelvis har Ole Daugaard fra Rømø gentagne gange fået afvisning. Han forstår ikke problemet, da man på den måde fjerner en uønsket art.

- På land skyder man mårhunden og fjerner den rynkede rose. Jeg kan oven i købet lave en god forretning ud af stillehavsøsters. Så derfor virker det kulsort, at man ikke vil lade mig og andre fiskere bekæmpe dem, siger Ole Daugaard.

Kurt Thomas Jensen, der er professor i bioscience ved Aarhus Universitet og ekspert i invasive arter, ser dog ikke sådan på sagen. Han mener, at fiskeriet vil være besværligt og alt for risikabelt for naturen.

- Det vil være svært at skrabe Stillehavsøsters, da mange individer er vokset sammen i store klumper. Og derfor vil det også let have nogle negative påvirkninger på andre arter i Vadehavet, hvis man gør det. Man vil risikere store skader ved at fiske efter dem i forsøget på at bekæmpe dem, siger han.

Om stillehavsøsters i Vadehavet
I løbet af de seneste år er der kommet flere og flere stillehavsøsters i Vadehavet.Stillehavsøsters er en invasiv art, og den er ifølge forskere ødelæggende for naturen i området.

Det er lige nu ikke tilladt at fiske efter muslinger i Vadehavet af frygt for, at naturen bliver ødelagt.

Forskere strides om dette, da nogle mener, at det vil give mening at fjerne stillehavsøsters gennem netop fiskeri.

Utænkeligt med offentlig bekæmpelse

Minister for fiskeri, Eva Kjer Hansen (V), åbnede i midten af oktober op for, at man i fremtiden igen skal tillade fiskeri af muslinger i Vadehavet, og hos Danmarks Tekniske Universitet udgiver man i januar en rapport om netop dette. Forfatteren bag rapporten, forsker Pernille Nielsen, anbefaler fiskeri som en metode til at løse problemet med stillehavsøsters.

- Det kan godt være en god idé, hvis nogen vil tjene penge på at fiske efter en invasiv art, der også muligvis er skadelig for Vadehavet. Det handler om måden, man fisker den på, siger hun og understreger, at det er vigtigt, at nogen tager hånd om problemet.

- Danmark er forpligtet til at overvåge og evaluere invasive arter, særligt i naturområder som vadehavet. Jeg har svært ved at forestille mig, at et offentligt bekæmpelsesprogram vil blive igangsat, og så er det måske en mulighed at se på, om det private kan have en interesse i det. Eksempelvis gennem fiskeri, siger Pernille Nielsen, der er forsker ved DTU Aqua.

Skaden er sket

Men på Aarhus Universitet har Kurt Thomas Jensen svært ved at følge den tankegang. Han mener, at skaden er sket, så vi må acceptere tilstedeværelsen af stillehavsøsters. Det bliver i hvert fald svært at gøre noget ved problemet.

Pernille Nielsen fra Danmarks Tekniske Universitet mener derimod, at det er vigtigt, at man ikke udelukker fiskeriet, alene fordi man ikke kender konsekvenserne.

- At man ikke kender effekten af fiskeriet betyder ikke det samme som, at man ikke skal tillade det. Umiddelbart mener jeg, at det vil være en god idé at bekæmpe stillehavsøsters gennem fiskeri. Al fiskeri har indflydelse på naturen, men det behøver ikke være kompromitterende for naturen, siger Pernille Nielsen.

Galt eller genialt: Forskere strides om østersfiskeri i Vadehavet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce