Frivillige syd- og sønderjyder hjælper forskere med at holde styr på ulven

Billedet her er taget med et af Naturhistorisk Museums vildtkameraer i den såkaldte ulvezone i Ulfborg-området i vinteren 2017. Frivillige ulveobservatører tjekker jævnligt til kameraerne. Foto: Thomas Boesdal, Søren Krabbe, Jonas Siim Jensen, Mads Skamris, Naturhistorisk Museum, Aarhus & Aarhus Universitet.

Frivillige syd- og sønderjyder hjælper forskere med at holde styr på ulven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem helt almindelige syd- og sønderjyder spiller en vigtigt rolle i ulve-forskningen. De er nemlig ansat på frivillig basis til at hjælpe Naturhistorisk Museum i Aarhus med at indsamle viden om Danmarks nye rovdyr.

Frivillige: Billeder fra vildtkameraer, indsamling af dna-spor og analyser af fodspor, ekskrementer og knoglerester.

Der er rigeligt at holde sig ajour med, hvis man ønsker mest muligt dokumentation og viden omkring ulven i Danmark. Det er Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus, der har ansvaret for at overvåge ulven og indsamle viden, men hvis forskerne alene skulle stå for det hele, ville mange observationer og registreringer gå tabt. Derfor har Kent Olsen, forsknings- og samlingschef på Naturhistorisk Museum Aarhus, etableret et netværk af cirka 30 frivillige observatører, der alle bruger deres fritid på at rykke ud til hændelser, der kan relateres til ulven. Ud af dem kommer fem fra Syd- og Sønderjylland.

- Vi kan ikke selv køre rundt og tjekke billederne på alle vores vildtkameraer, eller køre landet rundt for at kigge efter ulve, siger Kent Olsen.

Citizen Science
  • Citizen Science er et begreb, der bruges, når almindelige befolkning hjælper forskere med at observere, kortlægge og indsamle data på et bestemt område.
  • Formålet er dels at skabe dialog, interaktion og vidensdeling mellem forskere og borgere, og dels at kunne forske mere for de midler, der nu engang er til rådighed.
  • Data indsamlet af borgere bliver kritisk vurderet af rigtige forskere, inden de bruges.
  • Citizen Science bruges på mange områder i naturforskningen - blandt andet i ulve- fugle- og planteforskning.
  • Mener du at have set en ulv, at have fundet spor efter den eller har du været heldig at fange et billede af en formodet ulv, kan du indberette din viden på www.ulveatlas.dk.

En vigtig brik

Mener en borger eksempelvis at have set en ulv, sådan som det i sidste uge var tilfældet i Aabenraa, kan den frivillige observatør rykke ud og tjekke op på oplysningerne. I maj observerede et ægtepar i Grimstrup nær Esbjerg ligeledes en formodet ulv på deres mark, og også her var det de frivilliges opgave at sikre eventuelle spor og dna-prøver. På den måde er ulveobservatørerne en vigtig brik i forskningen. Al information sendes til Kent Olsen, der vurderer, om diverse spor og observationer er tilstrækkelige til at kunne dokumentere, at der er tale om en ulv.

- Der er sindssygt meget vundet ved at bruge frivillige. Så kan jeg bruge tiden på selve analyse- og forskningsdelen, siger Kent Olsen.

De frivillige ulveobservatører indgår som en del af begrebet "citizen science", som går ud på at inddrage den almindelige befolkning i forskning og videnskab. På den måde bliver befolkningen klogere, samtidig med at man kan få langt mere forskning for pengene. Foruden de faste frivillige kan alle borgere desuden indsende billeder og andre oplysninger om ulven gennem hjemmesiden ulveatlas.dk.

- Vi får rigtig mange udokumenterede oplysninger ind, men vi tager alle henvendelser seriøst, for pludselig kan vi jo sidde med noget rigtig vigtigt, siger Kent Olsen.

Frivillige syd- og sønderjyder hjælper forskere med at holde styr på ulven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce