Forsvaret bruger flere penge på grænsekontrol end politiet

Når du passerer grænseovergangene i Sønderjylland, vil du i mange tilfælde møde en hjemmeværnsmand frem for en politbetjent. Foto: Scanpix/Claus Fisker

Forsvaret bruger flere penge på grænsekontrol end politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2018 brugte Forsvaret over 10 millioner kroner mere end politiet på grænsekontrollen. Justitsministeren har bedt Finansudvalget om en ekstrabevilling til at dække politiets merudgifter.

Udgifter: Selvom grænsekontrollen formelt set er politiets opgave, har den kostet Forsvaret flere penge, end den har kostet politiet selv.

Af et svar fra Forsvarsministeriet, som det politiske netmedie Altinget har fået, fremgår det, at Forsvarets merudgifter til grænsekontrol i 2018 udgjorde cirka 96,1 millioner kroner. Dette fordeler sig på 73,7 millioner kroner hos Hjemmeværnet og 22,4 millioner kroner hos Forsvaret. Imens ligger merudgifterne hos politiet på i alt 85,3 millioner kroner.

Ifølge et aktstykke fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Folketingets finansudvalg, som Altinget er i besiddelse af, fremgår det, at Søren Pape Poulsen har anmodet finansudvalget om en ekstrabevilling til at dække politiets merudgifter.

Grænsekontrol
  • Blev midlertidigt indført 4. januar 2016 i et forsøg på at kontrollere flygtningestrømmen.
  • Er blevet forlænget adskillige gange med begrundelse i terrortruslen.
  • 15 grænseovergange er bevogtet - dog kun permanent ved de tre største i Padborg, Kruså og Frøslev.
  • Har ifølge tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi medført 379 beslaglagte våben, 6144 afvisninger og 3694 sigtelser.
  • Grænsekontrollen løber på nuværende tidspunkt indtil midten af april 2019.

Flere soldater end politifolk

At grænsekontrollen er en bekostelig affære for Forsvaret skyldes, at hjemmeværnsfolk og soldater assisterer politiet ved grænsen. Forsvarets folk er således i overtal ved grænseovergangene i forhold til politifolk og politikadetter.

Ifølge Altinget forventes politifolk og politikadetters indsats ved grænsen at udgøre samlet 211 årsværk i 2018 mod 215 årsværk for Hjemmeværnsfolk og soldater. Årsværk er et udtryk for den samlede arbejdstid for én persons fuldtidsarbejde i et år.

Forsvaret bruger flere penge på grænsekontrol end politiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce