Flydespærringer erstatter vildsvinehegn i Flensborg Fjord

Et knap 70 kilometer langt og 1,5 meter højt vildsvinehegn skal sættes op ved den dansk-tyske grænse. Ved Flensborg Fjord vil hegnet blive erstattet af flydespærringer, fortæller Naturstyrelsen. Foto: Scanpix

Flydespærringer erstatter vildsvinehegn i Flensborg Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturstyrelsen har besluttet, at flydespærringer skal erstatte et vildsvinehegn i Flensborg Fjord. Til gengæld er ideen om flydespærringer i Rudbøl Sø, der ligger sydvest for Tønder, droppet. Vildsvin kan sagtens passere uden om flydespærringerne, hvis de vil, erkender Naturstyrelsen.

Vildsvinehegn: Vildsvinehegnet kommer med al sandsynlighed til at bestå af andet end hegn. Naturstyrelsen har besluttet, at flydespærringer skal afskærme vildsvin fra Danmark i en del af Flensborg Fjord. Helt konkret vil der blive lagt flydespærringer ud til én meters dybde i fjorden på en strækning på 25-30 meter vinkelret fra kysten og ud i fjorden.

- Hvis vi ikke laver flydespærringer i forlængelse af hegnet, vil der ikke være nogen forhindring for vildsvin, der følger hegnet ud til kysten. Vi har vurderet, at en kombination af flydespærringer og hegn er den bedste kombination, hvis der skal laves en forhindring i vandet, siger skovrider i Naturstyrelsen Bent Rasmussen, som arbejder med at føre vildsvinehegnet ud i virkeligheden.

Han forventer ikke, at flydespærringer vil få indflydelse på andre dyrearter, da spærringerne kun vil ligge i vandoverfladen.

Men kan vildsvinene ikke bare svømme uden om flydespærringerne?

- Jo, det kan de. Det er ikke et forsøg på at forhindre enhver færdsel på Flensborg Fjord. Så skal der andre virkemidler til. Men vi forhindrer en let passage udenom. Men vælger vildsvinene at svømme ud, vil de også opdage, at flydespærringerne stopper, siger Bent Rasmussen.

Til gengæld har Naturstyrelsen droppet planerne om flydespærringer i Rudbøl Sø, der ligger på den dansk-tyske grænse sydvest for Tønder. Det er der to væsentlige årsager til. Ifølge Bent Rasmussen vil det blive for dyrt og samtidig blive for teknisk besværligt. I stedet vil hegnet blive sat nord for Rudbøl Sø.

Sagen kort
  • Regeringen og Dansk Folkeparti offentliggjorde den 22. marts en politisk aftale, hvor de vil bygge et hegn ved den dansk-tyske grænse for at holde vildsvin og den afrikanske svinepest ude.
  • Hegnet bliver 68 km langt, 1,5 meter højt og graves cirka 50 centimeter ned i jorden.
  • Det vil koste cirka 70 millioner kroner. Industrien vil bidrage til betalingen af hegnet.
  • Opgaven med at bygge hegnet er netop sendt i udbud.

Mangler godkendelse

Det var en lovændring af det oprindelige lovforslag i maj, som gjorde det muligt at lade vildsvinehegnet bestå af andet end hegn. Lovændringen skyldtes, at det viste sig at være sværere end forventet at placere et hegn, så det generer mindst muligt, samtidig med at det er effektivt.

Et stort flertal i Folketinget vedtog i juni planerne om at bygge det 68 kilometer lange og halvandet meter høje hegn, som skal holde vildsvin og den afrikanske svinepest ude af Danmark. Dermed er vildsvinehegnet dog endnu ikke en realitet. Miljøstyrelsen mangler stadig at godkende vildsvinehegnet, hvor der i øjeblikket foregår en høringsfase, hvor det er muligt at komme med indvendinger mod hegnet. Der forventes ifølge Bent Rasmussen en endelig afgørelse fra Miljøstyrelsen i august.

Bent Rasmussen beskriver flydespærringer som "en rørlignende konstruktion", som vildsvin ikke kan passere. Flydespærringerne vil ligge delvist i vandoverfladen og vil gå et stykke under vandoverflade.

Flydespærringer erstatter vildsvinehegn i Flensborg Fjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce