Fire kommuner overvejer at lave ny sti langs nedlagt jernbane

Allerede i 2012 så Grindstedbanen således ud nogle steder på strækningen. Nu er der et håb om en sti fra Bramming til Grindsted. Arkivfoto: Joan Karlsen

Fire kommuner overvejer at lave ny sti langs nedlagt jernbane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2012 har der ikke kørt tog på strækningen mellem Bramming og Grindsted. Nu har staten lavet overdragelsesaftaler, som fire kommuner er ved at kigge på. I efteråret bliver det besluttet, om banen bliver til en ny sti.

Bramming-Grindsted: I 2012 kørte det sidste tog på Grindstedbanen. Allerede dengang blev der talt om, at kommunerne gerne ville fjerne alle svellerne og i stedet lave et en sti på hele strækning.

Nu sker der noget. Måske.

Staten har 12. april sendt overdragelsesaftaler til de fire kommuner, som banen løber igennem, så nu ved kommunerne, hvad der er for betingelser, de kan overtage strækningen på.

Grindstedbanen
  • I 2012 kører det sidste tog på banen. Flere kommuner og borgerforeninger taler for at omdanne banen til en sti.
  • På initiativ af daværende byrådsmedlem Poul Rosendahl (V) fra Agerbæk bliver der i februar 2017 nedsat en politisk følgegruppe, der skal forhandle med Banedanmark.
  • I marts 2019 beder byrådsmedlem Steen Holm Iversen (LA) transportministeren om at få en status. Han får et svar om, at overdragelsesaftalerne er klar midt i april.
  • 12. april får Varde Kommune tilsendt overdragelsesaftalerne. Varde Kommune har en koordinerende rolle og er bindeled mellem staten og de fire kommuner.

Får banen gratis

Varde Kommune har en koordinerede rolle, og her fortæller direktør Thomas Jaap, at det væsentlige i aftalen er, at kommunerne kan overtage strækningen uden at betale for det.

- Men så må vi heller ikke bruge det til andet end offentlige formål, forklarer Thomas Jaap.

Det er kun selve strækningen og de nærmeste arealer, som er med i aftalen - de større arealer beholder staten.

- Det, vi har arbejdet på, er en fælles sti, som kan bindes sammen med "kyst til kyst"-stien. Det passer den ideelt til. Den vil kunne binde andre eksisterende stier sammen.

Forurening kan spænde ben

Thomas Jaap fortæller, at de fire kommuner har nedsat en arbejdsgruppe, der ser på, hvor forurenet området er, og hvad det vil koste at lave en sti. Denne arbejdsgruppe laver et samlet beslutningsgrundlag, som bliver præsenteret for politikerne i alle fire kommuner.

Netop den mulige forurening er helt central for, om stien bliver til noget.

- Jeg har som den øverste ansvarlige for byrådet stillet det krav til mine folk, at vi skal være fuldstændig sikre på, at vi ikke overtager noget forurenet, som kommer til at påvirke vores økonomi på sigt, siger Erik Buhl (V), borgmester for Varde Kommune.

Thomas Jaap siger, at han forventer, at beslutningsgrundlaget er klar til efteråret, når politikerne i de fire kommuner skal have budgetforhandlinger. Stien bliver formentlig kun til noget, hvis alle fire kommuner er med.

- Den går jo igennem alle kommunerne. Det nytter ikke, hvis der er én kommune midt i det hele, der ikke vil være med. Så forsvinder hele ideen, siger Thomas Jaap.

Fire kommuner overvejer at lave ny sti langs nedlagt jernbane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce