Få dine skattekroner til at formere sig

Der er flere råd til, hvordan du kommer i gang med at investere. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Få dine skattekroner til at formere sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skal du have penge tilbage i skat, og overvejer du at prøve kræfter med investering, er her to økonomieksperters gode råd til at komme i gang.

Når skattefar til april sender milliarder af kroner tilbage til danskerne, får du måske mulighed for at forsøde sommerferien eller købe den nye vaskemaskine, der længe har været på ønskelisten.

Men du kan også få pengene til at blive til endnu flere, hvis du har mod på at prøve kræfter med investering. Forbrugerrådet Tænk og en uvildig investeringsrådgiver giver dig her en række gode råd til at få skattekronerne til at yngle. 1) Tjek din økonomi Som det første skal du finde ud af, om investering overhovedet giver mening i forhold til din økonomi. - Hvis man har dyr gæld, skal man bruge pengene på at betale den af. Det giver et bedre afkast i sidste ende, siger Troels Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk. Samtidig skal du gøre op med dig selv, hvornår du gerne vil have pengene til rådighed. For investering er typisk ikke for folk med helt kort sigte, forklarer Hans Peter Christensen, der er direktør hos rådgivningsfirmaet Uvildige.dk. - Hvis man skal bruge pengene inden for et par år, skal de ind på en højrentekonto i stedet, siger han. Nogle banker tilbyder mellem 0,5 og 1 procent i rente.

Det kan du investere i
- Uanset om du vælger at investere selv eller gennem en investeringsfond, kan du få indflydelse på, hvad dine penge investeres i.- Du kan for eksempel vælge at investere i danske, europæiske eller globale aktier. Jo bredere du investerer, jo mindre en risiko løber du i forhold til dit afkast.- Du kan også investere specifikt i virksomheder i det danske C25-indeks, men du bør vælge mindst 15-20 forskellige aktier.Kilder: Seniorøkonom Troels Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk, direktør Hans Peter Christensen fra Uvildige.dk.

Høje gebyrer

2) Sæt dig ind i termerne Når du frem til, at du vil investere dine penge, skal du sørge for at tilegne dig noget viden. - Den største gave, man kan give sig selv, er at sætte sig ind i det. For rigtig mange forbrugere betaler alt for meget i gebyrer, siger Troels Holmberg. Du skal blandt andet blive fortrolig med termer som kurtage, depotgebyr og ÅOP - årlige omkostninger i procent. Kurtage er prisen, banken tager for at købe værdipapirer. Den kan du ikke undgå, men beløbet er forskelligt fra bank til bank. ÅOP kan du heller ikke slippe uden om, men her kan der være penge at spare ved at vælge den rette bank. - Man skal ikke betale mere end en halv procent, siger Troels Holmberg og peger på, at ÅOP kan findes ned til 0,2 procent. Depotgebyr - et gebyr for opbevaring af værdipapirer - er til gengæld en omkostning, kun nogle banker har, forklarer han.

Spred risikoen

3) Risikovillighed Dernæst skal du gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er. Har du nerverne til det og ønsket om et størst muligt afkast, skal du sætte dine penge 100 procent i aktier. Men det er også her, du risikerer store tab. Alternativt kan du investere halvdelen i obligationer, som er mere sikkert - men til gengæld også har et mindre afkast. - Hvis du ikke er klar over, hvad du er villig til, findes der nogle robotrådgivere på nettet, hvor man kan svare på en række spørgsmål og finde ud af, hvor man bør lægge snittet, siger Hans Peter Christensen. 4) Spred din risiko Sidst, men ikke mindst skal du sørge for at sprede din investering på flere aktier. Og her bør du som ny investor ikke begynde at sætte dig ind i, hvilke aktier der forventes at gå op og ned. - Man skal sprede pengene ud på mange forskellige aktier, siger Troels Holmberg og tilføjer, at man nemt kan få en god risikospredning ved for eksempel at lægge sine penge i en investeringsfond. Det samme anbefaler Hans Peter Christensen og tilføjer, at du skal regne med at have pengene stående i op til ti år, før det giver mening at trække dem ud.

Få dine skattekroner til at formere sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce