Få benytter omstridt sladreordning: Politikere splittet på ny

Enhedslistens Vibeke Syppli Enrum bakker op om whistleblowerordningen, selvom størstedelen af anmeldelserne falder uden for ordningens hensigt. Arkivfoto: Lars Juul

Få benytter omstridt sladreordning: Politikere splittet på ny

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmarks whistleblowerordning bliver benyttet i meget begrænset omfang. I det første halve år af 2018 var der kun fire anmeldelser, og de faldt alle uden for systemet. Socialdemokratiet ønsker ordningen afskaffet. Flere partier er uenige.

Politik: Fire anmeldelser på et halvt år. Det var udbyttet af Region Syddanmarks omstridte whistleblowerordning i de første seks måneder af 2018. Alle fire henvendelser blev vurderet til at falde uden for ordningen.

Tallene kommer efter godt to år med den ordning, som trådte i kraft i marts 2016. I hele perioden har der været 32 anmeldelser, hvoraf 21 er blevet vurderet til ikke at falde inden for ordningens hensigt. Hensigten med den var, at medarbejdere kan indberette begrundet mistanke eller viden om strafbare forhold eller alvorlige lovovertrædelser.

På det seneste møde i regionsrådet luftede Karsten Uno Petersen (S) sin holdning om, at tallene viser, at der ikke er behov for ordningen. Han ønsker den afskaffet snarest muligt.

- For mig at se er det unødvendigt at have. Vi har et ganske glimrende system i regionen, som fungerer. Nu har man prøvet whistleblowerordningen, og det har jo vist sig, at der er ingen, der bruger den. Så der er i virkeligheden ingen grund til at betale et eksternt firma for at køre ordningen, siger han.

Sagen kort
  • I kølvandet på sagerne om den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) mente flere partier i regionsrådet, at der var behov for en ny ordning, hvor ansatte kunne fortælle om alvorlige forhold.
  • Whistleblowerordningen trådte i kraft den 29. marts 2016, og siden da har der i alt været 32 henvendelser, hvoraf 21 er blevet vurderet til at falde uden for ordningens hensigt.
  • Det er revisionsfirmaet Deloitte, der håndterer ordningen, som koster i omegnen af 80.000 kroner årligt.
  • I de første seks måneder af 2018 har der været fire anmeldelser, som alle faldt uden for ordningen.
Karsten Uno Petersen (S) mener, at ordningen bør afskaffes så hurtigt som muligt. Arkivfoto: Mette Mørk
Karsten Uno Petersen (S) mener, at ordningen bør afskaffes så hurtigt som muligt. Arkivfoto: Mette Mørk
Foto: Mette Mørk

Budget

Karsten Uno Petersen fortæller, at han formentlig vil drøfte ordningen i forbindelse med forhandlingerne om det kommende budgetforlig.

Det er revisionsfirmaet Deloitte, der driver ordningen, der årligt koster regionen i omegnen af 80.000 kroner. Medarbejdernes fællestillidsrepræsentant, Lone Rasmussen, er enig med Socialdemokratiet i, at ordningen bør afskaffes, og hun mener, at de såkaldte normalsystemer opfanger de sager, der måtte være.

- Jeg kan ikke se det positive i, at man ikke vil bruge det normalsystem, der allerede er bygget op. Jeg kan slet, slet ikke se, at det skulle være nødvendigt. I det hele taget kan jeg være lidt forarget over, at der er et firma, der tjener penge på det her uden at have noget at lave, siger hun.

Opbakning

Venstre holder fast i, at ordningen har sin berettigelse.

- Det er jo ikke sådan, at man kan sige, at jo mere, der er galt, jo bedre er pengene givet ud. Der er grund til at glæde sig over, at der ikke kommer alt muligt frem, som er skidt. Og de ting, der så er, bliver håndteret i de normale systemer, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Hun holder fast i, at pengene kan være givet godt ud den dag, der skulle opstå en anklage om svig eller bedrag, som de normale systemer i form af den nærmeste leder eller tillidsfolk ikke kan tage sig af.

Stephanie Lose henviser til, at regionen har ændret i ordningen, så medarbejdere ikke længere er anonyme over for Deloitte, der administrerer ordningen.

- Det betyder, at man er nødt til at give tilkende, hvem man er for at give modtageren en chance for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen, samtidig med man stadig er anonym over for regionen.

Også Enhedslisten er uenig med Socialdemokratiet. Partiet ønsker at bevare ordningen.

Vibeke Syppli Enrum (EL) henviser til flere sager fra de senere år, hvor ansatte ikke turde at gå til ledelsen med anklager om ulovligheder.

Også de konservative bakker fortsat op om ordningen på trods af de få anmeldelser. Partiet stod oprindeligt bag idéen om ordningen, og holdningen er fortsat den samme.

- Men det kan ikke forhindre mig i at mene, at der i fremtiden skal være den her ventil, til hvis der kommer nogle sager. Vi mener bestemt stadig, at der skal være en whistleblowerordning. Det er jo ikke noget, der koster ret mange penge, siger Morten Weiss-Pedersen (K).

Få benytter omstridt sladreordning: Politikere splittet på ny

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce