F-35: Frygten for stor kampfly-skandale lurer

Især SF og Enhedslisten gav på det politiske samråd i Folketinget med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen torsdag udtryk for deres bekymring over, at købet af de nye F 35-fly skal udvikle sig til en økonomisk katastrofe i stil med IC4-togene, Storebælts-byggeriet og Metroen. Arkivfoto: Scanpix/Ned Alley

F-35: Frygten for stor kampfly-skandale lurer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var under timelangt samråd i Folketinget under massiv kritik. Frygten for en endnu større milliard-regning på de nye F-35-kampfly samt en uforbeholden undskyldning for hemmeligholdelsen af støj-problemerne i Skrydstrup dominerede samrådet.

Kampfly: Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) var under kraftig beskydning fra især venstrefløjen, da han under et timelangt samråd i Folketinget torsdag skulle forsvare indkøbet af de nye F-35-kampfly, der skal placeres i sønderjyske Skrydstrup fra 2022.

I kølvandet på hemmeligholdelsen af de kommende støjproblemer ved flyvestationen, som formodentlig vil betyde ekspropriationer samt lokale kompensationer hos en lang række ejendomme ved Skydstrup, lovede forsvarsministeren, at der vil blive fremlagt nye støjberegninger i løbet af 2018 - samt en åben og offentlig anlægslov i 2019.

- Der vil være en meget åben proces, for ingen er tjent med borgere, der ikke ved, om de kan blive på deres ejendom eller ej. Vi tager den kommende proces i fuld åbenhed, forklarede Claus Hjort Frederiksen i kølvandet på hemmeligholdelsen af støj-problemerne, der har påvist større larm fra F-35-flyene end hidtil oplyst.

Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm blev dog ikke beroliget af forsvarsministerens undskyldninger - og foreslog faktisk, at der bliver lavet en uvildig undersøgelse af både den tidligere sønderjyske Venstre-forsvarsminister Peter Christensens rolle og andres ageren i sagen om de hemmeligholdte støj-oplysninger.

 

 

Det er ikke som at gå ned til Volkswagen-forhandleren og bestille 17 Lupoer.
Claus Hjort Frederiksen (V), forsvarsminister.  
Køb af nye kampfly
Det danske forsvar står overfor Danmarkshistoriens største våbenindkøb, da flyvevåbnets nuværende F-16 fly skal udskiftes med 22-30 moderne kampfly.Torsdags den 12. maj offentliggjorde regeringen, at Danmark skal købe 27 kampfly af mærket F-35 Joint Strike Fighter.

F-35-kampflyene forventes at koste 20 milliarder kroner, og den samlede regning over de kommende 30 år forventes at blive på 56,4 milliarder kroner.

Forsvarsministeren har fastslået, at de nye F-35-fly skal placeres på Flyvestation Skrydstrup.

 

Hjort: De bliver billigere

Men ikke kun støj-problemerne for beboerne til flyvestationen i Skrydstrup skabte massiv kritik af Claus Hjort Frederiksen.

Også økonomien omkring anskaffelsen af de 27 F-35-fly til Skrydstrup skabte bekymring og fik flere politikere til at frygte for skandaler i stil med IC4-togene, Storebælts-byggeriet og Metroen.

Prisen over de næste 30 år er anslået til knap 57 milliarder, men fornylig kom det frem, at det allerede tidligere er fremgået af regeringens eget baggrundsmateriale, at prisen kan blive på over 66 milliarder kroner, når prisstigninger på for eksempel reservedele og højere lønninger medregnes. Og SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, fremlagde på samrådet torsdag nye oplysninger.

- Jeg sidder her med et notat fra 2015, hvor der er en såkaldt usikkerhedsberegning af indkøbene, der viser, at flyene med 95 procents sandsynlighed vil komme til at ligge mellem 60 og 87 milliarder kroner. Hvorfor er det ikke kommet frem langt tidligere, spurgte Holger K. Nielsen.

Men forsvarsministeren afviste Holger K. Nielsens frygt:

- Flyene vil blive billigere og billigere i løbet af de 30 år, fastslog Claus Hjort Frederiksen under det lange samråd. 

 

F-35: Frygten for stor kampfly-skandale lurer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce