Er punktum sat for Carls comeback?

Carl Holst tager nu orlov fra Folketinget for at være mere sammen med familien i Rødding. Det er uvist, hvornår han er tilbage på Christiansborg.
Foto: André Thorup

Er punktum sat for Carls comeback?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den sidste uge i november kulminerede mange ugers konstant fokus på Carl Holsts fortid i Region Syddanmark, da den tidligere regionsrådsformand tog orlov fra Folketinget. Selv håber han, at der er sat punktum for de mange dårlige sager og negativ omtale. Spørgsmålet er, om de seneste måneders intense dækning af Carl Holsts tid i Region Syddanmark har ødelagt den ambitiøse Venstre-mands muligheder for at nå til top i politik.

Et punktum i sagen.

Sådan lød forhåbningen fra folketingsmedlem, tidligere forsvarsminister og regionsrådsformand Carl Holst (V), da det mandag kom frem, at et enig forretningsudvalg fra hans gamle arbejdsplads, Region Syddanmark, ville politianmelde ham. Få timer senere stemte 40 ud af 41 regionsrådsmedlemmer for anmeldelsen.

Med sin udmelding udtrykte Carl Holst håb for, at sagen om hans påståede misbrug af en kommunikationsansat i regionen nu kan få en ende. Så han kan komme videre, forstås.

Onsdag fik hans egen kortvarige karriere på Christiansborg en ende. I hvert fald midlertidigt. I en kort kommentar meddelte Venstre, at Carl Holst søger orlov af hensyn til sin familie. Dermed sætter han og partiet et foreløbigt punktum i sagen, der tog sin begyndelse, da flere politikere undrede sig over, hvem Christian Ingemann Nielsen egentlig var. Selv kaldte han sig personlig assistent for daværende regionsrådsformand Carl Holst, og så startede en lavine, der som bekendt endte med at koste Venstre-manden posten som forsvarsminister.

Anklagerne har blandt andet gået på, at Ingemann hjalp Carl Holst med at føre valgkamp. I sidste weekend væltede det via aktindsigt ind hos landets medier med dokumentation for, at Ingemann fra slutningen af maj til og med den 18. juni var travlt optaget af Carl Holsts valgkamp. Mails fra morgen til aften dokumenterede, at Ingemann - på Carl Holsts opfordring - lagde tekst og billeder fra folketingskandidatens valgkamp på hans Facebook-side, klædte ham på til politiske debatter og mange andre forhold, der dårligt kan karakteriseres som relevant for Region Syddanmark.

Statsforvaltningen havde læst de mange hundrede mails og konkluderet, at der var tale om "ulovlig" brug af en embedsmand. Det var med baggrund i forvaltningens udtalelse, at regionsrådet politianmeldte deres tidligere politiske leder.

Ansatte vidste besked

Men de mange hundrede mails dokumenterede også meget andet, som ikke havde været fremme.

Således tegnede sig et billede af, at Ingemanns rolle som personlig assistent og kampagnemedarbejder på ingen kunne siges at være en overraskelse for de øvrige ansatte omkring Carl Holst i regionshuset i Vejle.

En række medarbejdere i regionshuset har i valgkampsperioden fra den 27. maj til og med den 18. juni jævnligt kommunikeret med Christian Ingemann Nielsen om emner, der åbenlyst drejer sig om Carl Holsts personlige valgkamp til Folketinget.

Særligt hans sekretær, som naturligt stod for at klare Carl Holsts kalender, var dagligt i mailkontakt med Ingemann adskillige gange. Af mailkorrespondancen fremgår det, at Ingemann ikke lagde skjul på, at en stor del af hans dagligdag under valgkampen var at bistå Carl Holst med hans valgkamp.

Som da sekretæren forsøger at finde et hul i sin chefs kalender, så han kan møde Socialdemokraternes Jesper Petersen i en valgdebat. Da det ser ud til at lykkes, meddeler sekretæren Carl Holst, at hun har vendt sagen med Ingemann, som "ikke er sikker på, at det er til din fordel at deltage". Herefter melder Carl Holst fra til debatten.

Også en regionsansat taleskriver har bistået Carl Holst med taler, som ikke er regionsrelateret, konkluderer advokatfirmaet Kromann Reumert i sin undersøgelse. Taleskriveren og andre regionsansatte har ifølge undersøgelsen 11 gange formuleret taler, "hvor indholdet fremtræder partipolitisk".

I sit svar skriver Carl Holst, at alle taler "udarbejdet internt i regionen har haft et regionalpolitisk formål".

Siden landets medier modtog aktindsigten med de mange hundrede mails, er der dag for dag kommet nye historier om Ingemanns rolle. Ud over flere ansattes viden om sagen viser mailkorrespondancen også, at den nu fyrede sundhedsdirektør Jens Elkjær og Venstre-profilen i regionsrådet Bo Libergren også har været i kontakt med Ingemann under valgkampen.

Begge hjalp med at klæde Carl Holst på før en valgdebat om sundhedspolitik. Jens Elkjær har ellers tidligere nægtet kendskab til anklagerne om, at Ingemann agerede valgkampsmedarbejder for regionsrådsformanden. Bo Libergren står bedre, da han har forholdt sig tavs under forløbet, men mon ikke nogen i regionshuset og regionsrådet undrer sig over, hvorfor han ikke i det mindste har delt sin viden, mens sagen har rullet?

Lang vej til comeback

Spørgsmålet er, om politiets undersøgelse virkelig kan betegnes som et punktum i sagen. Selv har Carl Holst sat punktum ved at forlade den landspolitiske scene, som han trådte op på i sommer, hvor han blev betegnet som et sikkert kort med sin lange karriere i amts- og regionspolitik samt sine gode kontakter til Venstre-toppen.

Selvom Venstre-profilen træder et skridt tilbage for en tid, har hans renommé fået alvorlige ridser, vurderer flere.

"En meget stor og voldsom nedtur", lød beskrivelse fra politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen, der tilføjede:

- Han har været en magnet for dårlig omtale. Der er ikke gået en uge, uden at han har tiltrukket dårlig, negativ presseomtale.

Thomas Larsen mener, at resultatet af politiundersøgelsen vil påvirke Carl Holsts fremtid.

- Det afgørende bliver, hvordan politiet reagerer, og hvad det finder frem til. Allerede nu har han fået ødelagt en stor del af sin politiske karriere og fremtidsudsigter. Jeg tror, der er lang vej til et comeback for Carl Holst, vurderer Thomas Larsen.

Avisen har henvendt sig flere gange til Carl Holst, efter at han onsdag meddelte, at han søger orlov, men han er ikke vendt tilbage.

Heller ikke hans kredsformand i Esbjerg Omegnskreds, Thomas Rosenstand, er vendt tilbage.

Fakta
Sagen kort

  • Sydøstjyllands Politi skal nu undersøge Region Syddanmarks politianmeldelse af Carl Holst. Flere private har allerede politianmeldt den tidligere regionsrådsformand.


  • Carl Holsts orlov skal formelt godkendes af Folketinget. Det er endnu uvist, hvornår det sker, og hvor lang tid orloven vil vare.


Er punktum sat for Carls comeback?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce