Endeligt forslag: Her skal omstridt gasledning graves ned

Det er et omfattende anlægsarbejde at etablere en ny gasledning. Her er det et billede fra 2012, hvor Energinet lagde et nyt stort gasrør mellem Egtved og den dansk-tyske grænse. Arkivfoto: MEDVIND/Bent Sørensen

Endeligt forslag: Her skal omstridt gasledning graves ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det endelige forslag til placering af gasledningen Baltic Pipe er nu blevet offentliggjort. Ledningen skal sende gas fra Nordsøen til Polen og blandt andet løbe tværs over Sydjylland og Fyn.

Sydjylland: Gasledningen Baltic Pipe skal sende naturgas fra norske felter i Nordsøen og til Polen. Den har været årsag til megen debat, men indtil videre har man ikke vidst meget om placeringen.

Det mere præcise forslag til, hvor den skal løbe er nu blevet offentliggjort af Energistyrelsen sammen med en miljøkonsekvensrapport. Ifølge det kortmateriale, Energistyrelsen har udsendt, går gasledningen i land ved Jyllands vestkyst ved Houstrup Strand og løber videre til en modtagerterminal ved Nybro i Varde Kommune.

På det næste stykke gennem Jylland bliver der gjort brug af en allerede eksisterende gasrørledning, men fra Egtved skal der graves en ny ned. Gasrørledningen skal føres gennem Vejle, Vejen og Kolding kommuner og ud til Lillebælts kyst på Stenderup halvøen, hvorfra den fortsætter til Fyn.

Fakta
Baltic Pipe er en gasrørledning, der forbinder de norske gasfelter med det polske gasnet. Baltic Pipe-rørledningen starter i Nordsøen fra Europipe II rørledningen mellem Norge og Tyskland og går tværs over Danmark til Østersøen og videre syd om Bornholm til Polen.

Baltic Pipe forventes at stå færdig i oktober 2022.

Anslået pris: 12-16 mia. kr.

Kapacitet: Op til 10 milliarder kubikmeter gas om året (fire gange Danmarks årlige gasforbrug).

Baggrund for projektet: At skabe forsyningssikkerhed for Polen - uafhængighed af Rusland.

Gevinst for Danmark skulle blive, at den øgede tilgængelige mængde af gas giver lavere priser for forbrugerne.
Oversigtskort over hele ruten for Baltic Pipe. Foto er hentet fra Energinets hjemmeside.
Oversigtskort over hele ruten for Baltic Pipe. Foto er hentet fra Energinets hjemmeside.

Graverarbejdet sættes i gang

Arbejdet med at etablere Baltic Pipe, der skal være klar til at blive taget i brug i efteråret 2022, kommer naturligvis til at påvirke hele det område, hvor ledningen skal graves ned. Typisk vil der blive arbejdet i to-tre måneder de forskellige steder, og alt arbejdet vil foregå 7-18.

Perioder med øget tung trafik bliver også en del af virkeligheden, når graverarbejdet går i gang til næste år.

Ifølge miljøkonsekvensrapporten kommer der ikke til at ligge boliger nærmere end 60 meter fra gasrørledningen. "Tykkelsen på og sikkerhedsniveauet for gasrørledningen stiger, jo tættere den ligger på boliger for at opretholde de høje sikkerhedskrav til et gasanlæg", hedder det i rapporten.

Offentlige møder

I den kommende tid er der planlagt en lang række offentlige møder rundt omkring i landet, hvor det er muligt at komme med kommentarer eller stille spørgsmål til miljøkonsekvensrapporten for Baltic Pipe.

Der kommer to møder i JydskeVestkystens område: Mandag den 4. marts klokken 19 på Pulzion i Kolding og tirsdag den 5. marts klokken 19 på Varde Fritidscenter i Varde.

Miljøstyrelsen og Erhvervsstyrelsen deltager i begge møder.

Miljøkonsekvensrapporten kan man finde via Energistyrelsens hjemmeside, ens.dk.

Endeligt forslag: Her skal omstridt gasledning graves ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce