DF om Caribien-ture til utilpassede unge: Helt ude af proportioner

Et billede fra et af de skibe, som sejler i Caribien med utilpassede og ofte kriminelle unge med et stofmisbrug.
Foto: Den Maritime Base

DF om Caribien-ture til utilpassede unge: Helt ude af proportioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom flere kommuner har gode erfaringer med at sende utilpassede unge på sejlture i Caribien, mener Dansk Folkeparti, at signalværdien er helt gal. Partiet vil nu tage sagen op med socialministeren.

- Det er dybt bekymrende, at byrådspolitikerne i kommunen samt forvaltningen ikke kan se, at den slags ture er helt ude af proportioner.

Sådan lyder kritikken fra børne- og familieordfører hos Dansk Folkeparti, Pernille Bendixen, ovenpå historien om, at blandt andre Esbjerg Kommune har brugt 247.422 kroner på at sende en utilpasset ung på sejltur i Caribien sidste efterår - dette på trods af, at Børn og Familieudvalget tidligere har udtalt til JydskeVestkysten, at den slags ture var afskaffet.

Hun vil nu tage sagen videre til socialminister Karen Ellemann (V) og foreslår samtidig, at der sendes en task force til Esbjerg Kommune for "at lære forvaltningen, hvordan man får styr på det temmelig store forbrug af skattekroner".

- Esbjerg Kommune har jo selv indrømmet, at den forrige tur (i 2010 red.) var en fiasko, fordi de unge røg hash, så jeg vil have ministeren til at forholde sig til, at der er en kommune, som ikke virker til at have styr på sin egen forvaltning, siger Pernille Bendixen.

Hun mener blandt andet, at signalværdien i at sende kriminelle og utilpassede unge til Caribien er helt forkert.

- Man kan jo kun opfatte det som en belønning at komme på sådan en tur. Samtidig sender man et signal til medarbejderne herhjemme om, at de ikke er gode nok til at løfte opgaven, siger Pernille Bendixen.

Vigtig signalværdi

Den kommune i Danmark, der flittigst benytter sig af skibsprojekter i Caribien, er Frederikssund Kommune. Her har en evaluering af projektet vist, at 10 ud af 12 udsendte unge kom ud af deres stofmisbrug på turen. Den oplysning gør dog ikke stort indtryk på Pernille Bendixen.

- Jeg synes stadig, det er et helt galt signal at sende. Vi taler om en tur til Caribien. Tænk på de pensionister, som ikke har råd til at betale, de bøder de får, fordi de ikke har en e-Boks, eller de studerende som får skåret i deres SU. Det hænger simpelthen ikke sammen, siger hun.

Holst: Kommunerne skal selv bestemme

JydskeVestkysten ville gerne have spurgt socialminister Karen Ellemann (V), hvad hun mener om skibsprojekterne i Caribien. Det var dog ikke muligt tirsdag.

Socialordfører for Venstre, Carl Holst, siger dog, at det er vigtigt for regeringen, at det er den enkelte kommune, som vælger de tiltag, som de mener passer bedst på de unges behov.

- Jeg tror på det kommunale selvstyre. Det er ikke Folketinget, der skal bestemme, hvordan kommunerne løser opgaverne. Det er dog vigtigt, at det som kommunerne vælger, virker, siger Carl Holst.

Fakta
Gode erfaringer

  • Frederikssund Kommune er den kommune i Danmark, der har flest erfaringer med skibsprojekter i Caribien.


  • En evaluering af projektet fra august 2015 viser, at kommunen har haft 12 unge af sted på skibsprojekter til en pris på i alt otte millioner kroner.


  • Ifølge evalueringen er Caribien-turene dog billigere end mange andre anbringelsestilbud. Prisen for sejlturene er cirka 63.000 kroner pr. måned, mens et landbaseret tilbud hos for eksempel Vestgruppen i Ikast koster 115.000 kroner.


  • Ifølge Frederikssund Kommune er succesraten samtidig stor. 10 ud af de 12 unge gennemførte projektet, og de 10 var ved undersøgelsens afslutning fortsat ude af deres misbrug. Alle 12 var enten i uddannelse eller i beskæftigelse. Kommunen skriver i evalueringen, at dette "ikke kan matches med anden kendt behandlingsindsats".


DF om Caribien-ture til utilpassede unge: Helt ude af proportioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce