Carl Holst fik timevis af gratis juridisk hjælp fra KL-chef

Folketingsmedlem og tidligere formand for regionsrådet i Syddanmark, Carl Holst (V), bekræfter, at han kontaktede direktøren for Kommunernes Landsforening, Kristian Wendelboe, for at få hjælp i kølvandet på Kromann Reumert-rapporten, der indeholdt en række beskyldninger mod netop Carl Holst. Arkivfoto: Simon Skipper/Scanpix 2017

Carl Holst fik timevis af gratis juridisk hjælp fra KL-chef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En tidligere ansat i Kommunernes Landsforening (KL) fortæller, at tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) fik mange timers gratis juridisk bistand fra KL under hans strid med Region Syddanmark. Ekspert fastslår, at Carl Holst enten skal have en regning eller betale skat af rådgivningen.

Møgsag: Tidligere regionsrådsformand og nuværende folketingsmedlem Carl Holst (V) har fået mange timers juridisk bistand fra Kommunernes Landsforening (KL) i sin strid med Region Syddanmark.

Det fortæller en tidligere ledende medarbejder i dokumenter, som avisen Danmark er kommet i besiddelse af via TV 2, og som fremgår af TV2-dokumentaren med titlen "En rigtig møgsag" tirsdag aften.

Sagen begyndte i efteråret 2015, da Carl Holst blandt andet var anklaget for som regionsrådsformand at have ladet regionsansatte udarbejde en række taler uden relevans for regionen.

Den tidligere ansatte i KL skriver i en redegørelse, at en jurist uden hans specialkendskab til området ville have brugt omkring 150 timer på arbejdet med blandt andet at gennemgå talerne.

Juristen skriver i redegørelsen, at rådgivningen til Carl Holst var "langt ud over grænsen for en saglig varetagelse af KL's interesser".  KL gennemgår i et svarskrift en lang række punkter, hvor juristen efter KL's opfattelse "burde have informeret ledelsen straks". Herunder, at "der er ydet bistand til Carl Holst og dennes advokat i et omfang, der klart har oversteget en saglig varetagelse af KL's interesser". Den tidligere ledende medarbejder blev ifølge de interne dokumenter opsagt af KL i december 2016. Baggrunden var blandt andet, at han havde "bistået en tredjepart i et omfang, der væsentligt har oversteget en saglig varetagelse af KL's interesser", lyder det med henvisning til arbejdet for Carl Holst.

Carl Holst (V) ønskede tirsdag ikke at lade sig interviewe af avisen Danmark, men henviste til sin advokat Karoly Németh, der ikke vendte tilbage på avisens henvendelser.

Til avisen Danmark bekræftede Carl Holst dog i en mail, at han selv kontaktede direktøren i KL, Kristian Wendelboe, for at få hjælp:

- Jeg kontaktede KL, da jeg blev forelagt en foreløbig rapport fra Kromann Reumert, hvor der var nogle beskyldninger om noget kommunalretligt.  På den baggrund ringede jeg til direktøren for KL, alene for at høre, hvad de kommunalretlige regler og rammer er.  Herefter gav KL input til min advokat - ud fra et KL-synspunkt, skriver Carl Holst i en mail til avisen Danmark. 

 

Hvorfor skulle jeg bruge tid på Carl Holst, som jeg slet ikke kendte.
Den tidligere ansatte i Kommunernes Landsforening, der udførte den juridiske bistand i Carl Holst-sagen. 

Det var en ordre fra chefen

Avisen Danmark har talt med den tidligere ansatte, som ønsker at være anonym. Han fastholder sine påstande.

- Hvorfor skulle jeg bruge tid på Carl Holst, som jeg slet ikke kendte. Jeg gjorde det, fordi jeg fik en ordre fra min chef, og jeg er overbevist om, at hans ordre kom fra Kristian Wendelboe (KL's direktør), siger den tidligere medarbejder, der tilføjer, at KL's store involvering i sagen vakte stor undren på kontoret.

Han fortæller, at hans chef, som der er navneforbud mod at nævne, på et indledende møde forklarede, at Kristian Wendelboe havde talt med Carl Holst. Det var grunden til, at KL gik ind i sagen, fastholder den tidligere ansatte.

Han mener, at Carl Holst må have været vidende om det store antal arbejdstimer, som KL ydede ham. Den tidligere ansatte forklarer, at han forsøgte at sige fra over for sin chef tidligt i forløbet, som ifølge juristen ville fyre ham, hvis ikke han parerede ordre.

 

Faktura eller skattepligtig gave

Ekstern lektor i skatteret ved Copenhagen Business School Ole Aagesen siger i TV2-dokumentaren "En rigtig møgsag", at sagen kan betyde, at rådgivningen kan betragtes som en gave til Carl Holst, som skal beskattes.

- Som jeg ser det, er der to muligheder. Enten beslutter KL sig for at levere en faktura til Carl Holst, og så vil det være en privat udgift. Har KL ikke i sinde at sende en faktura, slipper han for en privat udgift, og så har han fået en gave, og der er man skattepligtig, siger Ole Aagesen til TV2.

Kristian Wendelboe bekræfter over for JydskeVestkysten, at han talte med Carl Holst, efter at advokatfirmaet Kromann Reumert i november 2015 havde udarbejdet et notat.

Ifølge KL-direktøren havde det KL's interesse, da notatet beskrev, at den tidligere regionsrådsformand havde fået udarbejdet en række taler, hvis regionale relevans ifølge notatet var tvivlsomt.

KL's varetagelse af kommunernes interesser var således relevant, mener direktøren.

- Det kunne ramme vores borgmestre og var derfor fuldstændig relevant at beskæftige sig med for os, siger Kristian Wendelboe med henvisning til, at det var relevant for KL, hvor grænsen for talerskrivning lå for borgmestre.

Han afviser fuldstændigt, at han har bedt nogle ansatte i KL om at sætte et større juridisk arbejde i gang omkring Carl Holst-sagen.

- Hvis medarbejderen følte, at det var tilfældet, så skulle han have sagt fra. Og hvis han var bange for at gå videre til sin chef, skulle han være gået til en anden chef. Der er ingen i direktionen, som har hørt, at der foregik noget, siger Kristian Wendelboe, som fastholder, at det står for de ansattes egen regning, hvis de gik videre end det opdrag, som direktøren gav.

Burde have vidst bedre

Men afviser du, at den ansatte har udført det arbejde for Carl Holst, som er angivet?

Det har vi ingen mulighed for at efterprøve, fordi der ikke er journaliseret noget i sagen, siger Kristian Wendelboe.

Den tidligere medarbejder siger til avisen Danmark, at intet er journaliseret, fordi KL ikke er omfattet af journaliseringspligten. Det bekræfter Kristian Wendelboe, men han påpeger, at KL's egne regler på området er direkte sammenlignelige med den journaliseringspligt, som følger af forvaltningsloven.

Ifølge KL-direktøren kan det ikke udelukkes, at ansatte har brugt en del af fritiden på at udføre det arbejde, som er angivet.

- Det står jo folk frit for at bruge deres kompetencer, som de vil privat. Men hvis det er sket med en KL-kasket på, så burde man have vidst bedre. Man kan ikke have en så dårlig en dømmekraft fra en ansat, som i øvrigt er ansat til at rådgive andre, siger Kristian Wendelboe.

Avisen Danmark ville gerne have hørt Carl Holst (V) om, hvorvidt han har tænkt sig at betale for den juridiske rådgivning, hvis Kommunernes Landsforening sender ham en faktura, eller om han erkender at have modtaget en juridisk gave, som han skal beskattes af. Men hverken Carl Holst eller hans advokat, Karoly Németh, er vendt tilbage med svar på avisens forespørgsel. 

Carl Holst fik timevis af gratis juridisk hjælp fra KL-chef

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce