Carl Holst fik sit farvel: - Jeg er ikke bitter, hævngerrig eller klynkende


Carl Holst fik sit farvel: - Jeg er ikke bitter, hævngerrig eller klynkende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torsdag aften fortalte Carl Holst om sine mere end 25 år i politik til et JV Direkte-arrangement på Askov Højskole. Han fortalte om sine nedture, sagerne og forholdet til medierne, for nu siger han farvel til det politiske liv, der har været hans på godt og ondt.

JV Direkte: "Jeg har grædt, som andre, af smerte, fordi min boble brast.

Men boblen er ikke verden;

Læg verden det ej til last."

Carl Holst havde valgt sangen, der melodisk forsvandt gennem de åbne døre i foredragssalen på Askov Højskole. "Jeg elsker den brogede verden" af Hans Vilhelm Kaalund. Torsdag aften sagde Carl Holst farvel til sine mere end 25 år i politik ved et udsolgt JV Direkte-arrangement. Knap 200 fremmødte stemmer hjalp ham på vej.

Han ville give sin version. Sit eget billede, forklarede han, efter at han i halvanden time havde svaret på spørgsmål om sine unge, politiske drømme, de gode år og om "sagerne".

Det var en Carl Holst, der subtilt skød igen. På gamle kolleger, der vendte ham ryggen, og statsministeren, der ikke tog sin telefon, da stormen rasede.

- Jeg kan sådan set godt forstå dem, gentog han under seancen, hvor hans mange påstande selvsagt forblev uimodsagt, idet det var politikerens version af sagerne.

Fløjlshandskerne blev fjernet lidt mere, når han vendte snakken mod medierne. For det var dem, særligt de regionale, der ofte havde tegnet det forkerte billede af ham, mente Venstre-manden.

Det var vigtigt for ham at pointere, at hans farvel ikke er bittert, og at hans bog, "Carl - prisen for et liv i politik", der udkom i slutningen af april og kritiserer vidt og bredt, ikke handler om hævn.

- Jeg er ikke bitter, hævngerrig eller klynkende, sagde han.

Carl Holst
49 år. Født og opvokset i Rødding. Hans far er tidligere folketingsmedlem Peter Holst (V).

Gift med Lone Holst. Sammen har de børnene Maja, Mads og Magnus.

Uddannet folkeskolelærer.

Tidligere formand for Venstres Ungdom, amtsborgmester i Sønderjyllands amt, formand for Region Syddanmark, forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde (V).

Han er nuværende medlem af Folketinget (V). Han genopstiller ikke ved det kommende valg.
Alle 150 billetter var på forhånd udsolgt, og desuden deltog omkring 50 kursister fra Askov Højskole i torsdagens arrangement. Aftenen sluttede med spørgsmål fra publikum, og der blev givet både skulderklap og kritik til den snart forhenværende politiker. Foto: John Randeris
Alle 150 billetter var på forhånd udsolgt, og desuden deltog omkring 50 kursister fra Askov Højskole i torsdagens arrangement. Aftenen sluttede med spørgsmål fra publikum, og der blev givet både skulderklap og kritik til den snart forhenværende politiker. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

Det skete bare

Når Folketinget snart sammensættes på ny, er Carl Holst ikke længere med. Efter at have brugt over halvdelen af sit liv i politik, har han valgt at sige stop. Egentlig var det aldrig planen, at det skulle være hans levevej, forklarede han torsdag aften. Det var ligesom bare engagementet, der tog ham derhen. Det var altid det lokale, det nære, der betød noget for ham.

- Jeg drømte om at gøre en forskel for det enkelte menneske. At man fortalte systemet, hvad borgerne gerne ville. Ikke at man fortæller borgerne, hvad systemet gerne vil have.

Drømmene handlede ikke om stillinger eller magt, lød det fra Carl Holst, der på sin stol i spotlightet vendte sig mod publikum.

- Jeg tror ikke, at jeg havde drømme om at blive amtsborgmester i mange år, inden jeg blev det. For det skete jo bare lige, sådan der, sagde han og viftede med hånden.

Hvad fremtiden byder på, er endnu ikke fastlagt, fortalte Carl Holst. Indtil videre har han sagt ja til bestyrelsesarbejde og foredrag, men hvad der mere skal ske, vil tiden vise. Måske vil han undervise, sagde han. Carl Holst er uddannet folkeskolelærer. Foto: John Randeris
Hvad fremtiden byder på, er endnu ikke fastlagt, fortalte Carl Holst. Indtil videre har han sagt ja til bestyrelsesarbejde og foredrag, men hvad der mere skal ske, vil tiden vise. Måske vil han undervise, sagde han. Carl Holst er uddannet folkeskolelærer. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

En hård dom

I seks og et halvt år var Carl Holst amtsborgmester i Sønderjyllands Amt, fra juli 2000 til 1. januar 2007. Det var ikke sorgløse år, men ofte soveløse nætter, forklarede han og fortalte, hvordan han til flere debatmøder blev mødt af tusindvis af vælgere, der ville lufte deres kritik af ham.

- Det var en hård dom, sagde han.

Alligevel fik han gennemført sin politik. Selv som forsvarsminister havde han opbakning til sin politik, lød det i den håndholdte mikrofon.

Men så kom sagerne. Han blev blandt andet mistænkt for i sin tid som regionrådsformand at have misbrugt offentlige midler til engelskundervisning, til private taleskrivere, til sin egen valgkamp og for at have holdt 47 aviser. Som nyudklækket forsvarsminister blev han kritiseret for at tage imod et eftervederlag på 800.000 kroner fra sin tid i Region Syddanmark og for ikke at svare på kritik fra udsendte flymekanikere kort efter sin tiltrædelse.

Hans gamle kolleger i regionen kritiserede ham, og det gjorde ondt, og han var skuffet. Men alligevel forstår han dem til dels, fortalte Carl Holst.

- Der var jo stemningen om, at man ikke skulle holde hånden over Carl. Så jeg forstår faktisk, at de følte sig pressede til det, lød Carl Holsts udlægning.

Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

93 dage

Stormvejret ramte ham, inden han for alvor nåede at stige ombord som forsvarsminister. Hans kolleger havde vendt ham ryggen, og da han ringede til sin ven og chef, statsminister Lars Løkke Rasmussen, blev telefonen ikke taget.

- Jeg forsøgte at sætte mig i hans sted. Jeg tænkte, om han var bange for, hvad folk tænkte, hvis han hjalp, fordi vi var venner. Om det er sådan, at man som statsminister må holde folk ud i en armslængde, hvis de er ude at gynge på grund af tilfældigheder i pressen? Det har jeg tænkt over. Jeg tror ikke, at det er sådan, det skal være, sagde Carl Holst og forsikrede, at venskabet alligevel er intakt.

- Vi er uenige om den situation, men vi taler ikke så meget om det. Vi taler mere om familien, og hvordan det går.

Efter 93 dage som forsvarsminister meddelte Carl Holst, at han ville søge orlov.

Det var ikke hans egen eller kollegernes skyld, og det var ikke statsministerens skyld. Og selv om Carl Holst i spotlightet insisterede på, at det slet ikke handler om, at nogen har skylden, faldt Sorteper alligevel ud af hans ærme og landede på medierne.

Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

Pressens fejl

De regionale medier kaldte fejlagtigt eftervederlaget for dobbeltløn. Fordi han tog imod de 800.000 kroner, blev han kaldt grisk i avisernes ledere, lød det blandt andet.

- Hvorfor skrev pressen ikke, at det var lovligt, spurgte Carl Holst.

- Hvorfor omtalte pressen det ikke, da langt de fleste, i hvert fald de værste, anklager blev trukket tilbage, tilføjede han.

En advokatrapport, som blev udarbejdet af advokatfirmaet Kromann Reumert for regionen efter Carl Holsts fratrædelse, konkluderede, at Carl Holst ifølge regionsansatte havde skabt dårligt arbejdsmiljø, og at ansatte følte sig pressede til at udarbejde taler, der ikke havde relevans for regionen.

På aftenen afviste Carl Holst endnu engang kritikken.

- Hvorfor fremgik det så ikke af medarbejdertilfredshedsundersøgelserne? Tilfredsheden var større end alle andre afdelinger i hele regionen. Tilfredsheden faldt først, da jeg gik ud af døren, sagde han.

Da han slutteligt fortalte om sine møder med journalister i den seneste tid, var store dele af publikum med ham.

- Alle spørger, om jeg er fejlfri. Og nej. Men ikke en eneste gang har en journalist sagt, at de har begået fejl, sagde han, og så lød bifaldet.

Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

Fået nok

I den sidste halve time fik gæsterne ordet, og de kritiske røster fandt alligevel vej. Blandt dem var en mand, der var ansat i Forsvaret, mens Carl Holst var forsvarsminister.

- Hvorfor bad du aldrig om assistance? Vi følte ikke, at vi reelt havde en minister. Jeg har ikke læst din bog, men har jeg set Deadline og Presselogen. Jeg har fået nok. Det har bidraget til min enorme politikerlede, og jeg har meldt mig ud af Venstre. Jeg har fået nok, sagde manden.

Efter først at have opfordret ham til at læse sin bog, forklarede Carl Holst.

- Jeg var på ferie i juli måned. Berlingske bringer en historie om, at F16-mekanikere er frustrerede. Den bringer de uden at spørge. Da de bringer den, beder de om en kommentar og får oplyst, at ministeren er på ferie. Det blev til en stor artikel. Jeg var på dagen efter, lød Carl Holsts påstand.

En positiv melding kom til slut, da en kvinde bad om ordet.

- Vi samarbejdede tilbage for ti år siden, hvor vi førte valgkamp på skuldrene af hinanden. Jeg husker dit engagement i de små byer og støtte til os nye. Kæmpe, kæmpe tak for det. Det gør, at vi andre engagerer os. Men i forbindelse med mediernes ubalance, har du så nogle gange tænkt ordet karaktermord?

- Jeg går ikke ind i følelser. Det skal ikke være klynkende, hævngerrigt og bittert. For det er jeg ikke, lød det igen fra Carl Holst, som ikke tror, at han nogensinde vender tilbage til politik. Det føltes rigtigt i maven at sige stop. Og det føltes rigtigt, da der tirsdag blev udskrevet valg.

Forude venter noget, han ikke helt ved, hvad er, men han glæder sig.

- Og så vil jeg nyde mine børn, så længe de er hjemme. Nyde mine forældre, så længe de er på jord, sagde Carl Holst, og klapsalven var stor i foredragssalen, hvor tonerne havde lydt.

Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Carl Holst på Askov Højskole. Foto: John Randeris
Foto: John Randeris

Carl Holst fik sit farvel: - Jeg er ikke bitter, hævngerrig eller klynkende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce