Borgmestre i Syd- og Sønderjylland jubler over aftale om Hærvejsmotorvejen

Borgmester i Billund Ib Kristensen (V), er også medlem af Hærvejskomitéens styregruppe. Han er lykkelig over, at regeringen og Dansk Folkeparti nu vil gøre Hærvejsmotorvejen til virkelighed. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix

Borgmestre i Syd- og Sønderjylland jubler over aftale om Hærvejsmotorvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom onsdagens trafikaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti risikerer at falde efter valg, jubler landsdelens borgmestre over, at blå blok er klar til at bygge Hærvejsmotorvejen. Aftalen får en mere lunken modtagelse af Hærvejskomitéen, der mener, at politikerne har fremlagt en halv løsning.

Hærvejsmotorvejen: Begejstringen ville ingen ende tage på borgmesterkontorerne i Syd- og Sønderjylland, efter at regeringen og Dansk Folkeparti onsdag formiddag gjorde det klart, at de som en del af en ny trafikaftale ønsker at starte byggeriet af en ny midtjysk motorvej fra Give til Haderslev i 2023.

- Vi kunne ikke ønske os mere, end det der ligger i den aftale, siger Billunds borgmester Ib Kristensen (V), der også hæfter sig ved, at regeringen og Dansk Folkeparti har sat penge af til at anlægge en jernbane mellem Vejle og Billund.

Foruden Billund berører de mulige linjeføringer til en ny midtjysk motorvej - den såkaldte Hærvejsmotorvej - også Vejen, Kolding og Haderslev Kommuner.

Haderslevs borgmester, H.P Geil (V), glæder sig over, at der med aftalen allerede nu ligger en afklaring, selvom Vejdirektoratets VVM-undersøgelse endnu ikke er klar.

- Selvom der er gang i en VVM-undersøgelse, er der ingen sikkerhed for, at projektet bliver til noget. Det er der nu, og det betyder, at vi som kommune kan agere efter det, siger han.

Hærvejsmotorvejen
  • Vejdirektoratet udarbejder i øjeblikket en VVM-undersøgelse af den sydlige strækning fra Give til Haderslev.
  • På den nordlige strækning fra Give til Hobro er en mere indledende forundersøgelse i gang.
  • Undersøgelserne kortlægger muligheder og risici ved forskellige linjeføringer blandt andet med hensyn til natur, boligområder, støj og trafik.
  • Undersøgelserne forventes færdige til sommer.
  • Regeringen og Dansk Folkeparti har som en del af en stor trafikplan netop besluttet at opføre motorvejen.
  • Første spadestik skal ifølge planen tages i 2023.

Smalt forlig

Både Vejens borgmester, Egon Fræhr (V), og Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), understreger, at der er hårdt brug for en ny motorvej til at aflaste den trængsel, der hver dag er på E45.

- Jeg ser det her som et fuldstændigt nødvendigt tiltag. Vi kan ikke komme uden om trængselproblemet uanset hvilken farve, regeringen har, siger Jørn Pedersen.

Selvom aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er smal, og derfor risikerer at falde, hvis regeringen skifter farve efter det folketingsvalg, der skal afvikles senest i juni, er borgmestrene fortrøstningsfulde.

- 31 borgmestre i området bakker op om motorvejen. Jeg vil gerne se den regering, der vil underkende det, siger H.P Geil.

Ib Kristensen håber, at det lykkes at lave et bredere forlig.

- Jeg har det sådan, at store aftaler kræver brede forlig. Jeg har også hørt mange fra den anden side sige, at en midtjysk motorvej ikke er en dum idé, så jeg tror på det, siger han.

En halv løsning

Hærvejskomitéen, der består af lokale politikere og erhvervsfolk, har arbejdet for en Hærvejsmotorvej siden 2011. Trods regeringen og Dansk Folkepartis klare udmelding om at igangsætte arbejdet, deler formand for komitéens styregruppe, Poul Andersen, der også er valgt til regionsrådet i Region Syddanmark for Socialdemokratiet, ikke ubetinget borgmestrenes begejstring.

- Det er kun en halv løsning, der er lagt frem. Vi ønsker, at motorvejen føres helt til Hobro, og at der kommer en tværforbindelse til Vejle. Først da opnår vi den fulde effekt, siger Poul Andersen, der også gerne ser arbejdet påbegyndt allerede i 2020, hvor VVM-undersøgelsen af strækningen Give-Haderslev forventes at ligge klar.

Foreningen "Hærvejsmotorvejen nej tak" er ikke begejstrede for nyheden om, at regeringen og Dansk Folkeparti vil gøre motorvejen til virkeligheden.

- Det er vi selvfølgelig meget oprørte over, men det kommer ikke som nogen overraskelse. Vi har stadig et håb om, at aftalen falder, hvis der kommer en ny regering, siger bestyrelsesmedlem Andra Pachai.

Foreningen holder møde mandag aften, hvor de blandt andet skal drøfte den nye aftale.

Borgmestre i Syd- og Sønderjylland jubler over aftale om Hærvejsmotorvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce