Borgmester om vindmøller: Det er sjældent jeg siger det, men selvbestemmelse dur ikke

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), mener ikke, at lokalpolitikere skal gennemtrumfe vindmølleplaceringer blandt borgerne. Han vil have staten til at tage ansvar. Foto: Søren Gylling

Borgmester om vindmøller: Det er sjældent jeg siger det, men selvbestemmelse dur ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den massive modstand i kommunerne gør det for svært for byrådene at sætte landvindmøller op, mener borgmester i Aabenraa, Thomas Andresen (V). Han mener, at staten skal overtage ansvaret fra kommunerne og trumfe igennem.

Modstanden mod konkrete vindmølleprojekter har været overvældende i flere syd- og sønderjyske kommuner. En opgørelse, som JydskeVestkysten har foretaget, viser, at stort set alle kommuner har sat vindmøllerplaner i ro.

Men ifølge borgmester Thomas Andresen (V) er det slet ikke rimeligt, at det er lokalpolitikerne, der skal sikre de nationale målsætninger for vindenergi.

- Det er sjældent, du hører mig sige det, men selvbestemmelsesretten lige på det her område, dur ikke. Der synes jeg faktisk, at man skal tage ansvaret hos staten og ikke lade det gå i arv fra det ene byråd til det andet, for det er en hadegave det her, siger Thomas Andresen.

- Der er områder som nede i Bylderup-Bov, hvor man ikke snakker om vindmøller, når man samles, fordi man bliver så uenige. Det var altså ikke tanken med det her, siger Thomas Andresen.

Sagen kort
Stort set samtlige syd- og sønderjyske kommuner har sat vindmølleplanerne på en form for pause. Dermed er der langt til udskiftning af de vindmøller, der er sat op for år tilbage og trænger til at blive udskiftet i løbet af de kommende år.Mandag sendte Energistyrelsen en analyse på gaden, der viser, at den samlede danske vindkraft vil falde fra år 2020 til 2030 - blandt andet på grund af opslidning af eksisterende møller.

- (...) Planmæssige forhold, som kommunernes forvaltning af fx afstandskrav, samt en vis lokal modstand i befolkningen, er med til at skabe usikkerhed om den fremtidige udbygning af vindmøller på land, står der i rapporten fra Energistyrelsen.

Staten må vælge

I Aabenraa har man af samme grund valgt ikke at lave vindmølleplaner. Det har man andre steder, hvor projekterne er blevet lagt ned igen.

- Man kan se i Tønder og Esbjerg, at modet forlader politikerne, når de møder massiv lokal modstand. Det er ikke rimeligt for projektudviklerne, der bruger resurser og rejser land og rige rundt, hvis en eller to lokalpolitikere kan få læsset til at vælte, siger Thomas Andresen.

Han kalder vindkraft- og klimamålsætningerne for et nationalpolitisk spørgsmål og ikke et lokalpolitisk.

- Staten skal undersøge, hvor mange vindmøller man vil have placeret, hvor befolkningstætheden er lav, og så må man udlægger de arealer, få lavet aftaler med lodsejere og eksproprierer fra statens side.

Men er det ikke for nemt her op til kommunalvalget at skubbe ansvaret over på landspolitikerne?

- Jeg startede det her for halvandet år siden. Så jeg synes, jeg er en af de få, der med rette kan sige, at jeg på et tidligt tidspunkt meldte ud, at det ikke var rimeligt at trække sådanne beslutninger ned over folk, siger Thomas Andresen.

Borgmester om vindmøller: Det er sjældent jeg siger det, men selvbestemmelse dur ikke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce