Bitter KD-kandidat: Abort- og homodebat skyld i valgnedtur

Kristendemokraterne skal nu bruge tid på at overveje, om partiet skal stille op til næste Folketingsvalg, siger spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Marianne Karlsmose. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Bitter KD-kandidat: Abort- og homodebat skyld i valgnedtur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun 194 stemmer adskilte Kristendemokraterne fra tre pladser i Folketinget. I stedet måtte partiet nøjes med nul, og det skyldes i høj grad en fordrejet debat om homoseksuelle og abort, mener partiets spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Marianne Karlsmose.

Nedtur: Valg efter valg har Kristendemokraterne forgæves kæmpet for at blive repræsenteret i Folketinget. Denne gang var partiet så tæt som overhovedet muligt på for første gang siden 2005 at få en plads i Folketinget.

Selvom partiet var et stykke fra spærregrænsen med 1,7 procent af stemmerne, var Kristendemokraterne blot 194 vestjyske stemmer fra et kredsmandat i Vestjylland. Det ville samtidig have udløst to yderligere pladser i Folketinget, selvom partiet ligger under spærregrænsen. Ifølge en måling fra Altinget før valget, var en af tillægsmandaterne landet hos Marianne Karlsmose, der er partiets spidskandidat i Sydjyllands Storkreds.

- Det er utroligt bittert, at det er så tæt på, efter 14 år hvor ingen troede, at vi kunne komme tilbage, siger spidskandidaten, der bor i Tarm.

Plakater i Haderslev er blevet overmalet med "homohader", og der er ført negativ kampagne mod os, og det har fordrejet diskussionen.Marianne Karlsmose, Kristendemokraterne

Beskyldt for homohad

Da partiformand Stig Grenov trådte tilbage på grund af stress, og vikaren Isabella Arendt tog over, vandt partiet for alvor gehør og meningsmålingerne spåede gode chancer for at nå i mål efter mange års strabadser. Men så faldt snakken på abort og homoseksuelle. Medierne ville vide, om partiet var imod homoseksuelle og abort. Svaret lød blandt andet, at antallet af aborter skal nedbringes, og at det offentlige ikke skal finansiere fertilitetsbehandling til homoseksuelle.

Ifølge partiets spidskandidat i Sydjylland Marianne Karlsmose bærer det en stor del af skylden for, at partiet snublede på målstregen onsdag aften, da stemmerne var talt op.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det har kostet. Nogle vil absolut have, at det er det, vi skal forbinde KD med. Plakater i Haderslev er blevet overmalet med "homohader", og der er ført negativ kampagne mod os, og det har fordrejet diskussionen. Når de to spørgsmål fylder så meget, er det medvirkende til, at de sidste vælgere ikke tager skridtet, siger Karlsmose.

Hun peger på, at både Venstre og Radikale Venstre fik et godt valg i Kristendemokraternes højborg, Vestjylland, hvilket ifølge hende også er en del af forklaringen på resultatet.

Usikker fremtid

Marianne Karlsmose fortæller, at partiet nu skal diskutere fremtiden. Det betyder ifølge hende, at det ikke er sikkert, at Kristendemokraterne stiller op ved næste valg.

- Nu skal vi have tid til at tænke os om. Hvis det ikke kan lykkes med en så stærk position i Vestjylland og Isabella (Arendt, red.), der kommer ind på den måde, hun gør, så bliver det jo ikke anderledes næste gang med den skræmmekampagne, der er imod os, siger hun med henvisning til debatten om abort og homoseksuelle.

Meget kommer an på, om der findes kræfter i partiet, der vil gøre et stykke arbejde frem mod næste valg, understreger Karlsmose. Med flere stemmer har partiet trods alt gjort sig fortjent til mere partistøtte, der blandt andet kan være med til at lønne en formand.

- Vi har været meget få til at bære mellem valgene, så vi er nødt til at overveje, om det gode liv for os selv er at bruge tid på noget, som alligevel ikke lykkes, siger hun og understreger, at en del af overvejelserne går på, om Kristendemokraterne i den kommende tid skal kaste alle kræfter efter by- og regionsråd og først senere genoverveje Christiansborg.

Isabella Arendt, fungerende formand for Kristendemokraterne, afviser dog, at partiet har taget stilling til noget som helst om fremtiden.

- Det er alt for tidligt at konkludere noget som helst. Det er kun 16 timer siden, vi fik valgresultatet. Så vi må lige give det tid, siger hun og fortæller, at der bliver taget stilling til fremtiden på hovedbestyrelsesmøde 22. juni.

Bitter KD-kandidat: Abort- og homodebat skyld i valgnedtur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce