Avis gør klar til at droppe den trykte udgave

Formand for Deutscher Presseverein Elin Marquard er klar til at lukke for print-udgaven af dagbladet Der Nordschleswiger. Meget mere klar end blot for et år siden. Foto: Karin Riggelsen

Avis gør klar til at droppe den trykte udgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det tyske mindretals avis, dagbladet Der Nordschleswiger, vil om få år ikke længere udkomme på tryk. Digitaliseringen er én af årsagerne, dødsannoncerne en anden. Hver dødsannonce i avisen betyder én trofast læser mindre, forklarer chefredaktør Gwyn Nissen.

Medier: Tiden er ved at rinde ud for printudgaven af dagbladet Der Nordschleswiger, det tyske mindretals avis. Ved den seneste generalforsamling i Deutscher Presseverein måtte formanden Elin Marquardsen erkende, at enden for Æ Zeitung som trykt medie er forestående. Ikke med det samme - men meget snart.

- Bestyrelsen for Deutscher Presseverein har i et godt stykke tid beskæftiget sig med den situation, at det blev nødvendigt at opgive papirudgaven. Jeg skal hilse og sige, at det er en tanke, man lige først skal vænne sig til, lyder det fra Elin Marquardsen.

Ved sidste års generalforsamling var man i Deutscher Presseverein og hos Bund deutscher Nordschleswiger (BdN) endnu ikke klar til at tage debatten, endsige sætte et konkret tidspunkt for hvornår den trykte avis skulle lukke.

- Nu må jeg erkende, at vi bliver mere og mere klar, sagde Elin Marquardsen.

Der er flere årsager til, at avisen opgiver papiret, forklarer chefredaktør Gwyn Nissen: digitaliseringen og dødsannoncerne.

- Hver dødsannonce i avisen betyder én trofast læser mindre, bemærker han i sin leder dagen efter generalforsamlingen.

Og der kommer ikke nye læsere til. Fordi unge - og deres forældre såmænd også - får nyhederne via deres smartphone.

Hver dødsannonce i avisen betyder én trofast læser mindre.
Der Nordschleswiger
Der Nordschleswiger
Dagbladet Der Nordschleswiger er det tyske mindretals avis i grænselandet.Den udgives i et oplag på 2.500 eksemplarer - læsertal er angivet til 8.000.

Avisen har hovedkontor i Mediehuset - Haus der Medien i Aabenraa. Der er lokalredaktioner i Sønderborg, Aabenraa, Haderslev, Tønder og Tinglev. Avisen beskæftiger i alt 35 medarbejdere.

Udgiver er Bund deutscher Nordschleswiger.

Dagbladet har fået ekstra tilskud fra Mediestøtten til en omstilling i forbindelse med udfasningen af print-udgaven. To millioner kroner frem til 2019 - plus yderligere 1,6 millioner kroner i 2018 og 2019 fra Kulturministeriets pulje. Dette tilskud øges til 2,3 millioner kroner i 2020 og 2021.
Hver dødsannonce i avisen betyder én trofast læser mindre, siger chefredaktør Gwyn Nissen om avisens fremtidsudsiger. Foto: Jan Sternkopf
Hver dødsannonce i avisen betyder én trofast læser mindre, siger chefredaktør Gwyn Nissen om avisens fremtidsudsiger. Foto: Jan Sternkopf

Ånden slap ud

Ånden slap ud af flasken ved mindretallets festdag Deutscher Tag i november 2017, hvor formanden for BdN, Hinrich Jürgensen, opfordrede til snart at tage stilling til papiravisens fremtid.

Siden har organisationens hovedbestyrelse drøftet det som punkt på et lukket møde.

Tallene taler deres tydelige sprog, siger Hinrich Jürgensen.

- Antallet af læsere falder. Ikke så meget hos os som hos andre. Men fordi vi er en lille avis, er virkningen større.

For ham er det ikke så væsentligt at sætte en præcis dato på, hvornår man lukker for print-udgaven.

Diskussionen om hvorvidt dagbladet Der Nordschleswiger skal opgive sin papir-udgave, har affødt mange reaktioner. Med generalforsamlingen i Deutscher Presseverein tog mindretallet et skridt mod en lukning af print-avisen. Foto: Karin Riggelsen
Diskussionen om hvorvidt dagbladet Der Nordschleswiger skal opgive sin papir-udgave, har affødt mange reaktioner. Med generalforsamlingen i Deutscher Presseverein tog mindretallet et skridt mod en lukning af print-avisen. Foto: Karin Riggelsen

Plan skal være klar

- Det sker om nogle år. Men vi er nødt til at have en plan klar for, hvad vi gør, når det sker: om det fremover skal være som e-avis, on-line, en ugeavis eller et månedsmagasin. Eller måske endda en kombination af disse muligheder. Jeg synes at vi skal have truffet en beslutning, hvad vi gør - inden det er andre, der gør det for os, lyder det fra formanden.

Han betegner det derfor som "rettidig omhu" med de midler, som BdN forvalter. Lige nu betaler organisationen 18 millioner kroner årligt til avisens drift.

- Det er altid et spørgsmål om prioritering. Skal vi bruge pengene på skoler, på en avis eller på Sozialdienst (social tjeneste i mindretallet; red.)? Og hvor længe kan vi overhovedet tillade os at bruge midlerne på en avis med så få læsere? Er det så realistisk at holde fast i en trykt avis?

Hinrich Jürgensen er selv inkarneret avislæser. Vel at mærke af papirudgaven.

- Jeg har altid sagt at jeg er én af de sidste, der opgiver papir-avisen: Jeg læser avisen anderledes på papir end på nettet, men jeg må så selv erkende, at når avisen ikke kommer om morgenen, så læser jeg den alligevel på nettet.

De unge læsere

Det er især mindretallets unge avis-læsere, der bekymrer Hinrich Jürgensen. Avisen er ofte betegnet som det bindemiddel, der samler mindretallet. Både her og ude i verden.

Men fastholder man kun den trykte avis, så mister man noget, mener han. Blandt andet kontakten med de unge under uddannelse i København, Aarhus eller Berlin, for den sags skyld. I stedet kunne en gratis online-udgave være løsningen.

- Så omstillingen bør da også ses som en chance til, at de kan holde kontakten vedlige.

Reaktionerne på udmeldingen har været mange og følelsesladet.

- Men vi er nødt til at befatte os med tanken. Jo før, vi er ude, desto bedre tid har vi til at omstille os.

Avis gør klar til at droppe den trykte udgave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce