Akuthjælpere får ikke besked om ulykker

Region Syddanmark har oplevet problemer med den app, som akuthjælperne skal modtage deres kald på. Der er endnu ingen tidshorisont på, hvornår problemerne er løst. Arkivfoto: Lasse Hansen

Akuthjælpere får ikke besked om ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmarks akuthjælpere har oplevet, at de ikke får besked om, at der er brug for deres hjælp ved ulykker og hjertestop. Region Syddanmark er nemlig løbet ind i problemer med den app, der bruges til at tilkalde hjælpen. Regionen vil hurtig

Region Syddanmarks stort anlagte akuthjælperudkaldsordning er løbet ind i problemer. Akuthjælpere har oplevet, at der ikke går besked igennem til dem, når der er brug for deres hjælp.

- Vi har oplevet, at der er kald, der ikke kommer i gennem fra vagtcentralen til akuthjælperen, siger formanden for præhospitaludvalget, Thyge Nielsen (V).

Thyge Nielsen forklarer også, at han ikke kan sige noget om tidshorisonten for, hvornår det stort anlagte akuthjælpersystem skal være oppe og køre igen. Helene Vestergaard, der er afdelingschef for sundhedsplanlægning i Region Syddanmark, er enig med Thyge Nielsen i, at der ikke er nogen tidshorisont.

- Nu er vi gået i dialog med vores leverandør, om de problemer der er med udkaldssystemet, så vi kan få dem løst, siger Helene Vestergaard.

Akuthjælperudkaldssystemet blev sat i søen for at understøtte det lokale beredskab indenfor områder med lang responstid. Akuthjælperne er alle frivillige, og de skal være organiseret i foreninger. Det hele bliver styret fra vagtcentralen i Odense. Gennem appen kan det blandt andet ses, hvor akuthjælperen befinder sig, så vedkommende kan sendes afsted, når der er brug for hjælp. Der bliver altid sendt tre afsted til et hjertestop, så man som akuthjælper ikke kommer til at stå alene ved den syge patient.

Frivillige akuthjælpere
Region Syddanmark har igangsat et samarbejde med Dansk Folkehjælp, hvor man vil udbrede brugen af frivillige ved ulykker og hjertestop. Akuthjælperfunktionen virker ved, at de frivillige er tilmeldt en app. Hvis der er brug for hjælp, sendes der en besked til akuthjælperne. Akuthjælperne hjælper med førstehjælp, men de hjælper også med at guide ambulancen frem til skadesstedet. Appen opstod på Langeland og skulle oprindeligt bruges i ydreområder med lang responstid.

Ingen konsekvenser

Selvom appen ikke har kørt, som den skal, så har det ikke haft nogle konsekvenser for dem, der er blevet ramt af hjertestop.

- Der har ikke været nogle direkte konsekvenser af, at der er nogle kald, der ikke er gået igennem, siger Thyge Nielsen.

Helene Vestergaard fortæller, at man ikke har statistik på, hvor mange gange det er sket, at et kald ikke er gået igennem til akuthjælperen.

- Vi begynder at lave statistik nu, så vi kan finde ud af, hvor stort et problem det er, siger Helene Vestergaard.

Hun fortæller også, at man i Region Syddanmark har oplevet stor samarbejdsvillighed fra leverandøren af appen.

- Det er klart, at vi skal finde ud af, hvordan vi løser de udfordringer, der er med appen, siger Helene Vestergaard.

Vil altid være problemer

Både Thyge Nielsen og Helene Vestergaard forklarer, at man altid vil kunne risikere problemer, når man laver nye IT-systemer.

- Teknikken skal være i orden, når man lancerer sådan noget, siger Helene Vestergaard.

Thyge Nielsen afviser heller ikke, at det kan blive en løsning, at man går tilbage til gamle løsninger som SMS-kæder og telefonlister.

- Vi diskuterer det på mandag, når vi har møde, og så må vi se, hvad vi gør, siger Thyge Nielsen.

Det er Region Syddanmarks mission med akuthjælperordningen, som er lavet i samarbejde med Dansk Folkehjælp, at man vil firedoble antallet af akuthjælpere i Region Syddanmark. Formålet er, at man vil have flere akuthjælpere og gavn af hjertestarterne i hele regionen og ikke blot i yderområderne, hvor akuthjælperne tidligere primært har været.

Appen blev oprindeligt lavet af en akuthjælperforening på Langeland.

Akuthjælpere får ikke besked om ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce