350.000 danskere er ensomme: Nu er alle inviteret til fællesspisninger

Rejsby Europæiske Efterskole deltager torsdag i Danmark Spiser Sammen for femte gang. Efterskolen inviterer alle til at spise sammen med eleverne. Foto: Rejsby Europæiske Efterskole

350.000 danskere er ensomme: Nu er alle inviteret til fællesspisninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I de kommende dage inviterer skoler, organisationer og privatpersoner i hele Syd- og Sønderjylland til en bid mad i fællesskabets navn. Fællesspisningerne skal bekæmpe ensomhed og få os alle sammen til at overveje, om vi har plads til endnu en ven.

Fællesspisning: Mad er den bedste kur mod ensomhed.

Sådan lyder mantraet bag initiativet Danmark Spiser Sammen, der løber af stablen i denne uge. Arbejdspladser, organisationer og privatpersoner i hele Syd- og Sønderjylland byder på et måltid mad for at bekæmpe ensomhed og tænde op under nye fællesskaber. Folkebevægelsen mod Ensomhed vurderer på baggrund af undersøgelser, at 350.000 danskere lider af svær ensomhed, og blandt andet derfor er det nu fjerde år i træk, at bevægelsen faciliterer de mange fællesspisninger.

- Vi skal alle sammen have noget at spise, og i de fleste kulturer er der tradition for, at man inviterer til mad eller en kop kaffe. Vi håber, at man gennem spisefællesskaberne kan møde nye mennesker, og at det vil føre til nye bekendtskaber og flere fælles aktiviteter, siger koordinator Majken Lundberg og fortæller, at interessen for arrangementerne vokser år for år.

Foruden tilbuddet om at spise sammen og møde hinanden på kryds og tværs en enkelt aften, er målet med fællesspisningerne også at få danskerne til at åbne mere op over for nye mennesker.

- Vi håber, at folk vil se egne fællesskaber efter og spørge sig selv, hvor åbne de egentlig er over for nye, siger Majken Lundberg.

Danmark spiser sammen
  • Fællesspisningerne foregår hele året, men kulminerer i år i uge 17 og 45.
  • Her inviterer skoler, organisationer, arbejdspladser og privatpersoner indenfor til et måltid mad i fællesskab med andre.
  • Det er fjerde år i træk, at Folkebevægelsen mod Ensomhed i samarbejde med sine 80 medlemsorganisationer tager initiativ til projektet.
  • Se, hvor du kan deltage i en fællesspisning på www.danmarkspisersammen.dk

Svært at komme af sted

Ifølge en ny analyse fra Epinion lavet for Folkebevægelsen mod Ensomhed og Mary Fonden har 30 procent af danskerne deltaget i fællesspisninger det seneste år, og 60 procent mener, at måltidet er en god anledning til at møde nye mennesker. Alligevel erkender Majken Lundberg, at det kan være grænseoverskridende at møde op til et arrangement, hvor man ikke kender nogen.

Derfor gør Folkebevægelsen mod Ensomhed meget ud af at ruste værterne til at tage godt imod nye gæster blandt andet ved at komme med forslag til samtaleemner, der kan gøre de første minutter mere behagelige. Desuden tilbyder Ældresagen, der er en af 80 medlemmer i Folkebevægelsen mod Ensomhed, en såkaldt følgesvend, så man har en at følges med til middagen.

- Vi ved, der er tre barrierer for at komme ud af døren. Det handler dels om, at man ikke kender til de aktiviteter, der forgår, dels om, at man har svært ved at komme hjemmefra, og dels om at være ny i et fællesskab. Der er ikke noget værre end at stå alene henne i et hjørne. En følgesvend gør, at man ikke føler sig alene, når man ankommer, siger Karen Skou, ensomhedskonsulent hos Ældresagen, og understreger, at alle uanset alder er berettiget til en følgesvend.

350.000 danskere er ensomme: Nu er alle inviteret til fællesspisninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce