1793 gange på ét år: Brandfolk rykker ud til fem blinde alarmer om dagen

Hvert år bliver der installeret flere nye automatiske brandalarmeringsanlæg, og det giver både fordele og ulemper. Arkivfoto: Michael Bager

1793 gange på ét år: Brandfolk rykker ud til fem blinde alarmer om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ulemperne ved, at de danske brandfolk kører oftere og oftere til blinde alarmer, skal ses i lyset af de fordele, som automatiske brandalarmanlæg også giver. Det mener Beredskabsstyrelsens analysechef. De fire beredskaber, som dækker Syd- og Sønderjylland, blev sidste år i alt kaldt ud til 1793 blinde alarmer, hvilket svarer til knap fem om dagen.

Alarmer: Brandfolkene tordner ind gennem døren. De er i fuld beredskab, men da de når frem går det hurtigt op for dem, at de hurtigt kan vende snuden den anden vej igen. Der er ingen brand at slukke.

I 2017 kørte brandfolk i de fire værn, som dækker Syd- og Sønderjylland ud til i alt 1793 blinde alarmer fra automatiske brandalarmanlæg (ABA-anlæg), mens samme tal i 2016 lød på 1673.

Tallet er landet over stigende fra år til år - især fordi der hvert år bliver installeret mange nye anlæg. Sidste år blev der rykket ud til i alt 16.141 blinde alarmer fra ABA-anlæg, mens tallet i 2012 var 12.186.

Ifølge Bo Torp Henriksen, analysechef for Viden og Analyse i Beredskabsstyrelsen, er der en række ulemper ved de mange udrykninger. Brandvæsenet kan for eksempel risikere at være optaget unødigt, hvis det kører ud til en blind alarm, mens der finder en reel brand sted et andet sted i kommunen.

- Mange brandvæsener er baseret på deltidsfolk, og hvis de hele tiden bliver hevet ud af deres hovedbeskæftigelse uden årsag, kan det være svært at fastholde dem som brandfolk, siger han.

Blinde alarmer
 • En blind alarm er en alarm, som afgives utilsigtet eller i god tro, uden at der er brand eller overhængende fare for brand, eller hvor der ikke er sket nogen anden skade, som kræver eller kunne have krævet redningsberedskabets indsats. Her kan du se, hvor mange blinde alarmer fra automatiske brandalarmanlæg, der blev kørt til i din kommune i 2017.
 • De syd- og sønderjyske kommuner dækkes af henholdsvis Brand & Redning Sønderjylland, Sydvestjysk Brandvæsen, Trekantområdets Brandvæsen og Sønderborg Brand & Redning. Vejle, Fredericia og Middelfart kommuner er også talt med i de 1793 udrykninger til blinde alarmer, selvom kommunerne ligger uden for JydskeVestkystens dækningsområde, da de bliver dækket af Trekantbrand sammen med Vejen, Billund og Kolding.

 • Haderslev: 58
 • Tønder: 104
 • Aabenraa: 93
 • Esbjerg: 290
 • Fanø: 1
 • Varde: 96
 • Sønderborg: 182
 • Billund: 144
 • Kolding: 209
 • Vejen: 72
 • Fredericia: 151
 • Middelfart: 70
 • Vejle: 329


Kilde: Beredskabsstyrelsen

ABA-anlæg har også fordele

Men Beredskabsstyrelsen ser også en tendens til, at reelle brande udvikler sig mindre via ABA-anlæggene, fordi brandvæsenerne derigennem får tidligere alarmering.

- Vi skal hele tiden se ulemperne i lyset af fordelene, for der er nogle klare fordele ved ABA-anlæg i forhold til at opdage brandene hurtigt. Det er en balancegang, siger Bo Torp Henriksen.

Selvom der også er fordele ved de automatiske anlæg, peger han på flere argumenter for at holde antallet af blinde alarmer nede - også for virksomheder og almindelige borgere.

- Hvis alarmen går på et produktionsanlæg, kan hele produktionen stoppe, og så kan virksomheden få et økonomisk tab. Derudover skal det ikke skal undervurderes, at udrykningskørsel kan være farligt for andre trafikanter, siger han.

Ifølge Bo Torp Henriksen er der forskel lokalt på, hvor nemt det kan være at nedbringe antallet af udrykninger til blinde alarmer. Nogle steder har bestemte virksomheder rigtig mange blinde alarmer, og her ville det give mening for dem at indgå i en dialog med det lokale brandværn om mulighederne, mener han.

1793 gange på ét år: Brandfolk rykker ud til fem blinde alarmer om dagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce