Severinsen er rejseklar – også til EU

Hanne Severinsen (V) har siddet i Folketinget fra 1984 til 2007. Nu er hun i København blevet opstiller til Europa-Parlamentet for Venstre.

Severinsen er rejseklar – også til EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HVOR BLEV DE AF? Hanne Severinsen, Skjern, der har siddet i Folketinget fra 1984 til 2007, har som observatør for Europarådet i Ukraine været vant til lange rejser. Nu er målet Bruxelles og EU.

Få danske parlamentariker har rejst så meget som Hanne Severinsen, 65 år, der i regi af Europarådet i en årrække har været en flittig gæst i Ukraine, hvor hun så sent som for en måned siden igen var på besøg.

Arbejdet i Europarådet er fulgt i halen på en lang Christiansborg-karriere med adskillige ordførerskaber og formandsposter i partiet Venstre. Nu tager Hanne Severinsen, der bor med sin mand i Skjern, tilløb til at fortsætte den parlamentariske karriere i Europa-parlamentet.

– Jeg brænder især for to emner – videnskabsudvikling og brugen af forskningsmidler og demokratiseringsprocessen i Østeuropa. Jeg var formand for videnskabsudvalget i Folketinget og Østeuropa har jeg beskæftiget mig meget med via Europarådsarbejdet, fortæller Hanne Severinsen – i øvrigt få timer før det næste EU-valgmøde.

Leve i en kuffert
Hanne Severinsen har tidligere – i 1995 – været opstillet til Europa-Parlamentet, og hun har det fint med den eventuelle udsigt til igen at skulle »leve i en kuffert«.
– Det bliver i pågældende tilfælde ikke meget værre end mit arbejde for Europarådet, hvor jeg ganske ofte var af sted til forskellige møder og midt i ugen var på Christiansborg.

I forlængelse af sit arbejde for Europarådet i Ukraine er Hanne Severinsen blevet så respekteret i landet, at hun ikke bare er blevet tildelt den ukrainske pendant til ridderkorset, men også arbejder som ad hoc-rådgiver for den ukrainske premierminister Julia Timosjenko.

– Der er fortsat ikke noget alternativ til EU, men det betyder bestemt noget, hvilken partifarve man tager til Bruxelles med. Venstre sidder i den liberale gruppe, og her er man ofte tungen på vægtskålen når den konservative og socialistiske fløj ikke kan enes, siger Hanne Severinsen.

Den forkerte side
– Som gammel historielærer kan jeg jo sagtens huske Murens fald og det skelsættende i den begivenhed. Vi skal ikke glemme, at vi lige så godt kunne have været på den forkerte side af den mur. Derfor er demokratiseringsprocessen i Østeuropa også vigtig i EU-sammenhænge.

På de EU-valgmøder Hanne Severinsen allerede har deltaget i er de gennemgående emner de danske forbehold – og så Tyrkiets eventuelle medlemskab af EU.

– Det er to tilbagevendende emner – det sidste – altså med Tyrkiet – er vanskeligt at sige noget konkret om, men forbeholdene er jeg naturligvis imod. EU er et europæisk projekt, der åbner mulighed for at vi inden for EU-samarbejdet kan hjælpe hinanden gennem den økonomiske krise. Og en fornuftig miljøpolitik kan slet ikke udvirkes udenom EU.

Paradis i Skjern
Hanne Severinsen, der er født og opvokset i København, lægger ellers ikke skjul på, at hun befinder sig bedst på sin matrikel i Skjern.
– Vi har to tønder land have omkring vores hus, så det er et lille paradis. Vi har egen petanque-bane og svømmebad og det er her jeg »genoplader« efter mine mange rejser. Men jeg tager gerne endnu en tørn i Bruexelles.
FEM SPØRGSMÅL
1. Hvor holder I ferie?
– I Skjern. Vi har lovet os selv, at vi ikke rejser, når vi har ferie. Det skulle da lige være til et varmt sted om vinteren.
2. Hvad er din største last?
– Aviser! Jeg kan ikke undvære alle mine aviser, selvom jeg nu næsten bruger lige så meget tid på internettet med at skimme nyheder.
3. Lige nu læser jeg?
– Der er ikke meget tid til at lystlæse lige i øjeblikket, men ellers er jeg mest for bøger med et faghistorisk indhold hvad enten det nu er besættelsestiden eller Den Kolde Krig, der er emnet.
4. Hvad har du altid i
dit køleskab?
- Tjaa, ud over det sædvanlige med pålæg og rester fra i går, så har jeg altid yoghurt.
5. Hvilken bil kører du i?
– Vi har en Renault Clio, og det er et helt bevidst valg af en benzin-økonomisk lille bil, der er fornuftig både miljømæssigt og økonomisk.

Severinsen er rejseklar – også til EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.