Venstre fik endnu en syngende vælgerlussing

Interne oplysninger gjorde, at Venstre kendte mandatfordelingen og havde navnene på deres byrådskandidater to timer før det officielle resultat. Foto: Jørgen Kirk

Venstre fik endnu en syngende vælgerlussing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For tredje valg i træk tabte Venstre terræn. Partiet mistede otte procent af stemmerne og tre mandater. Tilfredsstillende efter intern ballade, lyder vurderingen i Venstre.

Ringkøbing-Skjern: Selv om vælgere i stort tal for det tredje valg i træk vender ryggen til Venstre, så er gårsdagens valgresultat tåleligt.

Det vurderer både formand for Venstres kommuneforening Jens Nicolai Vejlgaard og borgmesterkandidat Hans Østergaard, efter at partiet i går mistede tre mandater og dermed er nede på 11. Ved valget for fire år siden var det Venstres flertal, som forsvandt.

- Valgets tale er altid ultimativ. Nu skal vi hjem og diskutere, hvad der er gået galt. Jeg mener, at vi har fået et klart signal om, at vores vælgere ikke bryder sig om den interne uro, vi har haft i partiet, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Han henviser blandt andet til de interne magtkampe mellem den medlemsvalgte spidskandidat Hans Østergaard og hans nærmeste konkurrent Lennart Qvist, og at de to Venstreprofiler Bent Brodersen og Jesper Lærke helt har forladt partiet. Noget, der har fyldt meget det seneste halvandet år.

Hans Østergaards 1.881 personlige stemmer betragter kommuneformanden som godkendt. Samme udlægning har Østergaard selv.

- Med den ballade, vi har haft, er mit personlige valg tilfredsstillende. Vi led et nederlag på tre mandater, men samtidig har vi fået 12.000 stemmer alene. Kristendemokraterne henter 5.000 af deres stemmer via deres valgforbund med Liberal Alliance og Konservative, siger han om Kristendemokraternes eksplosive fremgang, der gav borgmesterkandidat Kristian Andersen 3.617 personlige stemmer.

Venstres 11 mandater gør dog partiet til byrådets største, og derfor bør Venstre have borgmesterposten, fastslår Østergaard.

Han ikke lader sig dupere af Kristendemokraternes fantastiske valg, og er heller ikke imponeret af konkurrenterne fra Socialdemokratiet. 

- Nu har Søren Elbæk i to år kæmpet en brav kamp for at signalere fornyelse. Men det er tilsyneladende ikke noget, vælgerne vil have. Overordnet fik de kun en lille fremgang. Søren får et rigtig godt personligt valg med knap 3.000 stemmer, men stemmerne er taget fra hans egne kandidater, siger Hans Østergaard.

Du mener, at borgmesterposten er Venstres, men du blev ikke borgmester på valgnatten, hvorfor ikke?

- Det handler om at tælle til 15 mandater. Det er der ikke nogen af os, der kan endnu, siger Hans Østergaard, der før valget havde håbet på en hurtig konstitueringsaftale.

- Det kan være, at den kommer på plads i morgen. Det er også en hurtig aftale, siger Østergaard.

En debat, der til gengæld blev lukket på valgnatten, var den interne rangorden i Venstre. Hans Østergaard slog nemlig Lennart Qvists personlige stemmetal med over 600 stemmer.

Venstre fik endnu en syngende vælgerlussing

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce