Stadig masser af stemmer at kapre i slutspurten

Op mod 20 procent af vælgerne er stadig i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, fastslår forsker hos Danmarks Medie og Journalisthøjskole, Roger Buch.

Stadig masser af stemmer at kapre i slutspurten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom der kun er få dage til kommunalvalget, har op mod hver femte vælger endnu ikke besluttet, hvor krydset skal sættes.

Ringkøbing-Skjern: Tirsdag morgen klokken 08:00 åbner valgstederne landet over. Kommunalvalget venter, og i weekenden op til er der flere kandidater, der er rundt i kommunen med den sidste slutspurt.

Og der er noget at hente på falderebet. Det understreger Roger Buch, der er valgforsker og forskningschef hos Danmarks Medie og Journalisthøjskole:

- Der er stadig omkring 20 procent tilbage, der er tvivlere få dage før et valg. Partierne og kandidaterne kan på ingen måde begynde at slappe af. Dagene op til kan være helt afgørende for udfaldet af valget, siger Roger Buch.

På valgdagen er der stadig ti procent, der er i tvivl. Samtidig kan der være en endnu højere stemmeprocent end normalt, når valget ser ud til at blive tæt som i Ringkøbing-Skjern.
Roger Buch, Forskningschef Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

I tvivl helt frem til målstregen

Selvom kandidaterne er på gaden i et forsøg på at hive de sidste stemmer i land, er det ikke ensbetydende med, at det hele afgøres her. Selv på valgdagen er det nemlig langt fra givet, hvordan udfaldet bliver:

- På valgdagen er der stadig ti procent, der er i tvivl. Samtidig kan der være en endnu højere stemmeprocent end normalt, når valget ser ud til at blive tæt som i Ringkøbing-Skjern, fortæller Roger Buch.

Og det er særligt en gruppe af borgerne, der er i tvivl op til valget:

- Det er især de unge, og så er det dem, der ikke ved ret meget om politik eller ikke rigtig følger med i det. Er man ikke så interesseret, venter man ofte længe med at beslutte sig. Det er også folk med korte uddannelser, og det er normalt de samme grupper vi ser fra valg til valg, udtaler forskeren.

Store forskelle

Der er stor forskel på kommunal og landspolitik. Tendenserne på Christiansborg gælder da heller ikke nødvendigvis lokalt:

- Vi skifter meget rundt mellem partierne. Der er mange, der stemmer noget andet, når der kommunalvalg frem for folketingsvalg. Der er lokale og personlige hensyn inde over, og personerne spiller en stor rolle i lokalpolitik. Vi ser dog ikke ud til at være mere i tvivl, end vi plejer at være, slutter Roger Buch.

Stadig masser af stemmer at kapre i slutspurten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce