Nydanskere jagter indflydelse i byrådet

Nydanskerne Vladimir Semenichenko (t.v) og Ayhan Üsün (t.h) stiller for første gang op til kommunalvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. Foto: Jørgen Kirk

Nydanskere jagter indflydelse i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ayhan Üsün og Vladimir Semenichenko stiller for første gang op til kommunalvalget i jagten på indflydelse.

Skjern: Kommunalvalget er godt i gang, og på størstedelen af lygtepælene hænger valgplakater med de forskellige kandidater. Blandt de mange navne hænger også to udenlandske af slagsen.

Vladimir Semenichenko er den ene. Han er født og opvokset i Ukraine, men har boet i Danmark de seneste 10 år grundet praktik i landbrug. I dag læser han til maskiningeniør på Aalborg Universitets afdeling i Esbjerg, men er bosat i Skjern med sin familie.

Den anden er Ayhan Üsün, som er født i Tyrkiet. I en alder af otte kom han til Danmark med sin familie. Han har også slået sig ned i Skjern og underviser på Syddansk Erhvervsskole i Grindsted.

 
 

Vil hjælpe mennesker

De stiller op for henholdsvis Kristendemokraterne og SF, men fælles for dem begge er, at interessen for politik altid har eksisteret, ligesom lysten til at gøre en aktiv indsats for at hjælpe andre:

- Jeg stiller op for Kristendemokraterne, fordi de har samme værdier som mig. Det er et familieparti, hvor mennesket kommer først, siger Vladimir.

En anden mærkesag for den 33-årige byrådskandidat er integration. Han har selv oplevet, hvordan Ringkøbing-Skjern håndterer de mange flygtninge, som kommer til kommunen:

- Kommunen er god til at integrere nydanskere, men der er stadig nogle udfordringer, som jeg gerne vil have forbedret, forklarer han.

For Ayhan Üsün fylder integration meget, ligesom ældre og psykiatri og folkeskole også er store mærkesager:

- Folkeskolen betyder meget for mig. Jeg gik i en dansk skole, og der er nogle huller, jeg gerne vil lukke. Vi skal blandt andet give børnene deres barndom tilbage ved kortere skoledage. Integrationen er også vigtigt. Jeg fik god støtte som barn, og mine kompetencer vil jeg gerne give videre. Ældre og psykiatri er også vigtig for mig, da jeg har arbejdet med børn, der har nogle vanskeligheder, siger han.

Et forbillede for nydanskere

Både Vladimir og Ayhan har nogle mærkesager, de går til valg på. Selvom de begge søger indflydelse, håber de også, at de kan være et forbillede for andre nydanskere:

- Mange nydanskere vil ikke stemme, fordi de stoler ikke på politikerne. Jeg har snakket med flere af mine venner fra Ukraine, som bor i landet, og de vil ikke stemme. Derfor skal vi være gode eksempler, siger Vladimir og bliver fulgt op af Ayhan:

- Jeg er enig. Mangfoldigheden skal hyldes, og selvom jeg ser mig som dansker, så gør det mig stolt, at jeg kan være et talerør for nydanskerne, siger han.

I forhold til spidskandidaterne får Ayhan og Vladimir ikke samme taletid. Derfor søger de begge mod sociale medier som Facebook for at gøre opmærksom på sig selv. Og uanset resultatet den 21. november har de ikke planer om at stoppe i lokalpolitik foreløbig:

- Det er en stor udfordring, og jeg stiller helt sikkert op igen, siger de begge i kor.

Nydanskere jagter indflydelse i byrådet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce