S-ordfører kalder energiminister i endnu et samråd i mastesag

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er nu kaldt i sit andet samråd om højspændingssagen. Foto: Peter Leth-Larsen

S-ordfører kalder energiminister i endnu et samråd i mastesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) kaldes nu i yderligere et samråd for at svare på spørgsmål i den politisk betændte sag om højspændingsmaster i Sydvestjylland. Endnu et tidligere præsenteret alternativ viser sig umuligt i praksis.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) står med et kæmpe forklaringsproblem i sagen om den 170 kilometer lange, 400 kV-højspændingsforbindelsen gennem Sydvestjylland efter det første forhandlingsmøde i ministeriet tirsdag eftermiddag.

Ifølge forhandlerne ved mødet blev det klart sagt, at en tidligere skitseret - omend meget kostbar - løsning med nedravning af 400 kV-kabler på strækninger af 20-25 km med ni kompensationsstationer på størrelse med 13 fodboldbaner slet ikke er en reel mulighed. Det har fået energiordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, til at kræve ministeren i samråd. I forvejen er ministeren kaldt i samråd af Enhedslistens Henning Hyllested i samme sag.

- Ministeren har da et gigantisk forklaringsproblem, når det nu viser sig, at de alternativer til master, der er rejst rundt med, slet ikke kan lade sig gøre i virkelighedens verden. Først får vi en forklaring om, at økonomien står i vejen for sådan en løsning, der godt nok har tekniske og visuelle udfordringer, og når vi så sætter os om bordet for at tale økonomi, så skal vi høre, at den slet ikke kan lade sig gøre, siger Jens Joel.

Sagen kort
Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter.

Kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Den 7. maj arrangerede seks borgmestre en besitigelsestur i et af de områder, hvor masterne efter planen skal opføres, men kun få landspolitikere dukkede op, selv om invitationen var afsendt cirka to uger tidligere. Energiministeren sendte afbud dagen før, men lovede at komme til møde i "nærmeste fremtid".

Den 24. maj meddelte energiministeren, at han vil indkalde forligspartierne bag den nuværende beslutning om masteløsningen til nye forhandlinger for at afdække, hvilke andre muligheder, der er og økonomisk mulighed for.

I begyndelsen af juni meddelte folketingsmedlem Henning Hyllested (EL), at han vil kalde ministeren i samråd om sagen.

Tirsdag fandt det første møde med forligspartierne sted i ministeriet.

Landsdel som gidsel

I et brev til Endrup-borger Mogens Præst skrev ministeren endda forleden selv om alternativet til de 30-35 meter høje master, som sydvestjyderne ikke ønsker:

"Udover at det teknisk ville være særdeles risikofyldt at kabellægge 400 kV-ledninger over længere strækninger, vil det heller ikke være uden visuelle, støjmæssige og arealmæssige gener i landskabet. Det skyldes, at man ikke på nuværende tidspunkt kan kabellægge længere end 20-25 km af gangen. Derfor vil man for hver 20-25 km skulle have ledningerne op på jorden og etablere kompensationsstationer, som er på størrelse med 13 fodboldbaner, og som er støjende. Ved hver af disse stationer vil der desuden skulle etableres 30 master af 25 meters højde, som skal aflede lynnedslag".

Også energiordfører for Venstre, Thomas Danielsen (V), har tidligere forklaret om den løsning til Ekstra Bladet, hvilket Jens Joel også har bidt mærke i:

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at en hel landsdel skal holdes som gidsel i en diskussion, hvor ministeren ikke kan finde ud af, hvad der er fakta. Det er at trække en hel landsdel rundt i manegen. Først er det for dyrt, og når vi så vil forsøge at finde pengene, så kan det slet ikke lade sig gøre. Det hele bliver mere og mere mystisk. Nu må vi have det samråd, og så vil vi denne gang gerne nøjes med at blive præsenteret for muligheder, der rent faktisk er noget, man kan udføre i praksis i den virkelige verden, siger Jens Joel.

Målløs

Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Esbjerg By og på Fanø, Anders Kronborg (S), er målløs over udkommet af det første møde i forhandlingerne:

- Jeg har selv siddet til borgermøde, hvor nedgravningen på strækninger af 20-25 km har været omtalt, og så kan det slet ikke lade sig gøre åbenbart. Jeg er målløs. Jeg talte forleden med en borger, der bor i projektområdet og har sit hus til salg, og det kan givetvis ikke sælges, før vi har klarhed over sagen. Man stavnsbinder jo folk på ubestemt tid på den måde. Hele sagen er dybt mystisk, og først fejlinformeres der om muligheden for at kabellægge en del af strækningen med tre gange 150 kV-kabler, og nu kan det andet alternativ heller ikke lade sig gøre. Jeg har aldrig kendt noget lignende, siger Kronborg.

S-ordfører kalder energiminister i endnu et samråd i mastesag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce