Forhandlinger om højspændingsmaster går i gang tirsdag

Partierne bag PSO-forliget og dermed de 35 meter høje 400 kV-master er indkaldt til møde tirsdag i denne uge. Arkivfoto.

Forhandlinger om højspændingsmaster går i gang tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og forligspartierne bag højspændingsmasterne gennem Sydvestjylland mødes tirsdag. Ministeren besøger projektområde til august.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) meldte afbud, da de seks borgmestre fra Esbjerg, Varde, Tønder, Holstebro, Herning og Ringkøbing-Skjern kommuner den 7. maj arrangerede ekskursion til en del af Energinets projektområde for at vise, hvad de planlagte 500 højspændings-master i 30-35 meters højde gør ved følsom natur.

Men nu har ministeren meddelt, at han gør turen til det sydvestjyske til august. I løbet af denne uge følger en eksakt dato, oplyser Varde Kommunes borgmester, Erik Buhl (V) til JydskeVestkysten.

Nogenlunde sideløbende indkaldte ministeren i sidste uge forligspartierne bag den såkaldte PSO-aftale fra november 2016 - hvor Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF besluttede, at nye store højspændingsledninger ikke længere skulle nedgraves af hensyn til de danske husholdningers elregninger samt hensynet til erhvervslivets pengepung - til nye forhandlinger. Ifølge avisens oplysninger er første møde tirsdag eftermiddag.

Sagen kort
Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter.

Kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Den 7. maj arrangerede seks borgmestre en besitigelsestur i et af de områder, hvor masterne efter planen skal opføres, men kun få landspolitikere dukkede op, selv om invitationen var afsendt cirka to uger tidligere. Energiministeren sendte afbud dagen før, men lovede at komme til møde i "nærmeste fremtid".

Den 24. maj meddelte energiministeren, at han vil indkalde forligspartierne bag den nuværende beslutning om masteløsningen til nye forhandlinger for at afdække, hvilke andre muligheder, der er og økonomisk mulighed for.

I begyndelsen af juni meddelte folketingsmedlem Henning Hyllested (EL), at han vil kalde ministeren i samråd om sagen.

Optimisme

Selv om det er med nogen forsinkelse, at ministeren begiver sig på besigtigelsestur, er Erik Buhl dog glad for, at det ser ud til at lykkes at få Lars Chr. Lilleholt til Vestjylland.

- Jeg er glad for, at han dukker op. Der er pres på fra alle sider på tværs af partierne, som jeg hører det, så jeg er sikker på, vi får en grundig revurdering af tingene. Vi trænger også allesammen til at få nogle beregninger og en redegørelse for, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre, og hvad det vil koste, siger Buhl.

Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) bevarer også optimismen, selv om forhandlingerne går i gang nu, og ministerens besigtigelse først finder sted til august:

- Jeg ved ikke, om man kan eller vil afslutte forhandlingerne, inden ministeren kommer herover til august. Men man kan jo sige, at hvis forligspartierne alligevel er enige om at lægge hele forbindelsen i jorden, så sker der ikke noget ved, at besøget først finder sted til den tid, siger Frost Rasmussen.

Kandidat undrer sig

Esbjerg By og Fanøs folketingskandidat for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, undrer sig mildt sagt over timingen, og han har ikke megen fidus til energiministerens imødekommenhed:

- Jeg synes nærmest, det er tragikomisk. Hvis ministeren ville noget, burde han let kunne have fundet nogle timer til et besøg herovre i løbet af den måned, der er gået siden borgmestrenes besigtigelses-tur, som ministeren meldte afbud til. Det viser bare ligegyldigheden. Det er lidt af en bedrift, at Venstres folketingsmedlemmer kan bevare roen og tålmodigheden med deres egen minister i en sag, der har så stor betydning for borgerne i Sydvestjylland, siger Anders Kronborg.

Forhandlinger om højspændingsmaster går i gang tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce