Tyske småbørn skal nu lære dansk i folkeskolen

Slesvig-Holstens kulturminister Karin Prien og hendes danske kollega Mette Bock mødtes i Slesvig til kulturkonference. Foto: TTim Riediger.

Tyske småbørn skal nu lære dansk i folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som et pilotprojekt vil Slesvig-Holsten indføre danskundervisning allerede i de yngste klasser på ti af delstatens folkeskoler. Det kom frem i forbindelse med dansk-tysk kulturkonference.

SLESVIG: Slesvig-Holstens kultur- og undervisningsminister, Karin Prien vil forbedre danskkundskaberne i grænselandet. Ved et pilotprojekt på ti folkeskoler skal børnene allerede i de små klasser stifte bekendtskab med nabolandets sprog.

Allerede i det kommende skoleår går det løs. Det fortalte Karin Prien i forbindelse med fredagens dansk-tyske, kulturpolitiske konference i Slesvig.

Her var omkring 170 deltagere fra begge sider af grænsen samlet for at drøfte mulighederne for yderligere samarbejde.

- Når vi betegner os selv som en europæisk mønsterregion, skal der være en endnu bedre forbindelse mellem indbyggerne, begrundede Karin Prien den øgede indsats for danskundervisningen på delstatens tyske skoler.

En dobbelt identitet er ikke længere nogen udfordring, men en styrke.
Kulturminister Mette Bock.

Bare meld jer

Hun henviste til delstaten Saarland, der grænser op til Frankrig. Her er det en fast del af pensum, at skoleleverne lærer nabolandets sprog.

Helt så vidt kommer det næppe i Slesvig-Holsten mente Karin Prien i lyset af det danske sprogs dog noget mindre udbredelse end fransk.

- Men det ligger i pilotprojekters natur, at man udvider deres omfang, hvis de bliver en succes, understregede ministeren.

Endnu er det ikke afgjort, hvilke skoler der bliver pionerer med tidlig danskundervisning.

- Men alle skoler med særlig interesse i projektet, skal bare henvende sig, sagde Karin Prien.

Da tilbuddet henvender sig til de yngste elever, bliver der ikke tale om klassisk sprogundervisning. I stedet handler det om hurtigt at komme i gang med at tale det nye sprog uden nødvendigvis at lægge ud med masser af grammatik.

Frugtbart grænseland

Danmarks kulturminister, Mette Bock og hendes slesvig-holstenske kollega var enige om, at 100-året for den nuværende grænse efter folkeafstemningen i 1920 skaber særlige chancer at opleve grænsen som noget, der forbinder i stedet for at adskille. Her henviste Mette Bock til, at de dansk-tyske grænseland er indstillet til optagelse på Unescos liste over kulturarv.

- Denne regions kulturelle frugtbarhed bunder netop i, at grænsen i historiens løb har bevæget sig frem og tilbage. I dag er der ikke længere nogen modsætning mellem at være dansk og tysk. En dobbelt identitet er ikke længere nogen udfordring, men en styrke, forklarede Mette Bock.

Tyske småbørn skal nu lære dansk i folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce