Tyske forskere vil lagre klimagas på havbunden

Allerede nu har klimaændringer og smeltende is gjort livet sværere for isbjørne og andre dyr i de arktiske egne. Foto: Arturo de Frias Marques/Wikimedia.

Tyske forskere vil lagre klimagas på havbunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havbunden ud for Nordtyskland er særdeles velegnet til at oplagre millioner af ton CO2, mener havforskere fra Kiel.

KIEL: Som et led i klimakampen foreslår forskere fra instituttet for havforskning, Geomar, i Kiel nu i stor stil at lagre C02 under havbunden und for den nordtyske vestkyst.

- Foreløbig er vi kommet til den konklusion, at det er muligt at lagre CO2 sikkert under havbunden, forklarer projektleder Klaus Wallmann efter eksperimenter i Norge.

Her har en gruppe forskere undersøgt, om borehuller fra olie- eller gasudvinding kan medføre en risiko for oplagringen. Ifølge Geomar kan lækager nok påvirke organismer i umiddelbar nærhed af et udslip.

Nordsøen er det sted i Europa, hvor der er de bedste muligheder for at oplagre kuldioxid.
Projektleder Klaus Wallmann.

Bremser temperaturen

- Dog vil det ikke have en skadelig indflydelse på Nordsøens økosystem som sådan. Man skal se helheden. Hvis jeg kan opbevare mange millioner ton CO2 i Nordsøen, er skader tæt på et borehul meget beskedne, mener Klaus Wallmann.

Geomar henviser til FN's klimapanel, IPCC, der anser reduktioner i mængden af kuldioxid i atmosfæren som et væsentligt værktøj til at begrænse klodens temperaturstigning til maksimalt to grader.

- Nordsøen er det sted i Europa, hvor der er de bedste muligheder for at oplagre kuldioxid. Forklaringen er de saltholdige grundvandsreservoirer og sandstensformationer. Sandsten er relativt porøs og egner sig til, at man kan presse noget ind i den, betoner Klaus Wallmann.

Han udpeger et område cirka 100 kilometer fra den slesvig-holstenske kyst som det mest oplagte. Modstanderne melder sig dog prompte til orde.

- Komprimering af CO2 under havoverfladen kan få endnu mere alvorlige følger end på landjorden. Når der først opstår en lækage under vandet, kan man slet ikke forudsige, hvordan det udvikler sig, lyder det fra Reinhard Knof, der er formand for en borgergruppe, der kæmper mod CO2-lagre.

Ifølge ham øger udstrømmende kuldioxid havvandets surhedsgrad med alvorlige konsekvenser for alger, muslinger og fiskeyngel til følge.

En farlig ide

- Et udslip på et par ton er tilstrækkeligt til at skabe havzoner uden liv, mener Reinhard Knof.

Også naturorganisationen BUND afviser ideen.

- Tekniske anlæg indebærer altid en risiko. Målet må i stedet være at undgå CO2, forklarer Ole Eggers, der er direktør for BUND.

Tyske forskere vil lagre klimagas på havbunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce