Mindretal har mod på et mandat i Berlin

Det politiske landskab i Tyskland er i opbrud. Her gælder det om, at mindretallene i Slesvig-Holsten får deres egen stemme, mener Flemming Meyer. Foto: Lars Salomonsen.

Mindretal har mod på et mandat i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ledelsen i det dansk-frisiske SSW syd for grænsen mener, partiet bør stille op til et kommende forbundsdagsvalg.

FLENSBORG: Tiderne er gunstige for et SSW-mandat i Forbundsdagen i Berlin, og samtidig er behovet større end tidligere. De to store folkepartier, CDU og SPD, er begge markant svækkede efter en hård regeringskoalition og et sønderknusende EU-valg, der har kastet begge partier ud i kaos.

- Tidligere kunne man forhandle mindretalsaftaler i stand med det ene eller begge partier, og så kunne man regne med, at aftalen blev ført ud i livet, uanset hvem der sad med regeringsmagten. Det kan vi ikke længere regne med. Nu skal så mange partier tilgodeses, at vi ender uden indflydelse, hvis SSW ikke selv har en stemme ved forhandlingsbordet, siger SSWs formand, Flemming Meyer.

Nu skal så mange partier tilgodeses, at vi ender uden indflydelse, hvis SSW ikke selv har en stemme ved forhandlingsbordet.
SSW-formand, Flemming Meyer.

Gammel debat

Diskussionen om SSW i Forbundsdagen har været taget før, senest i 2009 hvor Flemming Meyer og andre fortalere blev stemt ned, men tiderne har ændret sig. Det samme har medierne. I dag sker politik i et tempo, hvor SSW ofte ikke kan vente til morgendagens avis og slet ikke til næste delstats- eller kommunalvalg, før partiet melder dets politiske holdning ud. Men det kræver en platform som Forbundsdagen at tale fra, og samtidig har SSW ikke politisk råd til at overlade talerstolen til i teorien venligsindede politikere som De Grønnes Rasmus Andresen.

- Det er ikke godt for et parti, at vi vænner vores vælgere til, at det er okay at stemme på et andet parti. Og desuden er Rasmus et enkelt mandat i en stor grøn parlamentsgruppe, der har andre interesser. Hvis folk tror, at han kan udrette noget for Sydslesvig i Europa-Parlamentet, så tænk bare på, hvad SSW uden andre særinteresser at pleje kan udrette. Det samme gælder i Forbundsdagen, siger Flemming Meyer.

Får taletid

SSW-formanden ved godt, at et enkelt SSW-mandat i Berlin aldrig vil blive udslagsgivende for regeringsmagten, men det vil skabe taletid i medierne og i de vigtige politiske udvalg på forbundsniveau, der påvirker delstaten på vitale områder som infrastruktur, klima og ikke mindst mindretalspolitik.

I første omgang har en enig SSW- landsstyrelse nikket okay til planerne om SSW i Forbundsdagen. Nu skal medlemmerne høres.

Mindretal har mod på et mandat i Berlin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce