Flensborg vil teste borgerløn


Flensborg vil teste borgerløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Flensborg er der overvældende politisk flertal for et forsøg, hvor borgere uanset deres indkomst får udbetalt et grundbeløb uden modkrav.

FLENSBORG: For nogle er det en attraktiv utopi, for andre en social hængekøje. Begge dele kan blive virkelighed i Flensborg - i hvert fald i et vist omfang med en borgerløn på 1000 euro om måneden til alle fra den arbejdsløse til den velbjærgede advokat.

Borgerløn bliver diskuteret i delstatens jamaica-koalition og kan nu testes i Flensborg. I byens økonomiudvalg var der der ingen stemmer imod, da forslaget blev drøftet.

Det handler om et forsøg - ikke i hele byen, men blandt et repræsentativt udsnit af borgerne. Endnu er det ikke afgjort, hvor mange personer der inddrages, og om en speciel bydel bliver udvalgt.

Sikkert er egentlig kun, at der er et stort politisk flertal for forsøget. Ikke kun Socialdemokratiet, det danske mindretals SSW, Venstrepartiet Die Linke, De Grønne og lokallisten WiF bakker op - det samme gør overborgmester Simone Lange.

Det konservative CDU har nok betænkeligheder, men er ikke længere principielt modstandere og undlod at tage stilling i økonomiudvalget.

- Vi vil lægge pres på delstatsregeringen om at gøre noget, siger byrådsmedlem Martin Lorenzen fra SSW.

Overborgmester Simone Lange ønsker at sende et signal til delstaten om, at Flensborg i givet fald er parat. Sideløbende arbejder hun på at få hollandske eksperter til at deltage ved et offentligt møde senere i år. Hollænderne arbejder på et et projekt med borgerløn i Nigeria. Hun ser gerne, at videnskabsfolk fra Europa Universitetet i Flensborg eventuelt følger det lokale projekt.

Borgerløn udbetales til alle uanset deres sociale situation og eventuelle indkomst. Der stilles ingen betingelser om modydelser i form af for eksempel arbejde eller aktiv jobsøgning.
I Finland vedtog man i 2016 et toårigt forsøg, hvor 2000 tilfældigt udvalgte ledige fik tilbudt en borgerløn på 560 euro om måneden plus boligsikring.

Kløft skal væk

I den aktuelle diskussion tales oftest om et månedligt beløb på 1000 euro til alle voksne. Samtidig kan man sløjfe det jobfradrag, som også findes syd for grænsen. På den vis bliver højtlønnede ikke unødigt støttet af staten.

Det skal ikke undersøges, om modtagerne faktisk har behov for økonomisk hjælp. Tilhængernes håb er så at reducere bureaukratiet og frigøre ressourcer til en udvidet social indsats.

Den helt store forhåbning er langsomt at formindske den kløft mellem rig og fattig, der bliver stadig større i Tyskland.

Flensborg vil teste borgerløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce