Det bliver tilladt at skyde ulve syd for grænsen

Endnu mangler det endegyldige DNA-bevis på, at det var et angreb fra en ulv, der for nyligt kostede ti får livet i en indhegning i Bargstall vest for Rendsburg. Foto: Johanna Suhr.

Det bliver tilladt at skyde ulve syd for grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Problemulve må skydes, hvis de gentagne gange forcerer sikrede hegn eller er til fare for mennesker, har de tyske miljøministre besluttet efter ønske fra Slesvig-Holsten.

KIEL: Fremover skal det være tilladt at skyde såkaldte problemulve, ligesom staten skal finansiere ulvesikre hegn til landmænd, hvis husdyr er i fare for at blive angrebet. Det har de tyske delstaters miljøministre fredag besluttet på deres konference i Bremen.

Ønsket om at skyde problemulve er blandt andet fremsat af den slesvig-holstenske miljøminister Jan Philipp Albrecht fra De Grønne. I Slesvig-Holsten har der været talrige, bekræftede ulveangreb, ligesom DNA-spor fortsat bliver undersøgt, efter der i de forløbne uger har været flere tilfælde, hvor får og lam er blevet bidt til døde.

- Hvis en ulv forcerer sikrede hegn eller bringer mennesker i fare, er en nedskydning nødvendig. Så er der ingen pardon, mener den slesvig-holstenske miljøminister.

Ulven er totalfredet i hele Europa. Derfor skal delstaterne sammen med forbundsregeringen nu skabe en fælles, juridisk ramme, der ikke kolliderer med fredningsbestemmelserne.

Hvis en ulv forcerer sikrede hegn eller bringer mennesker i fare, er en nedskydning nødvendig.
Miljøminister Jan Philipp Albrecht.

Snart ulvekobler

I år har ulve dræbt 50 får og lam i Slesvig-Holsten. I oktober angreb en ulv desuden en kalv ved Itzehoe i det sydvestlige hjørene af delstaten.

Sammenlignet med andre, tyske delstater er antallet af ulve i Slesvig-Holsten ikke specielt højt. Eksperter regner med, at bestanden er på mellem tre til fem dyr. De er først og fremmest aktive i den sydlige del af landet. Det slesvig-holstenske jægerforbunds direktør, Marcus Börner, regner dog med, at det kun er et spørgsmål om tid, inden det første egentlige ulvekobbel står sig ned i forbundslandet.

Hurtig beslutning

Rovdyrene bliver blandt andet betegnet som problemulve, hvis de gentagne gange forcerer sikrede hegn. Disse ulvehegn er mellem 120 og 150 centimeter høje og strømførende. Trænger en ulv ind i en sikret indhegning, skal episoden meldes til myndighederne via en hotline. Her bliver det truffet en hurtig beslutning om ulvens videre skæbne - altså om dyret må skydes. Om nødvendigt falder afgørelsen i løbet af en halv time.

Når ulvehegn skal finansieres med skattepenge, kan det muligvis udløse diskussioner. Men miljøministeriet i Kiel anser det som den helt rigtige løsning.

- Samfundet har besluttet, at ulve skal beskyttes. Det må danne grundlaget for alle efterfølgende beslutninger, mener Joschka Touré, der er talsmand for ministeriet.

Det bliver tilladt at skyde ulve syd for grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce