Borgerne skal have bedre mulighed for at klage

Gruppeformand Lars Harms fra SSW mener, at slesvig-holstenerne ikke kun har krav på grundlæggende rettigheder. De skal også kunne klage, hvis disse rettigheder krænkes. Arkivfoto: Lars Salomonsen.

Borgerne skal have bedre mulighed for at klage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slesvig-Holstens forfatning rummer særregler om blandt andet beskyttelse af mindretallene. Men bliver rettighederne krænket, er der ingen ansvarlig domstol, hvor borgerne kan henvende sig

KIEL: Borgerne i Slesvig-Holsten har deres helt egne, forfatningsmæssige rettigheder. Men oplever delstatens indbyggere, at deres rettigheder bliver krænket, har de hidtil ikke haft noget sted at klage. Det vil det dansk-frisiske parti, SSW, nu ændre.

- Med vores forslag om at tillade forfatningsklager vil vi give borgerne i vores land de mest vidtrækkende muligheder for at efterprøve, om delstatens love eller statens handlinger er i overensstemmelse med forfatningen. Slesvig-Holsten skal overtage en førende rolle i den forbindelse, siger Lars Harms, der er gruppeformand for SSW i landdagen i Kiel.

Det vil frem for alt være relevant i forhold til de rettigheder, som kun er at finde i den slesvig-holstenske forfatning. Det er for eksempel beskyttelse af mindretallene eller muligheden for at besøge en skole med tilknytning til et mindretal - ganske som retten til et digitalt privatliv og en opdragelse uden vold er særkender for den slesvig-holstenske lovgivning.

Mellem to stole

Som enkeltperson er der ikke mulighed for at klage, hvis man oplever disse rettigheder overtrådt. Delstatens forfatningsdomstol i Slesvig behandler ikke individuelle søgsmål. Og den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe er ikke ansvarlig, fordi det drejer sig om slesvig-holstenske særregler.

Chefen for delstatens forfatningsdomstol har derfor foreslået, at der i det mindste med hensyn slesvig-holstenske særrettigheder skal åbnes mulighed for individuelle klager ved retten i Slesvig. 11 af de 16 tyske delstater har allerede indført denne mulighed for enkeltpersoner.

I Slesvig-Holsten kræver ændringer af forfatningen et flertal på to tredjedele i landdagen. Og et sådant flertal tegner sig ikke.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt der er tale om grundlæggende rettigheder eller snarere statslige hensigtserklæringer i alle de mange paragraffer, Lars Harms remser op. Den slags kan man jo ikke gå rettens vej med, forklarer Jan Marcus Rossa fra det liberale FDP.

Bliver dyrt

De Grønne bakker op om forslaget, Socialdemokratiet er i tvivl. Det nationalkonservative AfD er imod, og det samme gælder det konservative CDU. Sidstnævnte frygter blandt andet høje omkostninger.

/KY/SHZ

Borgerne skal have bedre mulighed for at klage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce