Mindeord. Thorkild Demuth er død

Thorkild Demuth døde forleden - 89 år gammel. Arkivfoto: JFM

Mindeord. Thorkild Demuth er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

H. E. Sørensen, Melbyvej 27, 6780 Skærbæk skriver følgende mindeord over Thorkild Demuth, Mjolden. Født 28/3-1927 - død 3/6-2017.

Thorkild Demuth, der døde kort efter sin 90 års fødseldag, var født i Ravsted, hvor forældrene, Mette og Christian Demuth, var lærere på den danske afdeling af den dengang nationalt delte kommuneskole. De var begge meget interesseret i teater og læste flittigt op af danske skuespil i egnens forsamlingshuse og langt uden for lokalområdet. Blandt husets venner var også skuespilleren og teaterlederen Kai Holm, der stod for Dansk Kultursamfunds Sønderjyllandsturneer, og som sådan gæstede han jævnligt lærerboligen i Ravsted. Det satte sine spor og inspireret både af forældrene og Kai Holm valgte Thorkild skuespillervejen og blev uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater 1950-52. Derefter spillede han på forskellige teatre, mest i provinsen, men omkring 1960 flyttede han til København, hvor han blev ansat ved Danmarks Radio. Her blev han en af pionererne ved udarbejdelsen af fjernsynets børneprogrammer. Kendtest og mest elsket af en stor del af Danmarks børn blev han som medvirkende i og en af tovholderne bag en lang række populære serier som "Ingrid og Lillebror", "Sørøver Sally" og "Magnus Tagmus" og senere dukkeprogrammet "Anna og Lotte".

I 1974 flyttede han tilbage til Sønderjylland, hvor han boede i Mjolden til sin død. Herfra rejste han landet rundt med sine børneteaterforestillinger "Teater i kufferten". Dette stoppede, da han havde passeret de 70, men han fortsatte endnu i en række år med at være en populær Tobias i Tårnet i "Folk og røvere i Kardemomme by" på Bellevue-Teatrets juleforestilling.

Samtidig var han også særdeles aktiv på den lokale front. Han var bl.a. med til at skabe Folkemusikhuset i Ribe, hvor han selv spillede på sin harmonika, ligesom han var aktiv omkring dannelsen af Kulturhuset Emanuel i den gamle frimenighedskirke i Skærbæk og spillestedet Trøjborg Performance. Til højt oppe i årene instruerede han friluftsforestillinger, bl.a. på Tørning Mølle, og havde en mindre rolle i filmen "Frygtelig lykkelig" efter Erling Jepsens roman, der foregår i Højer. Han var desuden en udmærket tegner.

Thorkild var venlig og smilende med et klart og opmærksomt blik i øjnene bag de ovale briller over det mægtige fuldskæg, når man traf ham rundt i byen og ved forskellige kulturelle arrangementer. Han ville gerne slå en lille snak af, og han var fuld af historier, hvis man først fik sat ham i gang.

For mange var hans navn dog først og fremmest forbundet med TVs børneudsendelser, og en af mine bekendte, der tilhører den aldersgruppe, for hvem disse programmer var en uudslettelig del af deres barndom, sagde en gang: "Det forekommer helt forkert at møde Thorkild Demuth nede i Brugsen. Han hører da hjemme i fjernsynet."

Mindeord. Thorkild Demuth er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce