Så til søs - nu går chefen fra borde

Marinehjemmeværet har bl.a. som hovedopgave at hjælpe med redning til søs og indsats ved forureninger. Gennem årene i Marinehjemmeværnet er det blevet til mange forskellige opgaver, fortæller Finn Ottosen (yderst til højre), der stadig husker, da han for nogle år siden var med til at bjærge liget af en kvinde ved Helsingør under en ellers almindelige øvelsestur. Skibet i Kolding sejler ud to-tre gange om ugen. "Det meste handler om øvelser, så vi er klar som en del af beredskabet, når der er brug for os. Vi er havets frivillige brandfolk, som jeg plejer at formulerer det", siger Finn Ottosen. I baggrunden står i øvrigt Koldings borgmester, Jørn Pedersen, som var med på turen, da dette foto blev taget. Foto: Marinehjemmeværnet

Så til søs - nu går chefen fra borde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennem tre årtier har Finn Ottosen været en del af Marinehjemmeværnet i Kolding, de seneste ti år med titel som flotillechef. Tirsdag lægger han kommandoen fra sig.

Kolding: Finn Ottosen får nu 400-500 timer årligt, som han skal til at finde en alternativ anvendelse for. Årsagen er, at han tirsdag aften slutter sit frivillige arbejde som flotillechef for Marinehjemmeværnet i Kolding. I Marinehjemmeværnet er flotillechefen den højeste ulønnede officersgrad.

Han er fra Fredericia, men Finn Ottosens tilknytning til Kolding omfatter også en lang række arbejdsår hos Velux og Alfa Laval, hvor han stadig arbejder som svejser.

Siden 1988 har han været en del af det flydende beredskab i Kolding. Gennem femten år har han haft titel af fartøjsfører, og de seneste ti år har han siddet helt i toppen af den lokale organisation som flotillechef.

- Da jeg blev flotillechef, bestemte jeg mig for, at det kun skulle være for en begrænset periode, og jeg synes, at den periode udløber nu. Efter ti år har man givet de indspark, man kan, og så risikerer man i stedet, at man kommer til at køre videre på rutinen, siger 52-årige Finn Ottosen.

Han fortæller, at tilbagetrækningen har været planlagt, så en ny mand er klar til at overtage posten som flotillechef. Det er den lokale John Hansen Thomhav fra Bramdrupdam.

Skiftet bliver markeret den 1. maj, hvor borgmester Jørn Pedersen og 60 marinere er tilmeldt til receptionen i Staldgården, hvor man forventes at møde op i gallauniform med dekorationer.

- Det viser noget om sammenholdet i Kolding, at der dukker så mange op en tirsdag aften, siger Finn Ottosen.

Marinehjemmeværnet
Marinehjemmeværnet løser i tæt samarbejde med Søværnet en række opgaver inden for farvandsovervågning, redning, havmiljø og bevogtning.I samarbejde med, Politi, Skat, kommuner og havforskere deltager Marinehjemmeværnet også i løsningen af en række civile opgaver.Marinehjemmeværnets fartøjer er udrustet med hurtigtgående gummibåde, moderne navigations- og kommunikationsudstyr samt udstyr til redning og havmiljøopgaver. Fartøjerne ligger i havne rundt om i hele landet. De frivillige besætninger er parate til at rykke ud hele døgnet inden for en time.

Færre mails

Der er omkring 80 medlemmer af Hjemmeværnsflotille 135 Kolding. Og antallet af aktive er en ud af to store opgaver, som Finn Ottosen overlader til sin efterfølger.

- Vi kunne godt bruge 10-12 aktive mere for at få vagtplanen til at hænge bedre sammen. Man skal huske på, at nogle af dem har nøglefunktioner, som skal udfyldes, hver gang vi står til søs, så dem skal der helst være mere end én af, siger Finn Ottosen.

Den anden opgave, som den nye flotillechef må arbejde med, er udskiftningen af det nuværende skib, der når sit planlagte udløbsår omkring år 2022. Det er ikke et beslutning, flotillechefen selv tager, men samarbejdet med det politiske system, som skal bevilge pengene, er en vigtig del af det, som hører med jobbet.

- Og det er også en af de ting, jeg kommer til at savne. Når man har været med i så mange år, er man vant til, at man er en af dem, som får informationerne først og er med helt fremme, når beslutninger skal træffes. Det er slut, når man ikke mere har kommandoen.

- Så nej, der ligger ikke mere 25 mails, man skal tage stilling til, når man kommer hjem fra arbejde en onsdag eftermiddag, tilføjer Finn Ottosen.

Gule ærter

Han fortsætter dog i Marinehjemmeværnet, men det bliver med logistik, hvilket langt fra tager så mange timer hen over året som det hidtidige arbejde. Men tilknytningen betyder, at han er stadig er en del af holdet og får en invitation, når der serveres gule ærter ved den årlige mønstring på Staldgården.

- Det sociale ved at være med i Marinehjemmeværnet har spillet en stor rolle for mig. Jeg bor i Fredericia, men begyndte i Kolding, fordi jeg havde en god kammerat, som også var med her, og så har kammeratskabet udviklet sig med de øvrige hen over årene, siger Finn Ottosen.

Så til søs - nu går chefen fra borde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce