Han giver heste til 70 millioner kroner sko på

Beslagsmed Henrik Berger kan efter flere års studier smykke sig med den fornemme titel Fellow of Worshipful Company of Farriers - FWCF. Han er eneste europæer udenfor England, der har uddannelsen og hans eksamensopgave skal nu indgå i en undervisningsbog. Henrik Berger har ovenikøbet fået en medalje i England fordi, han løste eksamensopgaven så fornemt. Foto: Peter Leth-Larsen

Han giver heste til 70 millioner kroner sko på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henrik Berger har færdiggjort verdens mest anerkendt uddannelse indenfor beslagsmede - og er nu den eneste uden for England, som kan bryste sig af titlen Fellow of Worshipful Company of Farriers.

Kolding/Nørre Aaby: - For mig handler det dybest set om hestens ve og vel. Hver hest har sine særlige behov i forhold til sin anatomi, og jo bedre du er til at beskære hestens hove og lave den rette sko, jo bedre har hesten det. De fire fødder er hestens fundament og skal sikres bedst muligt, forklarer 38-årige Henrik Berger, der netop har færdiggjort verdens mest anerkendte uddannelse indenfor beslagsmede.

Han kan nu bryste sig af titlen Fellow of Worshipful Company of Farriers. Så godt løste Henrik Berger sin eksamensopgave, at den bliver udgivet som lærebog.

Og det må siges at være noget af en anerkendelse, idet England er et af de lande, der er mest seriøse omkring skoning og beskæring af heste. Således er det ulovligt i England at sko en hest, hvis man ikke har den fireårige diplomuddannelse. Den tog Henrik Berger efter sin danske faguddannelse for 10 år siden, efterfølgende gennemførte han det næste modul i det engelske uddannelsessystem for beslagsmede, Associated Worshipful Company of Farriers.

Henrik Bergers anerkendelse rækker ikke kun til Europa. I februar blev han indlemmet i "International Horseshoing Hall of Fame". Det foregik ved en ceremoni i Cincinnati i USA i forbindelse med en årlig tilbagevendende kongres for beslagsmede og dyrlæger.

Med det tredje forløb, han netop har afsluttet, hører han til den gruppe af kun 38 nulevende beslagsmede i verden, som har uddannelsen. Han er samtidig den eneste i Europa uden for England, som kan kalde sig FWCF.

Berger's Smedie
Henrik og Anja Berger etablerede Berger's Smedie i 2001 i Kolding og flyttede til Nørre Aaby i 2003.Foruden Henrik Berger er der ansat to andre beslagsmede, en bogholder, en kørselsplanlægger, en sælger med ansvar for engrossalg af hestesko og Henrik Bergers egen værktøjsserie, en lagermand samt en mand til produktion af værktøj og snerydning om vinteren.

Henrik Berger afvikler også kurser og foredragsaftener for andre beslagsmede, ofte med besøg af udenlandske foredragsholdere.
Henrik Berger har udvikklet sine egne hestesko, som han selv gør klar i smedjen.  Foto: Peter Leth-Larsen
Henrik Berger har udvikklet sine egne hestesko, som han selv gør klar i smedjen. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Ingen efteruddannelse

Henrik Berger er vokset op med jern og heste med en morfar, der kørte hestevogn for slagterierne i Kolding, og en far, der havde en stor maskinfabrik, og en uddannelse som beslagsmed lå derfor ligefor. Henrik Berger blev dog først uddannet kleinsmed og tog efterfølgende beslagsmedsuddannelsen hos en beslagsmed i Odense. Med svendebrevet gik det dog op for ham, at der ikke var noget, der hedder efteruddannelse herhjemme for beslagsmede.

- Jeg har selv redet lidt. Hestens trivsel ligger mig derfor meget på sinde, forklarer Henrik Berger, der derfor valgte at kigge mod England for at dygtiggøre sig.

Hans hustru Anja er fra Odense, han selv er vokset op på Koldingegnen, Nørre Aaby på Fyn blev derfor det geografiske kompromis, da parret besluttede sig for at etablere deres egen beslagsmedevirksomhed Berger's Smedie.

Den er gennem årene vokset, så man i dag beskæftiger 10 mennesker med udgangspunkt i tre servicevogne og et værksted i Nørre Aaby.

En rigtig beskæring af hestens hove er afgøende for hestens mobilitet også på lang sigt. Foto: Peter Leth-Larsen
En rigtig beskæring af hestens hove er afgøende for hestens mobilitet også på lang sigt. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Sko på hingst til 70 millioner

Selv om Henrik Berger hører til en af landets dygtigste, hvis ikke dén dygtigste, beslagsmed, er der ingen fine fornemmelser. Han skoer og beskærer alt fra den lille pony til avlshingste til 70 millioner kroner.

- Det er jo stadig et levende dyr, som skal have det bedste fundament uanset, om hesten koster det ene eller det andet eller skal bruges til skovture eller internationale stævner. Og mine priser adskiller sig heller ikke væsentligt fra andres. Uddannelsesforløbet er bare et udtryk for min store interesse for faget og hestens trivsel, forklarer Henrik Berger.

I forsøget på at råde bod på det efteruddannelsesforløb, han selv savnede herhjemme, holder han nu kurser for de danske beslagsmede og øser af sin store viden.

Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen

Han giver heste til 70 millioner kroner sko på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce