Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Franskmand brygger øl på dansk vingård

Xavier Malletier har startet Christiansfeld Bryghus på den gamle vingård. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Franskmand brygger øl på dansk vingård

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokale ingredienser og en ihærdig franskmand er opskriften på øllene fra Christiansfeld Bryghus. For et år siden overtog Xavier Malletier Frørup Vingård for at starte mikrobryggeriet.

Christiansfeld: 34-årige Xavier Malletier påpeger selv, at det er lidt pudsigt.

- En franskmand, der brygger øl på en dansk vingård. Det er lidt specielt, siger han.

Ikke desto mindre har han startet Christiansfeld Bryghus på gården, der tidligere var Frørup Vingård. I en lille gang i vingården brygger han øllet i store gryder, som han rører rundt i med en træske. Det tager omkring fem timer at brygge øllet.

- De store industrielle firmaer som Carlsberg og Tuborg er meget anderledes. Det her er mere håndkraft, siger Xavier Malletier.

Lokale ingredienser

Når han ikke står bag de store ølgryder, står han bag gryder i almindelig størrelse. Han er nemlig souschef på Tyrstrup Kro. Så glæden ved at stå i et køkken har han hele tiden haft. Men glæden ved at brygge øl opstod først for et par år siden, da han arbejdede i restauranten på Det ny teater i København. Sammen med køkkenchefen forsøgte han sig med at brygge forskellige ting som cider, vin og øl. Han blev grebet af det, og således blev det starten på Christiansfeld Bryghus.

- Det begyndte at blive en passion. Jo mere du læser om det, jo mere forstår du. Og så bliver det også mere interessant. Det er fermenteringen og processen, jeg godt kan lide, siger han.

Øllene bliver primært brygget på lokale ingredienser. Han får malt fra Fuglsang, som han tilsætter lidt belgisk malt for smag og farve. Og så får han rugbrød fra den lokale bager, som han laver en mørk pilsner på.

- Jeg vil også gerne lave en juleøl på honningkage fra bageren, siger han.

 Det er vigtigt, at det er lokale ingredienser, forklarer han.

- Øllet får en identitet, når man bruger, hvad der er i området.

Bar fulgte med

Han har også flere planer end juleøl. Med til vingården fulgte også en bar, som han ser potentiale i.

- Jeg kunne godt forestille mig at lave ølsmagninger i baren, siger han.

- Men jeg ved ikke lige, hvornår det kan blive.