Flere i 0. klasse har motoriske udfordinger: Sundhedscentret har løsningen

Foto: Søren Gylling

Flere i 0. klasse har motoriske udfordinger: Sundhedscentret har løsningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved årsskiftet blev den nye udvidelse af Sundhedscenter Kolding taget i brug. JydskeVestkysten har mødt en række af medarbejderne og tegner et portræt af stedet, der nu kører i højeste gear. I dag kan du møde to personer fra sundhedsplejen, der har udviklet deres helt eget koncept.

Kolding: Sundhedsplejen i Sundhedscenter Kolding er klar til at lege. Lege og bevæge sig. I samarbejde med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning og Sundhed og træning udviklet et nyt projekt for småbørnsfamilier, der hedder "Leg og bevægelse". Projektet henvender sig til familier, hvis deres børn er i fare for at udvikle motoriske vanskeligheder.

Annette Balsgaard, leder af sundhedsplejen, og sundhedplejerske Kirsten Poulsen fortæller her om Leg og bevægelse, der blot er ét af mange tilbud, som sundhedsplejen tilbyder deres målgruppe.

Hvorfor har I udviklet Leg og bevægelse?

- Tilbuddet er udviklet, fordi man ved, der er mange børn, der har motoriske vanskeligheder. Undersøgelser viser eksempelvis, at op mod 30 procent af børn i 0. klasse har mindst én motorisk udfordring, og at 15 procent har en motorisk begrænsning. Det gjorde, at vi i Kolding Kommune lavede en undersøgelse med afsæt i to 0. klasser, hvor 12 procent havde en motorisk begrænsning, fortæller Annette Balsgaard.

- Vi ved, at det giver nogle udfordringer, ikke kun motorisk men også for eksempel sprogligt. De to ting er tæt forbundet. Derudover ved vi, at det også kan give lavere selvværd og betyde, at barnet trækker sig fra nogle ting, og derfor vil vi gerne møde børnene tidligere, end vi har gjort hidtil, siger hun.

Hvad går Leg og bevægelse ud på?

- Vi har udviklet en model, hvor vi går ud og opsporer. Når vi kommer på hjemmebesøg, undersøger vi børnene, og hvis undersøgelsen viser udslag, henviser vi til teamet. Teamet består af flere faggrupper, så det er tværfagligt. Forældrene får vejledning i, hvad der skal til for, at børnenes motoriske udvikling bliver understøttet, siger Annette Balsgaard.

Sundhedscenter Kolding
Formålet med Sundhedscenter Kolding er at give borgerne én indgang til det kommunale sundhedsvæsen, sammenhængende sundhedsydelser og at være ramme for nemme, kendte og tilgængelige sundhedstilbud.Sundhedscenter Kolding består af fire afdelinger:
  • Sundhed og træning
  • Sundhedsplejen
  • Den kommunale tandpleje
  • Døgnrehabilitering


Sundhedsplejens målgruppe er gravide, småbørnsfamilier og skoleelever.

Sundhedsplejen har generelt som formål at styrke forældre og børn til selv at varetage deres udvikling og sundhed. I barnealderen er deres tilbud primært rettet mod forældrene, som har den primære omsorg for barnet. Gradvist er det barnet og den unge selv, der er i centrum for sundhedsplejens tilbud.
Annette Balsgaard (th) og Kirsten Poulsen samarbejder tæt med andre faggrupper i det nye sundhedscenter. Det gavner deres arbejde, er de begge to enige om. Foto: Søren Gylling
Annette Balsgaard (th) og Kirsten Poulsen samarbejder tæt med andre faggrupper i det nye sundhedscenter. Det gavner deres arbejde, er de begge to enige om. Foto: Søren Gylling
Foto: Foto: Søren Gylling

Råd og vejledning

Hvad går undersøgelsen ud på?

- Der er afsat noget tid til hver enkelt barn, sådan at sundhedsplejen og fysioterapeuten ser på barnet sammen. Vi arbejder ud fra et skema. Noget, der er typisk for børnene, er manglende hovedløft. Børnene skal gerne om på maven og ligge. Hvis børnene ikke bryder sig om at ligge på maven, er det ofte, at forældrene ikke får lagt barnet på maven. Det betyder, at børnene mangler muskler i nakke og ryg til at løfte hovedet, siger Kirsten Poulsen.

- Det er væsentligt for, at hovedet kan sidde stabilt i midten, når de skal op og stå og gå. Derfor er det noget af det første, vi kigger på. Ellers giver vi forældrene råd og vejledning. Netop fordi vi har fået mere fokus på motorikken, har det hjulpet. Det er vigtigt at være opmærksom fra start, for der sker så meget i børnenes udvikling det første år, forklarer hun.

- Ofte er det de små ting, der har stor betydning, og det gør vi meget ud af at fortælle, siger Annette Balsgaard.

Hvilke tilbagemeldinger har I fået?

- Der har været god tilfredshed. Man kan se, at det nogle gange rykker bare ved et enkelt besøg i Leg og bevægelse, som foregår i sundhedscentret. Så har børnene udviklet sig, og forældrene har fået nogle redskaber. Vi ser nogle gode resultater og nogle gode effekter. Nu er det startet op i januar, og vi har haft 28 børn igennem, som vi følger bagefter, siger Annette Balsgaard.

Flere i 0. klasse har motoriske udfordinger: Sundhedscentret har løsningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce