Vagn Hansen er orienteringsklubbens guldfugl

Selv stuen i Vagn Hansens hjem er præget af den natur, han holder så meget af at færdes i. Foto: Timo Battefeld

Vagn Hansen er orienteringsklubbens guldfugl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdshest, materialemand, korttegner, aktiv orienteringsløber, bestyrelsesmedlem, afholdt klubkammerat er blot nogle af de betegnelser, der bliver hæftet på 71-årige Vagn Hansen i HTF. Han er også stadig aktiv på arbejdsmarkedet.

HADERSLEV: Formanden for orienteringsklubben HTF, Jørn Andersen, tøver ikke med at kalde Vagn Hansen for klubbens guldfugl og en utrolig arbejdshest, der omhyggeligt passer alt det arrangementsmateriel, der skal i brug, når der løbes orienteringsløb i Haderslev og omegn. Samtidig udvikler han nyt hele tiden og har gjort det i rigtig mange år.

Selv er Vagn Hansen mere beskeden og understreger, at der er mange andre i klubben, der også yder et stort stykke arbejde for at få det hele til at fungere.

Solbrun og netop hjemvendt fra et krydstogt i nærheden af Bahamas ligner han ikke én, der forlængst har passeret pensionsalderen. Han er da også fortsat på arbejdsmarkedet og har ingen planer om at stoppe foreløbig.

- Jeg er sikker på, at orienteringsløb er grunden til, at jeg stadig kan arbejde fuldtids. Det har lagt ti år oven i min arbejdsevne, siger Vagn Hansen, der ud over interessen for orienteringsløb er meget glad for at rejse. I slutningen af januar tager han til Fuerteventura. Tidligere har han besøgt så fjerne steder som Indien og Cambodia.

Vagn Hansen
Vagn Hansen, 71 år, bor alene i Vojens.

Blev i 1960 ansat som arbejdsdreng og siden maskinarbejderlærling på Johannes Møllers Maskinfabrik i Over Jerstal. Det blev senere til STEMAS, som han var med til at starte op. Her var han værkfører. STEMAS er en del af JMM-group, som firmaet nu hedder.

Var i 1966-71 maskinkonstabel i Søværnet.

Arbejder nu med at renovere gamle maskiner og har ingen planer om at stoppe.

Materialemand og aktiv orienteringsløber i HTF, hvor han også er medlem af bestyrelsen.

Tegner orienteringskort. Er specialist i sprintkort og har dækket Haderslev by ind med orienteringskort.

Rejser gerne ned til solen i vinterhalvåret. Her har han altid løbeskoene med.

Sommeren tilbringes i campingvogn, som bliver kørt hen, hvor der er orienteringsløb.
Vagn Hansen sad tre måneder i kørestol og begyndte her at tegne kort. Han er specialist i sprintkort. Foto: Timo Battefeld
Vagn Hansen sad tre måneder i kørestol og begyndte her at tegne kort. Han er specialist i sprintkort. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Spillede fodbold

Vagn Hansen begyndte først at interessere sig for orienteringssporten i begyndelsen af 80'erne. Inden da havde han spillet sekundafodbold i Vedsted, men det kunne benene ikke rigtig holde til.

- En god kammerat tog mig med til HTF's ugentlige træninger, og da jeg er ret praktisk anlagt, blev jeg hurtigt involveret i at have med alle de materialer at gøre, der skal i brug, når der løbes orienteringsløb. Der skal sættes telte og resultattavler op på stævnepladser, skaffes toiletvogne, som også skal tømmes. Al den slags ting og meget mere står jeg for og har gjort det siden 1990, fortæller Vagn Hansen.

Sideløbende med tjansen som materialemand fortsatte han som aktiv orienteringsløber og er det stadig.

- Jeg er ikke det store talent, men jeg har mange gode oplevelser, når jeg løber i skoven. Det at løbe på landevej siger mig ikke noget. Det er fascinationen ved at finde posterne, der betyder noget for mig.

Vagn Hansen løber omkring 20 kilometer om ugen og har gjort det i 45 år. Sammenlagt bliver det til 1.000 kilometer om året. I alt er det foreløbig 45.000 kilometer, som svarer til mere end én gang rundt om jorden.

Kortet over Vojens Fritidscenter var det første, Vagn Hansen tegnede. Det benyttes stadig af eleverne i Lagoniskolen. Foto: Timo Battefeld
Kortet over Vojens Fritidscenter var det første, Vagn Hansen tegnede. Det benyttes stadig af eleverne i Lagoniskolen. Foto: Timo Battefeld
Foto: Timo Battefeld

Alvorlig ulykke

En alvorlig ulykke blev anledningen til, at Vagn Hansen også begyndte at tegne kort.

Han kom som 14-årig i lære på Johannes Møllers Maskinfabrik i Over Jerstal og her han været ansat lige siden. I 1990 væltede han med en stor maskine ned af en blokvogn og beskadigede sit knæ i en sådan grad, at han af lægerne var dømt til aldrig mere at komme til at løbe.

I tre måneder kunne han kun komme rundt i rullestol og begyndte her at trille rundt på veje og stier ved Vojens Fritidscenter og tegne kort. Det blev til et fint kort, som nu blandt andet bruges af elever fra Lagoniskolen.

Takket være en ukuelig vilje og hård træning lykkedes det Vagn Hansen at rejse sig fra rullestolen igen. Hans knæ kan kun bøjes 90 grader og er sat sammen med skruer og søm.

Ansats til slidgigt løber han blot væk.

Siden den oplevelse har Vagn Hansen udviklet sig til specialist i at tegne sprintkort og har også kortlagt både Varbergparken og Favrdalen i Haderslev.

- Sprintløbene i byerne har betydet fremgang for orienteringsløb, og så er Maja Alms præstationer også af stor betydning, fastslår Vagn Hansen, der var en af hovedpersonerne, da HTF arrangerede DM i sprint i Haderslev i 2016.

- Det var en af de rigtig store opgaver, husker han.

Pensionist én dag

Vagn Hansen har prøvet pensionisttilværelsen, men kun en halv dag. Så fandt han ud af, at det ikke var noget for ham.

- De ringede fra maskinfabrikken, der siden har skiftet navn til JMM-Group, og spurgte, om jeg ikke kunne give en hånd med. Og det ville jeg da gerne, siger han.

Han er nu ansat som smed og passer klargøringsafdelingen, hvor alle de brugte maskiner kommer igennem.

- Jeg er jo af den gamle skole og kan få noget gammelt til at se nyt ud. Jeg fik engang 57 dumpers ind. De blev shinet op, serviceret og fik nyt liv, og de kom alle ud at køre igen.

Han holder dog altid fri, når HTF har store arrangementer, og her er firmaet meget forstående. Forberedelserne til HTF's store påskeløb på Rømø i 2020 er én af de opgaver Vagn Hansen allerede er gået i gang med.

Vagn Hansen er orienteringsklubbens guldfugl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce