Mindeord Jørn Bjerre


Mindeord Jørn Bjerre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

E. Sørensen, Melbyvej 27, Skærbæk skriver følgende mindeord om Maleren Jørn Bjerre, Næstved - tidligere Haderslev og Henne Strand.

For en uges tid siden (29. januar) døde maleren og spillemanden Jørn Bjerre, 92 år gammel.

Jørn var født i 1926. Han var lærersøn og tog selv lærereksamen fra Jelling Seminarium 1948. Samtidig havde han modtaget undervisning i tegning og maleri. Han var desuden en fremragende violinist, der spillede såvel klassiske kompositioner som folkemusik. Han var i årenes løb medlem af flere amatørorkestre, sidst af Holme Spillemændene.

Gennem en lang årrække var han lektor i formning på Haderslev Seminarium, samtidig med at han med stor flid dyrkede både maleriet og tegnekunsten. Han beherskede tuschpennen med en virtuositet, som fik det hele til at se så let ud. Men det krævede stor kunnen, disciplin og håndelag og - frem for alt - øjne til at se.

I oliemalerier og utallige akvareller lod han farven udvide stregens dimension, så koloritten i landskabet skabte en visionær virkelighed på lærredet, ikke blot for ham selv, men for alle vi andre, så vi måske fik øje for nuancer og pointer, vi ikke havde set tidligere. "Hvad hånden former, er åndens spor", skrev Johannes V. Jensen. Hvad øjet ser, former hånden, når det lykkelige øjeblik indtræffer, og kunstværket bliver til. I langt højere grad, end vi måske tænker over i det daglige, former kunstnerne vor opfattelse af verden og virkeligheden. Jørn var med til at vise os vort sønderjyske landskab på en ny og original måde. "Stort gav du os landet igen," skrev Ole Wivel om sin ven Martin A. Hansen. Det samme gælder for Jørn.

I en meget lang årrække var vi venner. Vi mødtes gennem mange år til Jørns årlige udstilling i Sankt Hans Kirkes menighedshus i Haderslev, og efter at han var flyttet til Henne Strand, sås vi bl.a. til en årlig frokost i atelieret i klitterne. De var ramme om samtaler om kunst og litteratur, om politik og meget andet. Jørn var en vidende mand, altid god at gæste.

Som 89-årig væltede han på sin trehjulede scooter og brækkede benet og måtte nogle måneder på plejehjem. Men han rejste sig igen og flyttede til Næstved for at være nær familien.

Begravelsen finder sted i Sankt Mortens Kirke i Næstved 6/2.

Mindeord Jørn Bjerre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce