Mindeord: Hr. Aage Andersen havde mytisk status blandt kolleger og arkæologer


Mindeord: Hr. Aage Andersen havde mytisk status blandt kolleger og arkæologer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morten Søvsø, Sydvestjyske Museer, skriver mindeord om Hr. Aage Andersen.

Onsdag d. 18. april døde Hr. Aage Andersen i en alder af 89 år. Igennem 37 års tilknytning til Den antikvariske Samling i Ribe var han tilskuer til opbygningen af det decentrale danske museumsvæsen, som i denne periode ændrede sig grundlæggende. Det gjorde Hr. Aage Andersen ikke.

Mere end noget andet lagde denne iøjnefaldende konservatisme grunden til hans mytiske status blandt kolleger og de mange arkæologer, som gennem tiden har mødt og konverseret med Hr. Aage Andersen. Vi har alle vores egen favorithistorie, som er blevet og bliver fortalt igen og igen. Hvor mange personer efterlader sig en sådan arv?

I tidsrummet, hvor generationen fra '68 satte dagsordenen på de kulturhistoriske museer, og den sociale kontrol påbød Jesus-sandaler, frithængende hår og unisex-piberygning, var Hr. Aage Andersen en fast klippe i tidens strøm, altid ulasteligt klædt, velfriseret og retorisk beredt med en syrlig kommentar til sædernes forfald, hvis nogen spurgte. De fleste husker hans karakteristiske stemme med den tydelige og nærmest overdrevent korrekte diktion. Den er fastholdt i en række interviews med Hr. Aage Andersen, som museet optog i forbindelse med hans pensionering i år 2000.

På Den antikvariske Samling løste Hr. Aage Andersen et væld af opgaver. Titlen af Registrator dækkede både over udgravningsaktivitet og registrering af fund. Mange husker også Hr. Aage Andersen for hans skønskrift, som kunne få et fundnummer på et potteskår til at ligne kunst. De formfuldendte bogstaver smykkede også skiltene ved Den antikvariske Samlings udstillingssteder med graduerede priser for "Mand og Quinde" "Poge og Pilte" og "Æblebørn". Dem har vi gemt. Genstandstegning mestrede han også, selv om man skulle huske at afsætte god tid.

Ingen andre var som Hr. Aage Andersen, og det var de færreste, om nogen, forundt at finde ud af, hvem der skjulte sig bag facaden. Både til hans personlige liv og virket i Ribe knytter sig en del mystik. Det var en del af hans oeuvre og bør egentlig ikke søges opklaret.

Hvem andre kunne undskylde sent fremmøde med, at en "flaagermus havde bidt sig fast i cikkeldækket"? Skulle verden se endnu et unikum som Hr. Aage Andersen, ville han i dag være dommer i X-factor eller have et program om tidsånden på Radio 24/7.

Mindeord: Hr. Aage Andersen havde mytisk status blandt kolleger og arkæologer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce