Mindeord over Jens Peder Rahbech Pedersen

Arkivfoto

Mindeord over Jens Peder Rahbech Pedersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Midt i august 1963 - det er nu 55 år siden - tog jeg og andre lokale elever med bumletoget fra Hejnsvig og hastede med vandkæmmet hår, skønne fremtidsdrømme og en solid madpakke i skoletasken fra stationen om til Grindsted Gymnasium til vor første undervisningsdag.

Med den dengang 34-årige Jens Peder Rahbech Pedersen som klassens dansklærer mødte vi en engageret underviser og vejleder, der i sjælden grad skulle forstå at vinde elevers tillid og vække deres nysgerrighed og interesse. En ung og velklædt skolelærer med respekt for klassiske traditioner, javel, men altid lydhør, venlig og imødekommende, der gavmildt gav plads til alle meninger.

Han opmuntrede os til at byde livet op til dans, og i hans timer oplevede vi et forjættet land, der emmede af boglig viden, respekt og kærlighed til historie og litteratur. Med sin kreative tilgang til undervisningen, der aldrig blev synonym med gold og glædesløs indlæring, blev Rahbech Pedersen nærmest set som rollemodel for flere af vi unge fra landsbyskolen i Hejnsvig, hvor historie og litteratur i hverdagen havde trange kår.

På finurlig og levende vis formåede Rahbech Pedersen at formidle en god historie og få tør lærdom til at funkle og inspirere.

Da Martin Luther King to uger efter skolestarten i august 1963 holdt sin berømte tale i Washington D.C. "I have a dream", viskede Rahbech Pedersen prompte tavlen rèn for nænsomt at gelejde os ind i Kings drømme og visioner om en fremtid i USA, hvor alle, uanset race, kunne leve sammen i harmoni som ligeværdige borgere. Han forstod fuldt ud den betydning og effekt, Kings tale kunne få på det amerikanske samfund, og derfor stjal han uden at blinke undervisningstid fra litterære klassikere, islandske sagaer, sagn og gamle folkeviser. Alle måtte pænt afvente deres tur.

Med et varmt og socialt sindelag var lærergerningen for Rahbech Pedersen et kald, en passion, der rakte langt ud over skoledagen. Han tog hånd om alle, også om dem, der kom fra vanskelige kår, mistrivedes og havde det svært. Med sans for mening i undervisningen lyste han op i skoletidens trængsler, hvor kæft, trit og retning og udenadslære ellers stadigt var blandt bærende principper.

Tilbage står mindet om en fremsynet lærer og skoleinspektør på Søndre Skole, der igennem flere årtier ragede op som et fyrtårn i landsdelens skolepolitiske landskab - en gudbenådet skolemand og underviser med sjældne kvaliteter, der turde gå nye veje.

Æret være Jens Peder Rahbech Pedersen minde.

Mindeord over Jens Peder Rahbech Pedersen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce