Godhedens vingesus over Grindsted: hvor er Frk Bolund...?

Karen Margrethe Bolund -fotograferet 18. oktober 2000. Arkivfoto: Fredericia Dagblad

Godhedens vingesus over Grindsted: hvor er Frk Bolund...?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Igennem 50 år tog Karen Margrethe Bolund sig af generationer af patienter på Grindsted Sygehus. Altid fandt hun tid til at sætte sig på sengekanten, tage den syge i hånden med et fortroligt klem og få en lille hyggesnak. Ved gavmildt at give sig selv for andre fandt hun ind, hvor ingen andre kunne nå, og fra sygestue efter sygestue lød det igennem årtier: hvor er Frk Bolund ... ?

Grindsted: Fra tid til anden oplever man dage i sit liv, man aldrig glemmer - skelsættende dage, hvor tiden nærmest går i stå, frosset fast i erindringen.

For nogle i Grindsted skulle en råkold decemberdag for 15 år siden blive en dag som alle andre, men for mange mennesker blev dèn fredag den 6. december 2002 en dag, de for altid gemte i deres hjerte.

Dèn dag ramte budskabet om den 87-årige Karen Margrethe Bolunds død Grindsted og fejede alt andet til side for en stund. Meget havde man mistet, og en stemning af sorg, vemod og triste tanker bredte sig over hele sognet.

Men det var også en dag fyldt med dyb taknemlighed over alt dèt, hun havde givet ...

Karen Margrethe Bolund Larsens gravsted på Grindsted Sdr. Kirkegård. Foto: Torben B. Sørensen
Karen Margrethe Bolund Larsens gravsted på Grindsted Sdr. Kirkegård. Foto: Torben B. Sørensen

Bød livet op til dans

Et kald i Godhedens tjeneste tør ikke siges at være forbeholdt koryfæer som Moder Teresa i sin ydmyge nonnedragt eller Gandhi med sit lasede lændeklæde. Dèn verden melder sig også i skikkelse af Grindsteds stoute og folkekære sygeplejerske igennem fem årtier Karen Margrethe Bolund.

En elsket ildsjæl med sjældne menneskelige kvaliteter, der formåede at forene et livslangt og uselvisk virke som sygeplejerske på Grindsted Sygehus med kærlighed, menneskelig omsorg og social forståelse i ordenes bedste betydning.

I et ellers trist hospitalsmiljø med hvide kitler, kolde sygestuer, lange gangsystemer og sterile opholdsrum bød Karen Margrethe Bolund livet op til dans og skabte omkring sig et forjættet land, der nærmest emmede af tillid, nærvær og tryghed.

Igennem fem årtier hørte man bogstaveligt talt hjertet banke, når den navnkundige sygeplejerske med ægte følelser for de syge og svage og i øjenhøjde med stor som lille tog sig af generationer af indlagte patienter på Grindsted Sygehus.

Med Frk. Bolund i nærheden blev et sygt menneske aldrig ladt alene tilbage i hospitalssengen for bare at sygne hen. Altid fandt hun tid til pludseligt at dukke op, sætte sig på sengekanten, tage den syge i hånden med et fortroligt klem og få en lille hyggesnak. Ved gavmildt at give sig selv for andre fandt hun ind, hvor ingen andre kunne nå, og fra sygestue efter sygestue lød det igennem årtier: hvor er Frk Bolund ... ?

Grindsted Sygehus en sommerdag i tyverne eller tredverne. Arkivfoto: Grindsted Lokalhistoriske Arkiv
Grindsted Sygehus en sommerdag i tyverne eller tredverne. Arkivfoto: Grindsted Lokalhistoriske Arkiv

Frivilligt arbejde i KFUM

Karen Margrethe Bolund var dybt forankret i den kristne kirke og og livet igennem en foregangskvinde i det frivillige arbejde med børn og unge inden for KFUK. Også hendes utrættelige arbejde med velgørenhed skal nævnes, hvor hun bar mèd på et utal af hjælpeopgaver og næsten sprængte alle rammer i det godes tjeneste.

Hendes fader havde sit kald som indremissionær, og hun blev klædt godt på hjemmefra med evner og dyder, som hun tog med sig ud i livet. Trofast mod sin ungdoms drømme og idealer stod hun altid klar til at træde til, når hun mødte nød, elendighed og social fattigdom.

Indtil kort tid før sin død som 87-årig tog hun mindst èn gang om året med til Østeuropa med tøj, tæpper, senge, kørestole, høreapparater og meget mere, samlet ind på Grindsted-egnen og beregnet for fattige børn og unge og nedslidte plejehjem.

Hvert andet år var hun med til at sikre børn fra de fattigste minedistrikter i Polen et tiltrængt ferieophold herhjemme i Grene-lejren, ejet af De Grønne Pigespejdere og FDF Grindsted. Beliggende ved Grene Sande - et flyvesandsområde, som naturen formede det med klitter og hedekær mellem Grindsted, Billund og Hejnsvig.

For Karen Margrethe Bolund mejslede de rørende gensyn med fattige børn og unge fra Polen og Ukraine sig ind på hendes nethinde, og for sin indsats blev hun af Bikuben kåret som Årets M/K'er i Grindsted i 1994.

Hun fandt aldrig tid og plads til at stifte familie med mand og børn, og som hun betroede en avis i oktober 2000: "Nej, jeg har virket, hvor jeg bedst gjorde gavn, og en mand skal jo også passes. Dèt har jeg i hvert fald hørt ..."

Grindsted i 1937 set fra sydvest. Vesterbrogade, Engen, Grindsted Sygehus, Overlægeboligen, Præstegården og Grindsted Kirke. Arkivfoto: Grindsted Lokalhistoriske Arkiv
Grindsted i 1937 set fra sydvest. Vesterbrogade, Engen, Grindsted Sygehus, Overlægeboligen, Præstegården og Grindsted Kirke. Arkivfoto: Grindsted Lokalhistoriske Arkiv

Fandt sit kald på sygehuset

Grindsteds sygeplejerske igennem fem årtier blev født den 19. oktober 1915 i Skørping i Himmerland og mistede sin mor, allerede inden hun blev konfirmeret. Fra barnsben drømte hun om at følge i faderens fodspor og hellige sig en missionærgerning i Indien, og som et skridt på vejen blev hun i 1935 ansat som gangpige på Tarm Sygehus.

Et års tid senere flyttede hun til de flade hedesletter ved Grindsted for som 21-årig at påbegynde uddannelsen som sygeplejerske på Grindsted Sygehus. Hèr fandt hun sit kald.

Karen Margrethe Bolund fik i øvrigt noget af en ilddåb i sin første tid i det vestjyske, hvor man oplevede den luneste maj måned i mands minde. Den unge sygeplejeelev var taget alene på en cykeltur ad en sti over heden syd for Grindsted og standsede på et tidspunkt op for at tage sig et tiltrængt hvil.

Solen havde lokket mange hugorme frem, og da hun sprang af cyklen, havnede hun mellem en flok giftige slanger. Hun blev bidt flere gange, men den ukuelige unge pige cyklede snarrådigt tilbage til Sygehuset, hvor hun klarede den med en serumindsprøjtning.

Forrest i bloddoner-korps

Da Bloddoner-korpset i Grindsted blev stiftet i 1939, var Karen Margrethe Bolund èn af dem, der gik forrest. I begyndelsen blev blodet tappet i to elevværelser, der var indrettet til formålet, senere i en stue på den gamle afdeling, indtil der blev opført en speciel Blodbank-afdeling i 1957.

Hun fortalte i et interview med Fredericia Dagblad om en munter episode med en ung mand, ansat på Grindstedværket, der engang agerede bloddoner. Bleg om næsen begyndte han at blive usikker på benene og svajede lidt, og da en kollega spurgte ham, lød det spagfærdigt fra den unge: "Jamen, Bolund sagde, at jeg skulle drikke en øl."

- Det var den første øl, han nogensinde havde drukket, viste det sig, fortalte Karen Margrethe Bolund med et lunt glimt i øjet til avisen.

Store, men ikke for store ord

Ved Karen Margrethe Bolunds død i december 2002 blev der fældet mange tårer over hele landet, og den tidligere landssekretær i KFUKs børne- og ungdomsarbejde Eva Nagstrup Jørgensen mindedes hende som et stort, hjertevarmt og festlig menneske.

Når budskabet om hendes død spredes ud over det ganske land, vil "der i tusindvis af menneskers sind tegne sig et billede af Bolund, som vi mødte hende, da vi var børn, unge eller ældre i KFUK's brogede, festlige fællesskaber ... et strejf af kærlighedens og glædens festlige farver og af håbets og troens dybe farver."

Vi lader digteren Jeppe Aakjær slutte af med ord, der er store - men ikke for store, vil mange sige, når det gælder Grindsteds legendariske ildsjæl og hæderskvinde Karen Margrethe Bolund:

Du være den Fattiges Værner ...Da faar du ej Ordner og Stjerner,men bævende Læbers Pris.

En stille sommervandring på Grindsted Sdr. Kirkegård til blidt akkompagnement af sorgløst legende børn, kåd fuglekvidder og vindens blide hvisken. I et væld af grønne farver fanger en beskeden mindesten opmærksomheden.

Indgraveret i sort et kors dækket af nedfaldne blade og teksten: K. M. Bolund Larsen * 19-10-1915 + 6-12-2002

Tak for alt

Godhedens vingesus over Grindsted: hvor er Frk Bolund...?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce