Torben er forfatter på deltid og tv-mand på fuld tid

Torben Munksgaard har allerede skrevet flere romaner – og altså fået de to seneste udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof. Og selvom det fortsat er en fritidsbeskæftigelse, så er han allerede i gang med en ny roman. FOTO: THOMAS A

AKTUEL PORTRÆT: Torben Munksgaard fra Haderslev har netop sendt sin anden bog »Den perfekte mand – en selvbiografi« på gaden. Heri kan man bl.a. læse, at Haderslev er gul, rød og grå.

Store dele af min familie – som er bosiddende i Syd- og Sønderjylland – er meget glade for landsdelen, så selvfølgelig gjorde jeg mig da mine overvejelser omkring beskrivelsen af Haderslev, men jeg kan fuldt og helt stå inde for det, der står i bogen, siger Torben Munksgaard, 34 år, i telefonen fra sin lejlighed på Nørrebro i København.

Torben Munksgaard er bogaktuel med titlen »Den perfekte mand – en selvbiografi«, hvori han blandt meget andet fortæller om sin barn- og ungdom i Haderslev i 80’erne og første halvdel af 90’erne – indtil han med en studentereksamen i bagagen tog til Århus for at læse matematik på Aarhus Universitet.

– Haderslev har som mange jyske byer den der »erhvervs-livsholdning«, hvor alt gøres op i kroner og ører, uddyber Torben – og han bør vide det, al den stund, at hans far DR-journalist Frode Munksgaard har gjort det til en livslang karriere, at udvikle og styrke netop den jyske foretagsomhed.

Torben Munksgaard arbejder i dag med tv i en afdeling under reklamebureauet Vermø Gruppen. Her arbejder han med udviklingen af nye tv-formater – altså udsendelsestyper, der bl.a. er rettet mod TV2 og DR.

Men før Torben nåede så langt har han ikke bare gennemført en alsidig akademisk uddannelse, han har også prøvet at bo i Paris, været militærnægter i de obligatoriske ti måneder samt vundet en romankonkurrence udskrevet af forlaget Lindhardt og Ringhof i 2007.

– Mange mennesker oplevede i deres gymnasietid mødet med humaniora – i form af litteraturen. Den fangede jeg slet ikke – jeg havde travlt med matematik, fysik og kemi. Så da jeg havde læst et års tid i Århus besluttede jeg at realisere en ungdommelig drøm om at skrive, så jeg rejste til Paris. Mine forældre tog mig altid med til Frankrig som barn, så det skulle være Paris. Jeg fik arbejde på Louvre og fandt et sted at bo. Jeg kunne ikke et ord fransk, men det fik jeg da lært lidt af.

I slutningen af 1996 blev Torben optaget på Odense Universitet – som det hed den gang – på filosofi-studiet. Med en bachelor-grad og udstået militærnægter-tid flyttede han i 2000 til København, hvor han dels arbejdede som redaktør på en internethjemmeside filosofi.net og påbegyndte en kandidat-uddannelse på IT-universitetet på kommunikations- og medielinjen.

Roman i støbeskeen
– Som færdig kandidat havde jeg håbet, at jeg kunne få lov at bruge lidt tid på at skrive en roman, men A-kassen var af en anden mening. I 2004 fik et arbejde på Skandinavisk Filmkompagni.

På det tidspunkt havde Torben Munksgaard et tæt samarbejde med en redaktør på forlaget Gyldendal, men anstrengelserne løb ud i sandet, og der kom ikke nogen bog på gaden i den omgang.

Det gjorde der til gengæld, da Torben lidt tilfældigt faldt over en annonce med Lindhardt og Ringhofs romankonkurrence.

– Der var kun ti måneder til at fristen udløb, så jeg var nærmest af nød fastholdt i fortællersporet til bogen, som da også blev antaget stort set uden rettelser.

»Retrograd« hedder Torbens vinderroman, der udkom i 2007 og blev skrevet mens Torben var redaktionschef på arbejdet med at udgive en DVD om Kulturkanonen. I det hele taget er Torben mest produktiv i forfatter-arbejdet, når han har mest travlt med sit tv-arbejde.

– Når jeg holder fri, får jeg næsten ikke skrevet noget. Jeg skal helst ud og hente inspiration – møde mennesker for at komme videre.
Torben Munksgaard, der i dag bor sammen med en kæreste på Nørrebro, har allerede gang i en ny roman, hvor han bl.a. leger lidt med krimigenren.

Hos Vermø Gruppen arbejder han med en tv-serie til TV2-kanalen Charlie med Ole Stephensen og Jarl Friis Mikkelsen og med sidstnævnte er der også planer om et filmmanuskript.
Fakta
DEN PERFEKTE MAND
Torben Munksgaards nye roman »Den perfekte mand – en selvbiografi« er til dels skrevet som en parodi på de mange selvbiografier, det danske bogmarked gennem årene er blevet oversvømmet med. Der er også klare selvbiografiske elementer i romanen, men Torben Munksgaard fabulere også frit i tid og sted, handling og indhold.