Ny forstanders dør er altid åben

Sidste sommer besøgte kunstneren Erik Peitersen Assersbølgaard, hvor han sammen med eleverne lavede friser på de to siloer foran skolen. Friserne er portrætter af alle elever og lærere, og alle rører hinanden. Det symboliserer, at alle på Assersbølgaard står sammen. Foto: Søren Gylling

Ny forstanders dør er altid åben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torben Østergaard er ny forstander på kostskolen Assersbølgaard. Her står han i spidsen for at hjælpe unge med blandt andet Downs syndrom, autisme og Aspergers godt i gang med voksenlivet.

Brørup: Siden 62-årige Torben Østergaard blev færdiguddannet lærer i 1979 har han arbejdet med specialundervisning og børn med særlige behov. Det var ikke som sådan et bevidst valg, og så alligevel.

- Bare at stå ved tavlen og undervise har nok i virkeligheden aldrig været mig. Da jeg blev uddannet for mange år siden, handlede folkeskolen mest om læring. Som underviser skulle man kunne noget i stedet for at være nogen. Det har nok ændret sig i dag. Men jeg har altid gerne villet være sammen med eleverne om læring gennem relationer, fortæller han.

Den 1. april tiltrådte han som forstander på kostskolen Assersbølgaard. Her bor elever med udfordringer som Downs syndrom, autisme, Aspergers og infantil autisme. Nogle af eleverne bor på kostskolen, andre er dagelever. Men fælles for dem er, at det er unge mennesker, der har brug for hjælp til at strukturere dagligdagen og klare sig selv.

- Vi har et hierarki herude, fortæller Torben Østergaard.

- Først kommer elevernes tarv, derefter Assersbølgaard som helhed og så personalet. Det er eleverne, der er i centrum. Vi skal besidde en masse tålmodighed, nysgerrighed og anerkendelse. De tænker anderledes, og vi skal hjælpe dem med at trives, fortsætter han.

At stå ved tavlen og undervise har aldrig været mig. Da jeg blev uddannet, handlede folkeskolen om læring. Som underviser skulle man kunne noget i stedet for at være nogen. Men jeg har altid gerne villet være sammen med eleverne om læring gennem relationer.
Torben Østergaard, forstander på kostskolen Assersbølgaard
Torben Østergaard
Torben Østergaard er 62 år gammel og bor i Ansager ved Varde med sin kone og tre børn Laura på 23 år, Mathias på 25 år og Helene på 18 år.Han blev uddannet skolelærer i 1979 fra lærerseminariet i Esbjerg og har stort set kun arbejdet med specialundervisning siden.

Torben Østergaard har været ansat på kostskolen Assersbølgaard i 11 år. Han begyndte som underviser, senere blev han viceforstander, og den 1. april overtog han forstanderposten efter Helle Lauridsen, som i dag er leder af Brørupskolen.
På Assersbølgaard er der en lille gårdbutik, hvor eleverne sælger varer, de selv har lavet. Her kan man købe forskelligt porcelæn, trævarer og delikatesser. Foto: Søren Gylling
På Assersbølgaard er der en lille gårdbutik, hvor eleverne sælger varer, de selv har lavet. Her kan man købe forskelligt porcelæn, trævarer og delikatesser. Foto: Søren Gylling
Foto: Foto: Søren Gylling

Ingen skældud

Torben Østergaard ligner ikke den stereotype idé om en chef. Her er ingen jakkesæt, og han har aldrig for travlt til at snakke med eleverne.

- Min dør står altid åben for både elever og personale. Det er ikke et kontor, hvor man får skældud. Her kan man komme og lette hjertet. I morges mødte jeg ind klokken 7, og klokken 8 stod den første elev her. Det er altafgørende for mig at mærke og se, hvad jeg har med at gøre, siger han.

Som ny leder har Torben Østergaard allerede sat sig nogle mål for, hvad han gerne vil opnå på Assersbølgaard.

- Jeg kunne godt tænke mig at få forældresamarbejde mere indover. Forældrene kan have godt af at få sat ord på, hvor svært det kan være at være forældre til en ung med andre behov, siger han.

Når Torben Østergaard ikke er på Assersbølgaard spiller han badminton, golf og passer hus, have og høns.

 

Der er 23 ansatte på Assersbølgaard, hvor der i øjeblikket bor fire elever. Derudver har kostskolen 11 dagelever og 17 STU-elever.  STU er en særligt tilrettelagt uddannelse for unge udviklingshæmmede. Foto: Søren Gylling
Der er 23 ansatte på Assersbølgaard, hvor der i øjeblikket bor fire elever. Derudver har kostskolen 11 dagelever og 17 STU-elever. STU er en særligt tilrettelagt uddannelse for unge udviklingshæmmede. Foto: Søren Gylling
Foto: Foto: Søren Gylling

Ny forstanders dør er altid åben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce