Mary Quant 85 år: Miniskørtets berømte mor

Et ikonisk billede af modedronningen Mary Quant fra 2004 sammen med en model af det miniskørt, som hun var med til at gøre berømt og udbrede i hele verden. Foto: Pierre Verdy/Ritzau Scanpix

Mary Quant 85 år: Miniskørtets berømte mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mary Quant er blevet kaldt modens største motor uden for Paris. Den 11. februar fylder modeikonet 85 år, men i hendes cv er det stadig miniskørtet, der fylder mest.

At få den fornemme "Order of the British Empire" for at opfinde og udbrede miniskørtet og dermed blotte kvinders øverste lår i det ellers så konservative Storbritannien er lidt af en bedrift.

Og når modedronningen Mary Quant den 11. februar kan fejre et 85 år langt liv, så var det også peakpointet i hendes livshistorie.

Det lårkorte skørt blev opkaldt efter Quants yndlingsbil, Morris Minien. Og selv om andre siden har gjort krav på opfindelse af den minimale beklædningsdel, så er det stadig Quant, der krediteres for den.

Hun blev uddannet ved Goldsmiths College of Art i London. Siden åbnede hun sammen med sin første mand flere modebutikker og begyndte også at eksportere sine designs til USA. Fra 1958 blev de nederdele, som hun designede, kortere og kortere for så til sidst at ende med miniskørtet i 1965.

Tid til voveligt design

Tiderne og sæderne var i opbrud. Twiggy promenerede tændstikstynd på catwalken, og Beatles skabte uset musikmani. Så moden og swinging London var klar til et voveligt design som miniskørtet og Mary Quants såkaldte Chelsea-look. Med inspiration fra de unge beatnikker fra Chelsea i London - et drenget udtryk, hotpants, knæhøje vinylstøvler, skinnende plastikregnfrakker og tætsiddende striktrøjer - blev Mary Quant designeren af sin tid.

Da hun i 1966 modtog "Order of the British Empire" fra dronning Elisabeth, var Mary Quant selvfølgelig iført miniskørt og små handsker.

Gennem 1970'erne og 1980'erne begyndte Quant at koncentrere sig om makeup og ting til hjemmet i stedet for tøj. Hun bankede også et stort kosmetikfirma op omkring Quant-navnet. Et firma, hun dog trak sig fra i 2000, da hun blev købt ud af et japansk selskab.

I dag bor Mary Quant sammen med sin mand nummer to, Antony Rouse. Hendes første mand, som hun fik en søn med, døde i 1990.

Mary Quant 85 år: Miniskørtets berømte mor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce