Manden der satte Norge på cykellandkortet

Cykelrytter Thor Hushovd fylder 40 år den 18. januar. Arkivfoto: Grott, Vegard/Scanpix 2018

Manden der satte Norge på cykellandkortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et drilsk virus snød cykelrytteren Thor Hushovd for en flot karriereafslutning. Men tinderne var mange for nordmanden, som torsdag 18. januar fylder 40 år.

Det er svært, for ikke at sige umuligt, at komme uden om Thor Hushovd, når man snakker om Norges bedste cykelrytter nogensinde.

Det er også svært at komme uden om ham, hvis kåringen bredes ud til Skandinavien, selv om danske cykelfans formentlig vil bringe folk som Bjarne Riis og Rolf Sørensen med ind i puljen.

Torsdag 18. januar fylder Hushovd 40 år, og uanset nationalitet kan man kun lette på hatten for den hurtige og bomstærke nordmands præstationer.

Han brød for alvor igennem i 2002 med sin første individuelle etapesejr i Tour de France for det franske hold Crédit Agricole. Siden blev det til yderligere ni Tour-sejre, en enkelt i Giro d'Italia og tre i Vuelta a España.

Med sine 14 individuelle etapesejre i grand tours er han den mest vindende skandinav i de tre største etapeløb. Læg dertil VM-titlen i 2010, to vundne grønne trøjer i Touren, sejr på Champs-Élysées, tre norske mesterskaber i linjeløb, tre norske mesterskaber i enkeltstart og adskillige sejre i endagsløb.

Han vandt aldrig en af de store forårsklassikere, men han sluttede i top-3 to gange i både Milano-San Remo og Paris-Roubaix.

Hushovds CV placerer ham blandt moderne cyklings store mestre, og da BMC i 2012 stak en lukrativ, treårig aftale i hånden på den alsidige afslutter, var det med forventning om at have erhvervet sig en vinder.

Desværre for både Hushovd og BMC blev drømmene spoleret af en drilsk virus og muskelbetændelse, som ramte Hushovd allerede under Giroen i maj 2012.

Han måtte trække sig fra løbet, og da sygdommen blev ved med at drille, røg også både Tour de France og OL.

2013 blev en smule bedre, og han vandt et par mindre løb. Men han nåede aldrig sit topniveau igen. Derfor blev Giro d'Italia i 2012 også hans sidste grand tour-optræden.

I 2014 drillede sygdommen fortsat, og efter et styrt, som kostede VM-deltagelsen, trak Thor Hushovd stikket til en forrygende karriere, som kun manglede et flot punktum.

Efter karrieren annoncerede han, at han ville arbejde på at skabe et norsk World Tour-hold, som skulle være klar i 2017. Det er dog ikke lykkedes endnu.

Cykelrytter Thor Hushovd fylder 40 år den 18. januar. Arkivfoto: KURT DESPLENTER/Scanpix 2018
Cykelrytter Thor Hushovd fylder 40 år den 18. januar. Arkivfoto: KURT DESPLENTER/Scanpix 2018
Foto: KURT DESPLENTER/Ritzau Scanpix

Manden der satte Norge på cykellandkortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce