En indianer på Oslos bonede gulve

Nobelprismodtager Rigoberta Menchú Tum hilser her på Bolivias præsident, Evo Morales, i Guatemala City i november 2018. Foto: Reuters

En indianer på Oslos bonede gulve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nu 60-årige Rigoberta Menchú Tum blev født i fattige kår i Guatemala. Men hendes kamp for sit folk førte hende til Oslo og Nobels fredspris.

Det er ikke hver dag, at en fattig kvinde i Guatemala bryder ud af sine fattige kår og går i brechen for sine landsmænd. At en kvinde, en indianer fra quiche-stammen, bliver et af symbolerne på kampen mod forskelsbehandling og forfølgelse af oprindelige folk.

Men sådan en kvinde er Rigoberta Menchú Tum, og hun har været på barrikaderne i årevis. Den 9. januar fylder hun 60 år.

Omverdenen - og lokale myndigheder i Latinamerika - lagde allerede mærke til hende for mange år siden. Tilbage i 1992 fik hun Nobels fredspris for sin kamp for rettighederne for den oprindelige befolkning i Guatemala. Denne ære har hun siden brugt flere gange til at føre kampagne andre steder også.

I 2013 stod hun på listen over kendte aktivister, som krævede, at Rusland skulle løslade tilbageholdte Greenpeace-aktivister, som havde aktioneret mod russiske olieboringer i Arktis. I 2009 protesterede hun til det daværende militærstyre i Myanmar over, at Aung San Suu Kyi var i husarrest.

Præsident-drømme

Rigoberta Menchú blev født i 1959, så hun oplevede selv på nærmeste hold borgerkrigen i Guatemala fra 1960 til 1996. Via den katolske kirke blev hun involveret i aktiviteter for at styrke borgerrettighederne.

Hun er goodwill-ambassadør for Unesco og har udgivet selvbiografien "Jeg, Rigoberta Menchú", som dog blev omstridt, da den ifølge kritikere var delvist forfalsket.

I 2006 var Menchú med til at stifte Nobelkvindernes Initiativ, som kæmper for at styrke kvinders rettigheder en række steder i verden.

Menchú, som i en årrække levede i eksil i Mexico, stiftede i februar 2007 et nyt politisk parti og forsøgte at blive valgt som sit lands præsident. Hendes parti fik dog blot tre procent af stemmerne.

En indianer på Oslos bonede gulve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce