Sjældne fugle vælter ind over landet

Den sibiriske jernspurv er en særdeles sjælden gæst fra Rusland, men den har nærmest optrådt invasionsagtigt i Vesteuropa her i efteråret med hele ti fund i Danmark.
Foto: Rolf Christensen

Sjældne fugle vælter ind over landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efteråret har budt på den ene sjældenhed efter den anden. Ornitologerne kan dårligt få armene ned.

Sibiriske jernspuve, hvidkindede værlinge, isabellastenpikker og brune løvsanger er fugle, man ikke finde under kapitlet "danske fugle" i den typiske fuglebog. Ikke desto mindre er netop disse fugle blevet set forskellige steder i landet fra Christiansø i Østersøen til Hirtshals i Nordjylland i løbet af efterårsferie-ugen. Senest er ornitologer fra hele landet valfartet til Hirtshals for at se den meget sjældne sibiriske jernspurv, der hidtil kun er set en enkelt gang i Danmark.

Den sibiriske jernspurv burde overvintre i det sydlige Asien, fortæller ornitolog Rolf Christensen, men den lille spurvefugl på 13-14 cm er altså fløjet små 5000 km mod vest i stedet for sydøst. Seneste observation af fuglen går tilbage til 1992, hvor et eksemplar blev ringmærket på Christiansø ved Bornholm. Tilgengæld har arten nærmest optrådt invasionsagtig her i oktober-november med hele 210 fund i Vesteuropa heraf ti alene i Danmark. Og to af dem er altså nået helt til Jylland.

På Dansk Ornitologisk Forenings hjemmeside Pandion kan man læse en del af forklaringen på fænomenet. Ornitolog Henrik Haaning Nielsen skriver, at "et højtryk over Sibirien har virket som en motorvej for nordøstlig sjældenheder med retning mod Vesteuropa. Højtrykket og dertilhørende østlige vinde har skabt både glæder og megaoplevelser".

Sjældenhed på Fanø

Mens den sibiriske jernspurv først blev fundet på Christiansø ved Bornholm og nu i Hirtshals, så har man på Fanø kunnet glæde sig over den hvidkindede værling. Netop den store geografiske spredning i forekomsten af de sjældne fugle har givet mange ornitologer grå hår i hovedet.

I ornitolog-kredse er der en stigende gruppe såkaldt "hitjægere" eller "twitchere", der er parat til at smide alt hvad de har i hænderne for at køre fra f.eks. København til Hirtshals for at se en sjældenhed. "Stillingen" i den absolutte top indehaves af Jørgen Munck, mens Rolf Christensen i Skagen er nummer to og med Tim Hesselballe på tredjepladsen. Alle tre skrappe ornitologer, der altså har set flere fuglearter i Danmark end nogen andre.

Lokale ornitologer har også fundet brune løvsangere i Vestjylland - bl.a. har ornitolog Jens Thalund, Esbjerg, fundet et eksemplar ved Roborghus mellem Sneum og Esbjerg, mens Mads Bunch og Jacob Engelhardt fandt en på Mandø.

De to "yderpunkter" - Vestjylland og Christiansø har vist sig at være gode lokaliteter for de russiske og østeuropæiske arter, men det betyder så også, at man skal tage et valg, da det som bekendt er svært at være begge steder på en gang.

Kannibalisme i fugleverdnen

På Christiansø har man ivørigt, skriver Henrik Haaning Nielsen, været vidne til et noget bizarrt fænomen - nemlig flokke af musvitter, der overfalder både artsfæller og andre småfugle for at æde dem. Tusinder af musvitter er fanget af højtrykket på Christiansø og Bornholm - og af ren og skær sult kaster de sig over hinanden og andre småfugle. Og da noget af det mest næringsrige på en fugl er hjernen, så er det hovedet på den nedlagte artsfælle, der først bliver fortæret. Ikke særligt gavnligt for musvittens almindelige omdømme og brand som en hyggelig lille dansk havefugl, som vi lægger frø ud til her i vinterhalvåret.

Henrik Haaning Nielsen skriver i sin blog på DOF/Pandion, at et vejrskifte formentlig vil sætte en stopper for sjældenhederne, ligesom nattefrost heller ikke gavner mulighederne for at spotte en af de russiske gæster.

Fakta
DK500Club

...er navnet på en klub stiftet onsdag den 3. november 2010, for de ornitologer, der kommer til at se 500 fuglearter i Danmark.

Sjældne fugle vælter ind over landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce