Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Kastanjen er populær som aldrig før

Den ægte kastanje er let at genkende - ikke mindst på skallen omkring nødderne. Den har tætte små stikkende pigge.
Foto: Colourbox

Kastanjen er populær som aldrig før

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hestekastanjen er mest udbredt, men har intet med den ægte kastanje at gøre. Det er kastanje-dyr mod en sydlandsk delikatesse.

Kastanjetræet har aldrig været så populært som i disse år. Det er gået op for folk, at det godt kan lykkes at at få den ægte kastanje til at give modne velsmagende nødder, fortæller hortonom og planteskoleejer Lars Holmboe Westergaard, der netop nu høster kæmpe store spiselige kastanjer fra sine træer i sin planteskole ved Kerteminde.

Danmarks mest almindelige - og vidt udbredte kastanje er hestekastanjen, der egentlig stammer fra Grækenland. Dens popularitet skyldes ikke mindst de store flotte blomster og så de store kastanjenødder, der er fast indslag i enhver børneinstitution i september/oktober. Og kastanjedyr og mænd er da også et klassisk indslag i dansk børnekultur, men det ville nu være sjovere at kunne spise dem, hvilket ikke kan lade sig gøre, da hestekastanjer er bitre og let giftige. Men børnehavebørn er desværre ikke de eneste, der er ude efter kastanjerne.

- Hestekastanjen er i disse år under voldsomt pres af et møl - kastanje minermøllet, der får bladene til at visne og blive gule/brune allerede i løbet af sommeren. Et hurtigt stigende antal træer er angrebet af møllet.

Lars Holmboe Westergaard indrømmer, at den ægte kastanje her i Danmark er næsten 1000 kilometer nord for sit normale udbredelsesområde, men ikke desto mindre klarer træet sig ualmindeligt godt i det danske klima.

Ristede kastanjer, som de ser ud på en gadesælgers udstilling. Her fra Italiens hovedstad Rom.

Landsdækkende undersøgelse

- Jeg kender til flere store flotte træer oppe ved Limfjorden, og vi har sidste år fået stor respons på en landsdækkende undersøgelse af hvor de flotteste og bedste ægte kastanjer er i landet.

- Man skal blot huske at købe to træer - den ægte kastanje er ikke god til at bestøve sig selv, så får man tomme kerner. Og mindst det ene træ skal være en anerkendt sort købt som kulturplante - - altså ikke en billig frøplante. Men så kan man også efter bare tre til fem år begynde at samle lækre kastanjenødder. Og her skal man lige tænke på, at et godt valnøddetræ er mellem 15 og 20 år om at levere bare nogenlunde gode nødder.

I England, hvor man har haft kastanjer et par hundrede år før os, er de et velkendt indslag i efteråret, og i Londons gader kan man i perioden næsten ikke komme rundt for små vogne med et gasblus, hvorpå der ristes kastanjer, man køber i kræmmerhuse.

I Sydeuropa, hvor kastanjen har sin hovedudbredelse indtager den brune nød rollen som vores kartoffel - med lige så meget stivelse og protein i samt en sødme, der med den rette tilberedelse åbner et skatkammer af velsmagende muligheder.

I takt med klimaændringerne og den ægte kastanjes stigende popularitet tyder meget på, at den sygdomsramte hestekastanje må vige pladsen for den ægte kastanje. Men at kastanjen - både hestekastanje og den ægte kastanje - stadig vil være et karaktertræ i parker og større private haver samt langs vejene er næppe til debat.

10 facts om kastanjer

1. Den kastanje vi alle kender - heste kastanje - er slet ikke en kastanje. Den hedder på latin Aesculus hippocastanum og har i hvert fald intet med en ægte kastanje at gøre. Den ægte vare - Castanea sativa hører sammen med blandt andre eg og bøg til bøgefamilien. Ægte kastanie er almindeligt dyrket i de sydeuropæiske skove og parker og er altså en helt anden familie - og så kan dens nødder spises modsat hestekastanjen, hvis nødder er bitre og lettere giftige - men gode at smide i nakken på naboen.

1.a. Ved af kastanje anvendes til møbeltræ og spadserestokke samt vin- og oliefade. Ægte kastanje blev introduceret i det danske skovbrug af J.G. von Langen i 1765, og i hans plantage nord for Peter Lieps Hus i Jægersborg Dyrehave står stadig et enkelt eksemplar, som nu er ca. 35 m højt og har en brysthøjdediameter på ca. 1 m. Andre store og gamle træer kan stadig ses i bl.a. Rude Skov og i Folehave Skov ved Hørsholm. (Kilde: Gyldendal)

2. I Midtengland i byen Ashton residerer Ashton Conker Club, som hvert år arrangerer The World Conker Championship (verdensmesterskaberne i kastanje-kamp) Og nej, man smider ikke kastanjer i hovedet på hinanden. Derimod trækker man en 20 cm lang snor igennem en kastanje og skiftes så til at slå den mod sin modstanders kastanje. Den der først få slået kastanjen af snoren har vundet. VM tiltrækker hvert år flere end 500 deltagere og tusinder af tilskuere og afvikles næste gang den 9. oktober.

3. Udtrykket "at rage kastanjerne ud af ilden" stammer fra en gammel fabel om en abe og en kat. Aben lokkede katten til at "rage kastanjerne ud af ilden". Katten brændte poterne, mens aben åd kastanjerne. I mere verdslig betydning, er det at "rage kastanjerne ud af ilden" når man hjælper sig selv eller andre ud af en knibe.

4. Kastanjer er langt mere udbredte i middelhavslandene, hvor det før i tiden var et basislevnedsmiddel især i Sydfrankrig, Norditalien og på Korsika. Før majs kom til de egne, blev polenta lavet af vilde kastanjer. En delikatesse her er kastanjepure på dåse. Massen er sødet og tilsat vanilje og spises som en dessert.

5. Udtrykket "at rage kastanjerne ud af ilden" stammer fra en gammel fabel om en abe og en kat. Aben lokkede katten til at "rage kastanjerne ud af ilden". Katten brændte poterne, mens aben åd kastanjerne. I mere verdslig betydning, er det at "rage kastanjerne ud af ilden" når man hjælper sig selv eller andre ud af en knibe.

6. Ægte kastanjer kan spises på flere måder. En typisk opskrift lyder: Snit et kryds i den spidse ende af hver kastanje med en skarp kniv. (Hvis de ikke snittes, kan de eksplodere i ovnen) Sæt kastanjerne side om side i groft salt på en bradepande eller i et ovnfast fad. Rist dem ved 225 grader i ca. en halv time. Server med groft salt og koldt smør.

7. Kastanjetræet er udbredt fra Lilleasien og Nordafrika til Centraleuropa. Ægte kastanje vokser på varm fugtig bund i samfund sammen med andre løvtræer. I nationalparken Foreste Casentinesi, der ligger på grænsen mellem Toscana og Emilia-Romagna ca. 50 km norøst for Firenze danner kastanjen en hel skov på en undergrund af sandstensbjerge - Appenninerne.

8. En typisk børnehaveaktivitet - at fremstille kastanje-dyr og mænd - regnes for en vigtig del af den danske børnehavekultur. Simple kastanjedyr består udelukkende af kastanjer sat sammen med tændstikker, men den erfarne kastanjedyrmager støder hurtigt på begrænsninger i formen på dyrene.

9. Det er, ifølge hortonom og ph.d. i forædling af træer, Lars Holmboe Westergaard en myte, at ægte kastanje ikke kan vokse og modnes i Danmark. Han kende selv til adskillige store ægte kastanjetræer bl.a. i egne omkring Limfjorden. Fra sin egen planteskole sælger han fire sorter af gode ægte kastanjer Rousse de Nay, Marigoule, Precose des Vans, Belle Epine og Combale.

10.
Heste kastanjen med de hvide blomsterstande - kaldet lys - er i disse år under alvorlig angreb af kastanje minérmøllet, der breder sig i Danmark. Møllet får bladene til at gulnes og visne, og hvis de kastanjetræer, der skulle pynte står brune og visne hele sommeren, så vil byernes parkvæsner begynde at fælde dem og plante andre træarter ind i stedet, som rødblomstrede kastanjetræer, lind og platan. Og så vil de hvidblomstrede kastanjetræer forsvinde ud af bybilledet i Danmark med deres lys om foråret - og med dem kastanjer og kastanjedyr.

Kilde: Lars Holmboe Westergaard, hortonom fra Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. Ph.D. i forældling af træer til skov og landskab. Har været ansat hos FAO, forsket på Damnmarks Jordbrugsforskning, Årslev. Konsulent i trækvalitet og dyrkning. Lars Holmboe Westergaard har sammen med sin kone Bettina, specialplanteskolen Westergaards Planteskole med speciale i udvikling og salg af nøddetræer.



Ingen forbindelse til JobKlik...

Ledige jobs i Syddanmark