Esbjerg nomineret til fornem pris for bytransformation

Landgangen, der forbinder by og havn, havnepromenaden og renovering af Kongensgade er med til at skaffe Esbjerg Kommune en nominering til Byplanprisen. Arkivfoto: André Thorup

Esbjerg nomineret til fornem pris for bytransformation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Esbjerg er én blandt tre nominerede til Byplanprisen 2018. Vinder afsløres 4. oktober i Hjørring.

Esbjerg Kommune: Tre byer med helt særlige projekter - Esbjerg, Fredensborg og Vejle - har skilt sig ud og er blevet nomineret til Byplanprisen 2018, og nu skal en jury beslutte sig for, hvilken by, der kan træde op på sejrs-skamlen den 4. oktober i Hjørring.

Det er Dansk Byplanlaboratorium, der sammen med Akademisk Arkitektforening uddeler prisen, og Esbjerg er nomineret for kommunens udvikling af Esbjerg By, som i det netop udgivne Byplan Nyt benævnes "bytransformation i stor skala".

"Siden kommunesammenlægningen har strategien været klar - og nu folder byen sit potentiale ud. Bymidten fortættes med markante byggerier, bymiljøet styrkes med nye forbindelsesruter, aktivitetszoner og opholdsrum. Gade- og byrum tilpasses og forskønnes arkitektonisk, så de matcher Esbjergs på én gang moderne og historiske profil, hvorved den muskuløse og robuste by tilføres nye og mere følsomme og bløde værdier", skriver Byplan Nyt, der også omtaler, at en af de største udfordringer har været at skabe sammenhæng mellem by og havn. I den forbindelse prises Landgangen, der sammen med nyrenoverede Kongensgade og Havnepromenaden fuldender "et samlet attraktivt byområde", hvor bylivet blomstrer.

Konkurrenterne
De to konkurrenter til Byplanprisen 2018, hvis vinder afsløres på årets byplanmøde den 4. oktober i Hjørring, er Fredensborg og Vejle kommuner.

Fredensborg Kommune nomineres til Byplanprisen for at planlægge helhedsorienteret i Kokkedal, hvor man har fundet samlede løsninger på renoveringsbehov og klimatilpasning.

Vejle kommune nomineres for planlægning af Fjordbyen, der er en ny blandet bydel med boliger, domiciler, lystbådehavn, erhvervshavn og et væld af klubaktiviteter.

Juryen, der har udvalgt de tre, der skal dyste om prisen, fremhæver det lange seje træk og den overordnede strategi og plankultur i kommunen, ligesom den priser samarbejdet med private aktører i Esbjerg Byforum. Juryen består af Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening, Jes Møller og Marie Stender, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium samt Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere.

Byplanprisen uddeles hvert år for planlægning, der er nytænkende og inspirerende. Sidste år vandt Viborg Kommune med Viborg Baneby, året før var det Aalborg Kommune for udvikling af havnefronten, mens Hjørring Kommune fik prisen i 2015 for strategisk tilpasning og investering.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) kalder det en "dejlig anerkendelse":

- Der er sket rigtig meget i Esbjerg midtby over de seneste år, som et led i at skabe mere storbymiljø og bedre sammenhæng mellem by og havn. Effekten heraf ses jo allerede ved de mange nye cafeer og spisesteder der er åbnet, og så er det jo ekstra dejligt, når andre udefra også har lagt mærke til den store forandring vi har gennemført over de seneste år.

Esbjerg nomineret til fornem pris for bytransformation

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce